בשבילי הכפר בסטף
בין הנופים היפיפיים של הרי ירושלים, נמצאת פנינת טבע של בוסתנים, מעיינות ותרבות חקלאית מלפני אלפי שנים. פריחת השקדיות והרקפות צובעת את המקום בוורוד ובלבן
קק"ל שיקמה בסטף את המדרגות החקלאיות, את ניקבות המים ואת בריכות האגירה ומשחזרת את שיטות החקלאות הקדומות (שלחין ובעל) שנהגו באזור עד מלחמת העצמאות. סטף היא שמורה של תרבות חיים בת אלפי שנים שנעלמת והולכת, ושל נופים ייחודיים שנפגעים ונהרסים. בביקור בסטף נוכל להכיר את החקלאות המסורתית של ארץ ישראל, להתרשם מניקבות המים החצובות בהר וליהנות מפינות יפות ושקטות.
העונה היפה ביותר לביקור בסטף היא עת פריחת השקדיות, כשההר כולו זוהר בצבעי לבן-ורוד של שקדיות ורקפות.
תעודת זהות
מיקום: בהרי יהודה ממערב לירושלים, על המדרון המזרחי של הר איתן.
מפת האזור: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 9 - מבואות ירושלים.
ציוד: פנסים ונעלי הליכה במים.
סקירה גאוגרפית: האזור המערבי של הרי ירושלים מאופיין בנוף הררי המבותר בערוצי נחלים. גובהו של האזור 850-600 מטר מעל פני הים וכמות המשקעים בו 600-500 מ"מ גשם בשנה. הצומח הטבעי הוא חורש ים-תיכוני ובאתרים ספורים אפשר לראות את שרידי יער אורן ירושלים.
עונה מומלצת: חורף, בעת פריחת השקדיות, אך כל עונות השנה יפות לטיול באזור.
דרכי הגישה: א. מכביש מס' 1, כביש ת"א-ירושלים, פונים דרומה במחלף הראל, עוברים את מעוז ציון וממשיכים בכביש עד לכיכר - שם הכניסה לסטף ולהר איתן.
ב. מכיוון ירושלים נוסעים דרך עין כרם עד לככר צומת סטף הר איתן.
ג. מכיוון אשתאול עולים בכביש 395 לכיוון צובה ומשם לצומת סטף הר איתן.
המסלולים: באזור סטף ישנן מספר אפשרויות:
א. מסלול הליכה המתחיל בחנייה העליונה: אורכו כ-2 ק"מ והוא מתאים למשפחות ולילדים. מסומן בירוק ויורד בשביל אל הכפר. מכאן אפשר להמשיך אל נחל שורק, לחזור לחנייה העליונה או לסיים בחנייה התיכונה (יש לדאוג לרכב שימתין בנקודת הסיום).
ב. ביקור באתר הסטף בלבד: תחילת המסלול וסיומו בחנייה התיכונה הסמוכה לאתר.
ג. מסלול הליכה המתחיל בחנייה העליונה: אורכו כ-2.5 ק"מ והוא מתאים למשפחות ולילדים. מסומן בכחול ומגיע אל מעיינות הסטף ב"שביל הבעל" העובר על הרכס שממערב לסטף ומגיע אל עין סטף.
ד. מסלול אופניים מעגלי: אורכו 9 ק"מ, בדרגת קושי בינונית. מסומן באדום. תחילת המסלול וסיומו בחנייה העליונה.
חניונים: בחנייה העליונה, סמוך לתחנת המידע, יש מזנון, מים ושירותים, משרד השכרת אופניים (052-3865612) וחלוקת דפי מידע. ביער סטף ובהר איתן יש עוד חניונים ובהם שולחנות פיקניק ומתקנים.
התאמה למוגבלים בתנועה: מקצת השולחנות נגישים למוגבלי תנועה.
חקלאות מסורתית
המסלול מתחיל בחנייה העליונה ומסומן בירוק. נתקדם עם השביל הפונה מזרחה, חוצה את הכביש לסטף ויורד דרומה בין סלעים, צמחיה ועצי זית.
בשביל זה נגיע אל הכפר, אל המדרגות המעובדות וחלקות השלחין ואל המעיין המרכזי של כפר עין סטף. נראה את הבריכה הגדולה שהיתה לבו של הכפר ונבחין במערכה ובניקבה שהמים זורמים ממנה לבריכה.
בריכת עין סטף
כאן מתחיל מסלול חקלאות השלחין הסובב את הכפר וסימונו צהוב. נראה את התעלות הבנויות המוליכות מים מן הבריכה לחלקות השלחין, את ההשקיה בערוגות ובתלמים מפולסים.
נעבור דרך בוסתן עצי ארץ ישראל הנמצא מימין לשביל ומדרום לנו, נמשיך אל הבוסנתנוף – החלקות המעובדות על ידי תושבי האזור – ונגיע אל המעיין התחתון יותר, עין ביכורה.
גם כאן נראה בריכת אגירה גדולה ונוכל להיכנס לניקבה החצובה באבן, המובילה אל אולם שתקרתו נמוכה – שם נמצא מקור נביעת המים.
נחזור לכיוון עין סטף ומכאן נוכל לרדת בשביל אל החנייה התחתונה בנחל שורק סמוך לכביש 386. מעין סטף אפשר גם לחזור אל החנייה עליונה או לפחות לחניה התיכונה הסמוכה לסטף (יש לדאוג לרכב שימתין בנקודה שנקבעה מראש לסיום המסלול).
חלקה חקלאית המעובדת על ידי תושבי האזור
המלצה: מעיינות שכבה
מעיינות עין הכפר ועין ביכורה, שנראה בסטף, הם מעיינות שכבה, סוג המעיינות הנפוץ ביותר באזורי ההר בארץ ישראל. בהרי ירושלים יש מספר רב של מעיינות שכבה ובאזור הקרוב לסטף מומלץ לבקר בין צובא ועין חנדק.
שיטת תפיסת המים במעיינות השכבה היא מערכת הידרולוגית-הנדסית מיוחדת במינה, שנבנתה לפני אלפיים שנה בקירוב. תפיסת המים כללה חציבת ניקבות בהר, בניית בריכות איגום וחפירת תעלות שהובילו את המים של השטחים המעובדים במערכת הובלה מפולסת ומתוכננת היטב.
מעיינות השכבה נוצרים באזורי ההר ששכבתם העליונה היא סלעי גיר נקבובי שמי הגשמים מחלחלים בה, והשכבה שמתחתיה אטימה למעבר מים (כמו החוואר). מי הגשם המחלחלים לעומק מגיעים אל שכבת החוואר האטימה למעבר המים, נקווים שם ופורצים החוצה במדרונות ההר במעיינות קטנים, רובם בעלי ספיקת מים מעטה.
כדי להגביר את שפיעת המעיין נחצבו בהר, לפני שנים רבות, ניקבות שהגיעו אל השכבה נושאת המים (האקוויפר) שהיא מקור הנביעה.המים שנתפסו בתוך חללים תת קרקעיים חצובים נאספו אל נקבות וזרמו אל בריכות איגום ומשם הובלו ברשת אמות מים אל החלקות שבמדרגות החקלאיות.
שיטת תפיסת המים והובלתם במעיינות השכבה היא מרשימה ביותר ובכמה מן המעיינות נחצבו נקבות שאורכן עשרות מטרים.
במעיינות סטף, צובא, חנדק ובאחרים אפשר להיכנס אל הניקבות (בסיוע פנס) ולהגיע אל מקור הנביעה. הכניסה לניקבות וההליכה בתוכה היא חוויה מרתקת, הגם שלפעמים היא רטובה מעט.
בסטף ובעין חנדק אפשר לראות את מערכת הניקבות ואת בריכת האגירה בוואדי היורד מעין חנדק. בכביש עין כרם בר גיורא (ואדי יאסוף) נראה חלקים אחרים של מערכת השלחין העתיקה – סכר ענק, תעלות השקיה חצובות, טרסות לעיבוד חקלאי ומבני שומרה עגולים.
עין צובא והניקבה היפה עברו שיפוץ וטיפול והביקור כאן מרשים. שער הכניסה לניקבה נעול והביקור טעון תיאום (וגם תשלום סמלי). בטלפון 054-5637952, 02-5347000.
עוד בסביבה:
אתרי טבע: הר הטייסים, מערכת שורק (הנטיפים), פארק ארצות הברית (ליד נס הרים) וגן לאומי עין חמד.
פעילויות: סדנאות בתחום הבניה המסורתית בחומרים טבעיים, טל בשן; השכרת אופניים בסטף; חוות סוסים הרי יהודה בצור הדסה וקיפצובה בקיבוץ צובה.
אתרי ביקור וקניות: מנזר יוחנן במדבר, ליד אבן ספיר; מוזיאון כפרי המחסן של סבא, בית מאיר; סטודיו פעם, ריהוט וחפצים יפים בסגנון כפרי, רמת רזיאל; נעים במים, דגי נוי, רמת רזיאל וחממת הסחלבים מעלה חמישה.
מנזר יוחנן במדבר, ליד אבן ספיר
גבינות צאן: שי זלצר בסטף; חוות הר הרוח בנטף וחוות היערן ליד מערת אבשלום (מערת הנטיפים).
יקבים: קטלב, נס הרים; סוסון-ים, בר גיורא; יהודה, שורש ויקב המסרק בבית מאיר.
- מתוך "קסם היער", מאת יגאל צור, הוצאת כרטא