שתף קטע נבחר

קסאמים בדרום: גם חיות המחמד בחרדה

רעש הפיצוצים והמתיחות של בני הבית גורמים לחרדה ומצוקה גם לחיות המחמד. אצל כלבים זה עלול להתבטא בתיאבון ירוד, בריחת שתן והסתתרות. הרופאים ממליצים להרגיע אותן כאילו היו ילדים, לדאוג להם למקום בחדר המוגן ולהצמיד להם תווית עם שם - למקרה של בריחה או פינוי דחוף. צרור עצות

נפילת הרקטות והטילים באזור עוטף עזה, והצורך להימצא בחדרים ממוגנים, משפיע גם על חיות המחמד. כמו בני האדם, גם הן חשות חרדה ומצוקה. להבדיל מזיקוקים ביום העצמאות, אליהם ניתן להתכונן מבעוד מועד עם טיפול הרגעה, המציאות הבטחונית באזור הדרום מחייבת היערכות שונה לטיפול בחיות המחמד. 

 

אחת הבעיות העיקריות היא בעיית הרעש: חושי השמיעה של הכלבים והחתולים מפותחים ביותר, וכל רעש שנשמע חזק לבני האדם, מגיע אליהם בעוצמה גבוהה פי כמה. הרעשים החזקים מבהילים את החיות ומבריחים אותן. אם הן בתוך הבית הן ממהרות להסתתר בפינה מרוחקת ומבודדת. אם הן בחצר הן עלולות לברוח ואפילו להתבלבל ולאבד את דרכן.

 

כתבות נוספות בנושא:

 

בעיה חמורה נוספת היא רגישותן של חיות המחמד להתנהגותם של בני הבית. החיות חשות במתיחות ובחרדה, וחוות בעצמן עקה (סטרט).  "החרדה של החיות אינה נגרמת בהכרח מהאזעקות, אלא דווקא מתגובות הבעלים המשדרים זאת ישירות לכלבים", הסביר ל-ynet ד"ר רם פורר, מ"המרכז רפואי לבעלי חיים" באשקלון.

 

לדבריו, החרדה באה לידי ביטוי בבריחת שתן של הכלב, ייללות גוברות ולעיתים גם תיאבון ירוד או תיאבון מוגבר. "כדאי לשים לב לשינוי במצב הרוח וההתנהגות של הכלב. אני לא חסיד גדול של מתן חומרים נרקוטיים, אך אם הכלב נמצא בתחושת אי-נוחות כתוצאה מהמצב, אפשר לשקול ולתת לו מספר טיפות 'רסקיו' מתחת ללשון כל חצי שעה".

 


מחכה לאימוץ

(צילום: SOS אשקלון)

  

"בימים האחרונים אנו עדים לעליה במפלס החרדה של בעלי החיות ולביטוי של מצוקה בעיקר בקרב הכלבים בעיר", אמר פורר. 

 

"כבר קיבלנו דיווח על כלב גדול שמרוב בהלה ניסה להשתחל מתחת לארון בכל פעם שמושמעת האזעקה או חתול שבורח מתחת לשולחן ומחפש מקום מחבוא... בדיוק כמו שמרגיעים ילד, חשוב ללטף ולהרגיע את הכלב. טון הדיבור חשוב מאוד וליטוף הכלב, גם יכול להרגיע את הילדים והבעלים המבוהלים. אם הבעלים רגועים, גם החיות יגיבו בהתאם", הוא אומר.

 

פורר סגר ביום שני את מרפאתו בעקבות רקטה שנפלה סמוך למבנה. "אנחנו לא ממוגנים ולכן החלטנו - למען בטחון העובדים והחיות - לסגור את המקום, אך אנחנו ממשיכים במענה וטיפול נייד במקרה הצורך".

 

כלבים, חתולים וקסאמים

  • "חשוב לשמור שהכלב יהיה איתכם ביחד, בין אם אתם רצים לחדר הביטחון או למקום מוגן. הכלב רואה אתכם כחלק מהלהקה וחשוב שלא להשאירו לבד מאחור", מדגיש פורר. במידה והכלב מפגין חרדה במשך מספר ימים, מומלץ לקחת אותו לבדיקה ווטרינרית.

 

  • אם יש בבית אזור מוגן, מומלץ לשים בו מזון וקערת מים לכלב, וזאת כדי להרגיל את הכלב לשהות בו יחד עם המשפחה וגם כשהוא לבד.

 

  • נכנסתם לחדר ממוגן - "אפשר להביא משחק קטן לכלב, שיערב גם פעולת לעיסה שעשויה להרגיע אותו. פעולת הריחרוח מרגיעה גם היא את הכלבים ומתן חטיף או מזון עם ריח חזק עשויים להסיח את דעתו מהנעשה בחוץ", אומרת נגה רונן, מאמנת כלבים בשיטות חיוביות. "מתן חטיף או עצם לעיסה בתום האירוע גם עשוי להרגיע את הכלב".
 

מחכה לאימוץ
מומלץ לשהות עם חיית המחמד בחדר המוגן

 

  • מטיילים עם הכלב בחוץ? הקפידו שיהיה קשור ברצועה כדי למנוע מצב בו הכלב יבהל ויברח. גם בחצר, הקפידו לסמן את הכלב למקרה שייבהל ויברח, או ייפגע.

 

  • אם הכלב נותר לבדו בבית למשך מספר שעות, ממליצה רונן להשאירו בחדר המוגן לאחר שהתרגל אליו, ואף לתת לו מספר טיפות רסקיו לפני שהבעלים יוצאים מהבית. "אם הכלב נותר בחדר הביטחון, חשוב לשמור שערכות עזרה ראשונה, מזון, כבלי חשמל ופריטים נחוצים יהיו מחוץ לטווח הלעיסה של הכלב", היא אומרת. "אם שבתם הביתה וגיליתם כי הוא גרם נזק כתוצאה מבהלה, לא לכעוס עליו או להענישו. גם הכלב נמצא במצוקה".

 

  • במשרד החקלאות ממליצים לבעלי הכלבים לוודא כי פרטיהם מעודכנים במרכז הארצי לרישום כלבים. במידה ומצאתם כלב נטוש, ניתן לברר אצל הווטרינרים העירוניים והפרטיים באם הוא בעל שבב. 9681610–03.

פורסם לראשונה 30/12/2008 11:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים סימני חרדה. אילוסטרציה
לשמור על החתול במנשא
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים