כ-80 מפעלים בשדרות ובעוטף עזה סגורים היום
פיקוד העורף הורה אמש על סגירת המפעלים בגזרת האש. שר התמ"ת חתם על צו המאשר גיוס חירום שיאפשר לספק שירותים חיוניים מסביב לשעון. בהתאחדות התעשיינים מעריכים את הנזק מסגירת המפעלים ב-4 מיליון שקל מדי יום
פיקוד העורף הנחה אמש את התאחדות התעשיינים להורות על סגירת המפעלים בגזרת האש, דהיינו מרחק של 4.5 קילומטר מהרצועה. למרות שבשנה האחרונה הושקעו כ-10 מיליון שקל במיגון המפעלים, העבודה בהם תיעצר לחלוטין, מלבד במפעלים חיוניים בודדים. בין המפעלים שנמצאים בגזרת האש: אסם, הולנדיה, סולגוד, נגב טקסטיל ואקסטרה פלסט.
שר התמ"ת, אלי ישי, חתם עם צאת השבת על צו המאשר גיוס חירום של עובדי הרשויות המקומיות הנמצאות תחת סכנת הקסאמים. זהו נוהל מוכר במצב חירום, שיאפשר לראשי המועצות האזוריות והערים, כמו גם לפיקוד העורף, לדחות חופשות של עובדים ולקיים עבודה מסביב לשעון כדי לספק שירותים חיוניים.
במידת הצורך ישי יחתום על צו שיאפשר גיוס חירום של שאר העובדים המוגדרים כחלק מ"משק לשעת חירום". מדובר, בין השאר, בעובדי חברת החשמל, מקורות ותעשיות צבאיות.
בהתאחדות התעשיינים העריכו בשיחה עם ynet את הנזק מהפסקת הפעילות במפעלים ב-4 מיליון שקל מדי יום. לשם השוואה, במלחמת לבנון השנייה נאמד הנזק לתעשייה בעשרות מיליוני שקלים מדי יום.
פיקוד העורף חילק את רצועת האש הדרומית לארבע חזיתות. בחזית הראשונה הורה על עצירת כל פעילות פומבית או מסחרית למעט פעילות חיונית. ביישובי עוטף עזה המרוחקים יותר תיעצר הפעילות המסחרית (הקניונים יהיו סגורים), ואולם הפעילות התעשייתית תימשך כרגיל.
איפה עובדים ואיפה לא
באשקלון, נתיבות, קריית-גת, קריית-מלאכי, אופקים, רהט והסביבה תיפתח פעילות מסחרית כרגיל במבנים קשיחים, וגם ביותר מ-200 מפעלי התעשייה שבאזור תתקיים פעילות כרגיל. בד בבד פתחה התאחדות התעשיינים מוקד חרום בשדרות בטלפון: 08-6466705.
בהתאחדות התעשיינים עקבו אמש בדאגה אחר התפתחות האירועים. מאז תחילת מתקפת הקסאמים על שדרות נפגעו בה 15 מפעלים מפגיעות ישירות. עלויות הנזקים (לרבות העקיפים) נאמדות ב-100 מיליון שקל.
בשנה האחרונה השקיעו המפעלים 6 מיליון שקל במיגון והממשלה השקיעה עוד 4 מיליון שקל, כך שמרבית המפעלים בגזרה הראשונה ממוגנים. המפעלים בשאר יישובי הדרום לא ממוגנים ברובם, לפחות לא באופן מלא. יש לציין כי בעקבות המצב הביטחוני בדרום עזבו את המפעלים באזור כ-350 עובדים למפעלים במרכז הארץ.
נשיא התאחדות התעשינים, שרגא ברוש אמר כי בהתאחדות ישקלו לדרוש סיוע חירום מהממשלה אם סגירת המפעלים תימשך יותר מיום-יומיים, זאת בנוסף להנחה בארנונה בגובה 50% שכבר אושרה למפעלים בשבוע שעבר.
גם ועד העובדים של חברת החשמל החליט, אחרי שבוע סוער במיוחד ובעקבות המבצע, להפסיק את העיצומים בדרום. בשאר אזורי הארץ הם יימשכו בעוצמה מופחתת.