הממשלה מציעה: הקלות מס למשקיעים באג"ח
הממשלה העבירה לכנסת סעיף בתוכנית ההאצה, המציע פטור ממס למשקיעים באג"ח הקונצרניות הנסחרות בת"א. האוצר: "צריך למנוע פגיעה מהותית ביציבות הגופים המשקיעים בבורסה, המהווה איום מוחשי לעתידם של אזרחי ישראל"
הממשלה מבקשת מהכנסת לאשר בהליך מהיר תמריצי מס להבראת המסחר בשוק אגרות החוב הקונצרניות הנתון במשבר עמוק כחלק מהמשבר העולמי. התמריץ הוא חלק מתכנית האוצר להאצת
המשק. לדברי האוצר, הוא נועד "למנוע פגיעה מהותית ביציבות הגופים המוסדיים הישראלים המשקיעים בבורסה בתקופה של פדיונות גדולים, שתהווה איום מוחשי על הבטחת עתידם הפנסיוני של אזרחי ישראל".
התמריץ מיועד למשקיעים בחו"ל כדי שיעבירו כספים לישראל. האוצר מציע לתת להם פטור ממס למשקיעים באג"ח הקונצרניות הנסחרות בבורסה בת"א על הריבית המשולמת עבורן (לרבות ההצמדה ודמי הניכיון), כמו גם על רווחי הון ממכירת ניירות הערך של החברות הישראליות, ובנוסף להפחית את המס על הדיבידנדים שמקבלת חברה תושבת ישראל מחברה תושבת חו"ל.
הממשלה מבקשת את אישור התמריץ בהליך מהיר במליאה ובוועדת הכספים, במסגרת תיקון פקודת מס הכנסה, במהלך פגרת הבחירות. ועדת הכנסת הקובעת את סדרי עבודת הבית אמורה לדון ולאשר בקשה זו מחר.
"עירוי של נזילות לשוק האג"ח"
בדברי ההסבר להצעת החוק מציין האוצר כי עידוד תושבי חוץ להחזיק באגרות החוב הקונצרניות נועד להבריא את השוק הזה ב"עירוי חיצוני" של נזילות, שיהגדיל את מחזורי המסחר בקונצרניות, ולתמחור האג"ח על פי שוויין הכלכלי. להערכת האוצר , מגמה זו עשויה להשפיע הן על שווי תיק הנכסים של המשקיעים המוסדיים (ש-40 אחוז מנכסיהן מושקעים בקונצרניות), על מחזור חובות קיימים ועל יכולת גיוסי הון של הפירמות בפרט.התמריץ המוצע מיועד ליצור מצב דומה לזה הקיים במדינות מפותחות כמו ארה"ב, בריטניה, צרפת ושוויץ. הפטור אמור לסייע לחברות הישראליות להתחרות על השקעותיהם של תושבי חוץ ושל מול החברות במדינות המוצא של המשקיעים הזרים. לפיכך הפטור לא יחול על תשלומי הריבית שיקבל משקיע תושב חוץ אם הוא קשור לחברה המנפיקה של האג"ח.
הפטור לא יחול על משקיעים המקורבים לחברה, כולל בעלי מניות גדולים, ספקים ונותני שירותים, כדי למנוע מהחברה מתן תמורה בדרך של ריבית על האג"ח הפטורה ממס. הפטור לא יחול גם על משקיעי חוץ אם תושבי ישראל הם בעלי השליטה בה, או זכאים ל-25% ויותר מהכנסותיהם ומרווחיהם במישרין ובעקיפין.
"חשש לפגיעה במשקיעים המוסדיים"
האוצר מתאר בדברי ההסבר להצעה את המצב האומלל אליו התדרדר שוק האג"ח הקונצרניות, בעקבות המשבר העולמי: "מחזורי מסחר דלילים גורמים לירידות חדות במחיריהן ולגידול בתשואותיהן באופן שאיננו משקף את שוויין הכלכלי. היקפי המסחר בהן זניחים וירדו עד לרבע מהיקפי המסחר באג"ח הממשלתיות. היקפים נמוכים אלה משפיעים לשלילה על שיקולי ההשקעות של החברות הציבוריות ושל הגופים המוסדיים החוששים היום לעתים להשקיע בנייר ערך שהנזילות בו נמוכה".האוצר מדגיש כי השקעות הגופים המוסדיים באג"ח הקונצרניות מהוות למעלה ממחצית האג"ח הנסחרות בבורסה. "פגיעה בשוויין הבורסאי של הקונצרניות הסחירות איננו פוגע רק בתיק הנכסים המושקע בהן אלא גם בחלק מתיק הנכסים המושקע באג"ח הקונצרניות הבלתי סחירות, שהשווי ההוגן שלהן נקבע בהתאם למרווחי הסיכון שבאג"ח הסחירות".
"מצד שני", מציין האוצר "היקף ההשקעות של תושבי חוץ בקונצרניות הסחירות הוא אפסי עד זניח. חלקן בהון הרשום למסחר נע בין 0.2%-0.4%. זאת, לעומת שיעור אחזקה של 2.5% מההון הרשום של האג"ח הממשלתיות ו-20% ממחזורי המסחר היומי במניות בבורסה בת"א.
"ברור שההיקף הזעום של החזקות תושבי החוץ בקונצרניות מקרין לשלילה על היקפי המסחר בהן, ויחד עם הנזילות הנמוכה המאפיינת את מחזורי המסחר בהן. מצב זה יכול לפגוע ביציבות הגופים המוסדיים, שכאמור משקיעים בקונצרניות 40 אחוז מנכסיהן", מתריע האוצר.
"פגיעה מהותית ביציבות המוסדיים עלולה להתרחש בתקופות שבהן יש פדיונות בהיקפים גדולים על ידי ציבור התושבים בכלל, ובפרט באג"ח עם נזילות נמוכה; היא יכולה להפסדים משמעותיים ביותר תוך מחזורי מסחר דלילים ביותר".
שר האוצר, רוני בר-און
צילום: עמית שעל
מומלצים