שתף קטע נבחר
 
צילום: AP

עסקים כרגיל? מדריך לעובדים באזור מלחמה

מי מחויב להגיע לעבודה באזור הדרום? האם עובדים שיישארו בבית יקבלו שכר, אלו מעונות יום נשארים פתוחים ומה עושים עם הילדים כשבית הספר סגור? שאלות ותשובות

פיקוד העורף הודיע השבוע על מצב מיוחד בעורף. ההכרזה נגעה בהתחלה לאזור עוטף עזה, אך הורחבה בהדרגה עד לטווח של 40 קילומטר מרצועת עזה. כרגע כולל המצב המיוחד את אזורי התעשייה בבאר שבע, נועם, אופקים, נתיבות, שדרות, אשדוד, אשקלון, יבנה, קריית גת, קריית מלאכי והמושבים שסביבה, אזור גדרה, קיבוצי עוטף עזה ומושבי חבל לכיש. ההכרזה יוצרת מצב סבוך ב-15% מהפעילות הכלכלית במשק, הממוקמת באזור, ומאלץ את עובדי המפעלים והעסקים באזור להתמודד עם דילמות לא קלות.

 

האם יש עובדים שחייבים להגיע לעבודתם, לפי חוק?

 

כן. עובדים במפעלים ושירותים המוגדרים כשירותים חיוניים: רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, שירותי חירום, בתי חולים, בתי זיקוק, תחנות כוח, מתקני התפלה, תעשייה ביטחונית, מפעלים בענף המזון, חנויות מכולת שכונתיות, בתי מרקחת וחנויות פארמה, נמלים, תחבורה ציבורית, ועוד. מרבית המקומות הללו ממוגנים ממילא, אך העובדים חייבים להתייצב גם במתקנים שאינם ממוגנים - כמו בנמל אשדוד ובחברת החשמל.

 

החוק אינו מחייב עובדים במקומות שאינם שירותים חיוניים להתייצב לעבודה, גם אם המעסיק שלהם חייב אותם להגיע.

 

אני מנהל של מקום עבודה המוגדר כלא חיוני, האם אני יכול לפתוח אותו?

 

כן, במידה והוא ממוגן, כלומר, אם יש בו מרחבים ממוגנים במרחק סביר ממקומות הפעילות ואם יש בהם מספיק מקום בשביל כל העובדים. עצה: אם מדובר במפעל שמייצר ומייצא, יש לך סיבה להשאיר אותו פתוח. אם מדובר בחנות, לא כדאי לך להשאיר אותה פתוחה ולסכן את חיי העובדים בשביל לקוח וחצי שיטרחו לבוא לקנות.

 

אני לא רוצה להגיע לעבודה. האם יכולים לפטר אותי?

 

אם מקום העבודה שלך אינו ממוגן, הפיטורים ייחשבו לפיטורים שלא בתום לב ותוכל לחייב את המעסיק לקלוט אותך בחזרה, או, לחילופין, לשלם לך פיצויים מוגדלים. במלחמת לבנון השניה פוטרו אלפי עובדים שלא הגיעו לעבודה בחנויות ובעסקים קטנים ולא ממוגנים, וחלקם תבעו את מקומות העבודה שלהם - וזכו.

 

אם מקום העבודה שלך ממוגן - אינך מוגן מפני פיטורים. עם זאת, למעסיק שיפטר עובד בגלל שנשאר בבית להשגיח על ילדיו תהיה בעיה מוסרית, ואולי גם משפטית, להצדיק את הפיטורים.

 

אי הגעה לעבודה במפעל חיוני מהווה, לכאורה, עבירה פלילית, ולכן כמובן שמותר למעסיק לפטר את העובד.

 

יש לנו חדר ממוגן במפעל, אבל הוא במרחק 5 דקות הליכה מפס הייצור ואני לא מספיק לרוץ לשם. מה עושים?

 

הוראות פיקוד העורף אינן קובעות עבור מקום העבודה היכן להציב את המרחב המוגן, ולכן אין לכך פיתרון של ממש. במלחמת לבנון חילקה הממשלה, באיחור רב, מיגוניות ניידות לחלק מהמפעלים, שאיפשרו לעובדים להימלט תוך זמן קצר יותר ואולי הצילו חיים של עובדים. יחד עם זאת, היו עובדים שנהרגו במקומות עבודתם בגלל ליקויים במיגון.

 

יש לנו פעוט בן שנתיים ואנחנו צריכים ללכת לעבודה. האם מעונות היום פתוחים בכלל? והאם אנחנו חייבים לשים אותו במעון, כדי להגיע לעבודה?

 

מעונות היום נחשבים למפעל חיוני, במידה והם ממוגנים. במקרה שהמעון של הילד שלך אינו ממוגן, אסור לפתוח אותו מחשש לסיכון חיי הילדים, וכמובן שלא כדאי להורים להשאיר אותו שם. גם במקרה שהמעון ממוגן, לא נמליץ להשאיר שם ילד בן שנתיים - אבל יש מצבים שבהם אין ברירה אלא ללכת לעבודה ולהשאיר שם את הילד.

 

יש לנו ילד בן שבע ובית הספר סגור, לפי הוראות פיקוד העורף, אבל שנינו עובדים ומישהו צריך להשגיח עליו. מה עושים?

 

חלק מההורים הנמצאים במצב זה יכולים להיעזר בסבא או בסבתא שיכולים להשגיח על הילד - וזה הפיתרון הטוב ביותר במצב כזה. במקרה שהסבים אינם יכולים לעזור, כדאי לכם לחשוב מי מכם הכי פחות חיוני במקום עבודתו: אם לדוגמא האשה עובדת במפעל חיוני והבעל עובד בחנות פרטית שאינה ממוגנת, עדיף שהבעל יישאר בבית עם הילדים.

 

כך או כך, המדינה לא מצאה פיתרון של ממש לבעיית ההשגחה על הילדים, שגרמה לרבבות עובדים להיעדר בזמן מלחמת לבנון וגורמת, מזה שנים, להיעדרות של עובדים באזור עוטף עזה. בפועל, אם חד הורית, או זוג הורים ששניהם עובדים ואין להם פיתרון אחר - יאלצו להיעדר ממקום עבודתם ולקוות לרצון טוב והבנה מצד המעסיק שלהם.

 

האם עובדים שלא הגיעו לעבודה בגלל המצב יקבלו שכר, וממי?

 

הממשלה, ההסתדרות והארגונים הכלכלייםהגיעו להסכמה עקרונית לפיה עסקים באזורי המצב המיוחד יקבלו פיצוי הפסדים בגלל המצב הביטחוני. ההסדר המתגבש דומה להסדר שהתבצע בעקבות מלחמת לבנון. 

 

לפי ההסכמות, תעניק הממשלה פיצוי לעסקים על הפסדים שספגו במידה ונאלצו לסגור את שעריהם בהתאם להוראות פיקוד העורף או בגלל היעדרות של עובדים שלא הגיעו לעבודה כיוון שהשגיחו על ילדיהם בזמן שבתי הספר סגורים. המשמעות: עובד שאינו מגיע לעבודה בגלל שהשגיח על ילדיו, או בגלל שמקום העבודה שלו אינו ממוגן, יקבל את השכר כאילו עבד.

 

עדיין לא ברור מה יעלה בגורלם של עסקים שיסבלו מהיעדרות לא מוצדקת של עובדים (בגלל שפחדו להגיע לעבודה או עזבו את האזור.

 

קיבלתי לפני שבוע מכתב פיטורים, בשל המשבר הכלכלי, והיום קיבלתי צו 8 למילואים. האם יכולים לפטר אותי?

 

למעסיק אסור לפטר עובד שנקרא לשירות מילואים במשך 30 יום אחרי תום המילואים שלו. זאת, בלא קשר לנחיצות הפיטורים ולמצב העסק. במקרה שלך אתה יכול להתנחם, איפוא, בכך שהמעסיק שלך אינו יכול לפטר אותך כרגע, וייתכן שהוא יאלץ לשנות את התוכנית העסקית ולצמצם את הפיטורים שתכנן - או, לחילופין, לפטר מישהו אחר. במקרה שתפוטר בכל זאת, תוכל לתבוע את המעסיק ולקבל פיצוי של חמש משכורות לפחות.

 

לאן אפשר להתקשר כדי לקבל תשובות לשאלות הללו ולשאלות נוספות בנושא?

 

הטלפון בחדר המצב במשרד התמ"ת בירושלים הוא 1-800-802-100, ובחדר המצב בבאר-שבע: 1-800-200-702. אפשר ליצור קשר עם התמ"ת גם באי-מייל לכתובת moked.tamat@moital.gov.il. גם התאחדות התעשיינים פתחה חדר מצב, בטלפון 08-6466705. כתובת האינטרנט בפיקוד העורף היא http://www.oref.org.il.


פורסם לראשונה 30/12/2008 15:47

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
10% מהתעשייה ממוקם באזור. גראד באשקלון
צילום: אמיר כהן
מומלצים