שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

עיתוני העולם: המבצע בעזה - כמו סברה ושתילה

פעולת צה"ל ברצועת עזה עיטרה את כותרות העיתונים ברחבי העולם לצד תמונות של הרוגים ופצועים פלסטינים. העיתון סנדיי טלגרף טוען שישראל שינתה את כללי המשחק כשתקפה אנשי חמאס שלא היו בפעילות מבצעית ומאמר דעה בגרדיאן הבריטי משווה את המבצע לטבח בסברה ושתילה

מאות בני אדם נהרגו בפחות מיממה לאחר שצה"ל פתח במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. כלי התקשורת ברחבי העולם עוקבים בדאגה אחר השתשלות האירועים, ועיתונים רבים מבקרים את ישראל על שימוש בכוח רב נגד הפלסטינים.

 

מבצע "עופרת יצוקה" - עדכונים אחרונים:

 

מאמר המערכת של העיתון הבריטי אינדפנדנט הוקדש למבצע בעזה, תחת הכותרת: "ניתן לשבור את מעגל הקסמים". עורכי העיתון הגדירו את המצב בישראל כמאבק בין שתי דמוקרטיות, מאחר שחמאס נבחר על ידי הפלסטינים בשנת 2006. "בשלב מסוים, מעגל הקסמים יצטרך להישבר, למרות שזה לא יקרה השבוע. היום ניתן רק לקוות שישראל לא תמשיך לתקוף בעזה", סבורים באינדנפנדנט.

 

כותבי המאמר הכירו בכך ש"יש בעיה עם הרעיון של תקיפה פרופורציונאלית במקרה הזה. אף מדינה לא יכולה לסבול ירי של רקטות וטילים לעבר

אוכלוסייה אזרחית. אף מנהיג של מדינה לא יכול למשוך את כתפיו ולומר שזה לא שווה את המאמץ. מצד שני, יש הטוענים ששימוש בכוח צבאי מסיבי כלל אינו מועיל".

 

הם מטיפים לישראל לנקוט דרך של מתינות. "אם ישראל תחדל לתקוף עכשיו, ייתכן שהתמיכה הפלסטינית בחמאס תמשיך להישחק. אם יש בחמאס אגף פרגמטי, ייתכן שהוא יתחזק כתוצאה מכך. מדיניות מתונה מצד ישראל... היא כעת האפשרות הנבונה ביותר".

 

בניגוד לדעה האופטימית יחסית של האינדפנדנט, בעיתון הבריטי גרדיאן סבורים כי פעולת צה"ל רק תחזק את ארגון הטרור השולט בעזה. "מכת הפטיש שנחתה על הרצועה... אולי הדהימה את מנהיגי חמאס, אך הם לא הופתעו. הערבים מזהירים מפני תגובה כואבת של פיגועי התאבדות", נכתב. "הם תופסים עצמם כקורבנות של תוקפנות ישראל מתמשכת".


תמונות מעזה מזעזעות את העולם (צילום: AP)

 

במאמר דעה חריף שפורסם בגרדיאן נטען כי "לחיות בעזה פירושו להיות לכוד, בלי עתיד או תקווה, בשטח קטן. בעבר יכלו תושבי עזה לנוע בחופשיות יחסית לתוך ישראל ולעבוד שם, אך בשנים האחרונות התהדק החבל סביב צווארם של 1.5 מיליון פלסטינים. כעת הם כלואים מאחורי חומה וגדרות". המאמר משווה את "עופרת יצוקה" לאירועי העבר: "זה דומה למה שהיה בדיר יאסין ומזכיר את הטבח בסברה ושתילה".

 

"אם חבשת כובע של חמאס - הפכת למטרה"

העיתון הבריטי סנדיי טלגרף קבע כי מבצע צה"ל שינה את כללי המשחק מול הפלסטינים בצורה בלתי הפיכה. "במשך שנים ארוכות העולם התרגל ל'טפטופים' של אלימות בין ישראל לחמושים הפלסטינים. שני הצדדים ספגו ביקורת על פגיעה באזרחים, אך בעיקר ישראל בשל השימוש הלא פרופורציונאלי בכוח. למרות כל הביקורת, ישראל תמיד ריסנה את עצמה והגבילה את תקיפותיה למטרות צבאיות או למנהיגי חמאס שהורו על פיגועים", נכתב.

 

בעל טור בעיתון הסביר כי תקיפות קודמות שביצע צה"ל ושעוררו עליו ביקורת, כמו ההתנקשות באחמד יאסין, היו הגיונות מבחינה אסטרטגית. "אולם הפעם ישראל תקפה חיילים ושוטרים של חמאס שבכלל לא היו מעורבים בפעילות מבצעית. עצם היותם חברים בחמאס הפך אותם למטרה. אם רק החלטת לחבוש כובע של חמאס - הפכת למטרה. משמעות הדבר שאפילו שוטר תנועה בעזה נמצא בסכנה".

 

העיתון וול סטריט ג'ורנל העדיף להתמקד בזווית האמריקנית וטען כי ישראל הזניקה את עצמה לראש סדר העדיפויות של הנשיא הנבחר, ברק אובמה, עם כניסתו לבית הלבן בעוד פחות מחודש. "מספר ההרוגים הגבוה נתפס כאיום על יציבות משטרו של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), ועל המשך שיחות השלום", נכתב.

 

באיראן דיווחו על "טבח מחריד"

בוושינגטון פוסט האמריקני סבורים כי ייתכן שמבצע "עופרת יצוקה" חיבל במאמצי השלום של אובמה - עוד לפני שהחלו. "אם המבצע יימשך, יהיה זה משבר נוסף שיחכה לנשיא הבא, שכבר יירש את המלחמות בעיראק ובאפגניסטן וכן מצב נפיץ בפקיסטן. ארצות הברית כנראה תסבול לחץ רב מהעולם לרסן את ישראל", נאמר.

 

באתר העיתון האיטלקי קוריירה דלה סרה התנוססה הבוקר הכותרת הראשית: "ישראל

 מפציצה את עזה - 'אנחנו רק בהתחלה'". בדיווח נכתב: "תגובה קשה ביותר של תל אביב לירי הרקטות: תקיפות אוויריות ברצועה. גם באתרו של העיתון המתחרה, לה רפובליקה, סוקרה המערכה בכותרת הראשית: "עזה, יותר ממאתיים הרוגים. ישראל: 'נמשיך'".  

 

גם באיראן דיווחו העיתונים בכותרות רועשות על התקיפה. שופר התעמולה של המשטר האיראני ג'ומהורי אסלאמי כתב בכותרתו הראשית "טבח מחריד של תושבי עזה על ידי הציונים" וזאת "בצל שתיקתם של הפורומים הבינלאומיים ומדינות ערב". העיתון השמרני כיהאן כתב בכותרתו הראשית כי "עולם האיסלאם בציפייה לנקמה על יום האש והדם בעזה" ותהה "האם מנהיגי מדינות ערב מתו?!".

 

בהכנת הידיעה השתתפו דודי כהן וניר מגל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אש בעזה, אתמול
צילום: AP
פלסטינים מפנים פצועים
צילום: AP
צילום: יוסי רוט
סברה ושתילה (ארכיון)
צילום: יוסי רוט
מומלצים