שתף קטע נבחר

 

בנגלדש במתח: בחירות ראשונות זה 7 שנים

מחר ייערכו במדינה האסיינית הענייה בחירות כלליות ראשונות זה שבע שנים - אך לא בטוח שאלה יביאו מזור למדינה המשוועת לרפורמות. זאת, מאחר ששתי המועמדות המובילות כיהנו בעבר בתפקיד - וכהונותיהן היו נגועות בשחיתות

ראש ממשלת המעבר הזמנית בבנגלדש, הנתמכת בידי הצבא, התחייב היום (א') כי הבחירות הכלליות שייערכו מחר במדינה האסיינית - הראשונות מזה שבע שנים - יהיו חופשיות והוגנות. ראש הממשלה פחרודין אחמד מיהר וקרא לכל המפלגות במדינה לקבל את תוצאותיהן.

 

הבחירות נתפסות כצעד חיוני להשבת הדמוקרטיה על כנה במדינה שרוב אוכלוסייתה מוסלמית - שלה היסטוריה של משטרים צבאיים. שתי המועמדות המובילות בבחירות מחר כיהנו בעבר כראשי ממשלה - אך הואשמו בשחיתות. מסיבה זו חוששים רבים במדינה כי הבחירות ההיסטוריות מחר לא יביאו לבנגלדש את הרפורמה שלה זקוקה המדינה בדחיפות.

 

אחמד, שהתמנה לתפקיד לאחר שהחונטה הצבאית השתלטה על השלטון בעקבות ביטול הבחירות ב-2007, אמר כי הבחירות ייערכו כמתוכנן הפעם. "לאורך כל הדרך הבטחתי בחירות אמינות, חופשיות והוגנות. הבחירות האלה ייערכו מחר", אמר אחמד. הוא קרא ל-81 מיליון בעלי זכות בחירה להצביע "באופן מודע ונבון".

 

חלידה זיה ושייח חסינה - שתי יריבות המכהנות כראשי שתי המפלגות הגדולות במדינה - כיהנו במהלך 15 השנים האחרונות בזו אחר זו כראשי ממשלות בבנגלדש. זאת, למרות שכהונותיהן היו נגועות בשחיתות ותפקוד לקוי, והתאפיינו בהפגנות המוניות שהשביתו את פעילות המדינה. זיה נבחרה לתפקיד ב-1991, חסינה ב-1996, וב-2001 שבה זיה לשלטון לכהונה נוספת. במהלך התקופה התגבש דפוס: מפלגה אחת ניצחה בבחירות, ואילו השנייה עשתה כל שביכולתה כדי להפוך את המדינה לבלתי-ניתנת לשליטה, בכלל זה הפגנות ושביתות.

 

בשנה שעברה, נעצרו זיה וחסינה באשמת שחיתות ובאישומים אחרים. השתיים טענו כי האישומים נובעים ממניעים פוליטיים, ומאוחר יותר שוחררו בערבות וחזרו לעסוק בפוליטיקה. כל אחת מהן מקווה להיבחר מחדש לתפקיד. אתמול פרצו עימותים בין תומכיהן של שתי המפלגות. סוכנות הידיעות המקומית מסרה כי 85 בני אדם נפצעו בשלושה מחוזות שונים במדינה. היום לא נרשמו אירועים אלימים.

 

אחמד קרא לשתי המפלגות לקבל את תוצאות הבחירות. "אנחנו מקווים שכולם יקבלו את תוצאות הבחירות ברוח טובה", אמר בנאום טלוויזיוני. "אנחנו מעוניינים באחדות אך גם במגוון. זה חיוני שישררו במדינה כבוד הדדי, וכן הרמוניה וסובלנות".

 

הניסיון הקודם לערוך בחירות במדינה, ב-2007, נכשל כישלון חרוץ לאחר שבועות של עימותים אלימים עקובים-מדם בין תומכי שתי המפלגות, מפלגת "ליגת אוומי" של חסינה והמפלגה הלאומנית של בנגלדש בראשות זיה. משום כך, הועברו סמכויות השלטון לממשלה זמנית הנתמכת בידי הצבא רב-העוצמה של המדינה, והוכרז מצב חירום. מצב החירום הוסר מוקדם יותר החודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חסינה. תחזור לכהונה שנייה?
צילום: איי אף פי
זיה. תחזור לכהונה שלישית?
צילום: איי אף פי
מומלצים