פרץ: "לבנון הייתה מלחמת ההתפכחות"
שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ המתגורר בשדרות, נמצא כעת בקו האש. בראיון ל-ynet הוא מציע לשקול הצבת כוח בינלאומי, ומדגיש: "חשוב ליצור מתווה מדיני לצד הצבאי". לטענתו, על הפלת שלטון חמאס אין מה לדבר
בזמן המערכה הצבאית הקודמת של ישראל עמד עמיר פרץ בצומת קבלת ההחלטות, כשר הביטחון. הפעם, כתושב שדרות, הוא ניצב בקו האש. בראיון ל-ynet אמר הערב (יום א') פרץ כי אין לפסול את האפשרות להכניס כוחות בינלאומיים לרצועת עזה בתום המבצע הצבאי.
פרץ התייחס לאפשרות הזו ואמר: "השאלה ראויה למבחן, ואם יהיו מספיק גורמים בינלאומיים שיקימו כוח משמעותי שיתפרש בנקודות חשובות, אסור לשלול את הרעיון על הסף". פרץ אמר עוד כי בסיום המבצע רצוי שישראל תגיע למצב בו בדומה לדרום לבנון, יוצב כוח בינלאומי וכוח מקומי שיפקח על שמירת השקט.
מבצע "עופרת יצוקה": עדכונים אחרונים
- הממשלה אישרה גיוס מילואים
- שני פצועים מפגיעת רקטה באשקלון
- עזה: אסירי פתח נהרגו בהפצצת כלא
- אבו מאזן: חמאס היה יכול למנוע הטבח
- פרשנות: אולי לא יהיה מנוס מכניסה קרקעית
שר הביטחון לשעבר העריך כי המועד בו תסתיים הלחימה עדיין לא ברור: "אם משווים את המבצע למלחמת לבנון השנייה הרי שגם שם לא היה משא ומתן ישיר עם החיזבאללה. החמאס דומה לחיזבאללה, והיום יש צורך למצוא גורם שימלא את החלל שחסר משום שבניגוד ללבנון בעזה אין מדינה שניתן להתנהל מולה". לדבריו, "הדבר האופטימלי מבחינתנו הוא להגיע למצב שהעולם הערבי יהיה שותף להסדר ויהיה מחוייב לסייע בשמירה עליו".
עמיר פרץ כשר ביטחון (צילום: חיים הורנשטיין)
הוא קרא לממשלה לקבל כבר כעת החלטות שיתנו את הדין באשר למועד סיום המלחמה. "חשוב מאוד ליצור מתווה מדיני לצד המתווה הצבאי ולדאוג לכך שהעולם הערבי יהיה מעורב בהשגת השקט אחרי המבצע".
פרץ שיבח בשיחה עם ynet את ההחלטה לצאת לפעולה הצבאית, ואמר כי "המבצע יצא לדרך בעיתוי הנכון לאחר יצירת אווירה לאומית ובינלאומית לפיה הפעולה הכרחית. העובדה שיצאנו לדרך לאחר תקופה של רגיעה מבהירה שהחמאס לא יכול לגלגל את האחריות לגורמים קיצוניים יותר וקטנים יותר בתוך הרצועה. החמאס הוכיח כי כשהוא רוצה שקט, הוא יודע לעשות זאת, ולכן ברגע שרמת האלימות הלכה והתגברה בשבועות האחרונים נפלה האחריות כולה על החמאס".
"הסקנו מסקנות מלבנון ונערכנו בהתאם"
פרץ ציין כי הצבא יצא למבצע הזה כשהוא מוכן ומאומן הרבה יותר משהיה במהלך מלחמת לבנון השנייה. "לבנון היתה מלחמת ההתפכחות שלנו", הסביר פרץ. "צריך לשאול את השאלה מדוע כל כך הרבה מסקנות חשובות הגיעו רק אחרי מלחמת לבנון השנייה. לפני המלחמה אז, היו הרבה דברים חסרים, ולמרות שהייתי השליח אני שמח שהצלחנו להסיק מסקנות ולהיערך כעת בהתאם. אני יכול להצביע גם על חלקי הצנוע בעניין".
שר הביטחון לשעבר מתנגד למטרתה של שרת החוץ ציפי לבני, להפיל את שלטון החמאס. "אני לא חושב שיש לנו ניסיון טוב בכל מה שקשור להחלפת משטרים", אמר פרץ. "אני לא חושב שמדינת ישראל צריכה להגדיר יעדים כאלה כיעדים צבאיים. צריך לתת לעם הפלסטיני להבין שהחמאס ממיט עליו אסון. אני מקווה שהפלסטינים יתעשתו ויבחרו מנהיגות שתוביל אותם לחיים אחרים ותקינים. להתאים את המשימות האלה למערכה הצבאית זה לא במקום".
פרץ אמר כי עוד מוקדם לבחון מי מרוויח ומי מפסיד במערכת הפוליטית כתוצאה מהמציאות שנוצרה. "אני מקווה שאף אחד לא שוקל שיקולים של רווח והפסד פוליטי בעת הזו. אין אדם בישראל החושב כי המבצע החל בגלל שיקולים פוליטיים ואני מקווה שגם דרך הסיום שלו תהיה כזו שלא יחשדו באף אחד בשימוש פוליטי".
לדברי פרץ, לאחר הפקת המסקנות ממלחמת לבנון השנייה גם תושבי עירו שדרות ופרנסיה מוכנים יותר לעימות הצבאי. "באופן יחסי שדרות היא עיר הרבה יותר מוכנה", אמר. "הייתי שותף להקמת רשות החירום הלאומית שנבעה ממסקנות מלחמת לבנון השנייה ואין ספק כי נוכחות חיילי פיקוד העורף בעיר עוזרת להרגעת התושבים. תושבי העיר מבינים כי צפויים ימים לא פשוטים ואני מקווה שאחרי המבצע תבוא תקופת שקט ארוכה. אנחנו תושבי שדרות ניתן לצבא את כל הגיבוי הנדרש".