זיכרון של דג? ארוך משחשבתם
מחקר ישראלי טוען כי יש דגים שמסוגלים לזכור למשך 5-4 חודשים. על סמך המחקר מפתחים עתה שיטה חדשה לגידול דגים בים, בה במקום לגדלם בכלובים יאלפו אותם להגיב לגירוי צלילי, שיגרום להם להתכנס בנקודה אחת
המחקר התבסס על אימון דגיגים בשבי להתכנס לכיוון רמקול המשדר במים אותות אקוסטיים המקושרים למזון. באמצעות השמעת האותות האקוסטיים לדגים בזמן האכלתם, פיתחו הדגים התניה קלאסית (כמו הכלב המפורסם של פבלוב), שגרמה להם להתכנס בנקודה קבועה כאשר שמעו את הצלילים. "אילפנו אותם למשך חודש ואז הפסקנו" אמר ד"ר בעז ציון, חוקר במכון וולקני. "אחר כך בדקנו כמה זמן עובר עד שהדגים מפסיקים להגיב להתניה שנוצרה אצלם בין האותות האקוסטיים לקבלת מזון, על ידי שידור תקופתי של האותות". הניסוי נערך במינים שונים של דגים. אצל דגים ממין אמנון הגליל, למשל, שרדה ההתניה יותר מ-4 חודשים.
בעתיד מתכננים החוקרים לשחרר את הדגיגים לבית גידולם הטבעי בים הפתוח, לאחר כחודש אימונים במתחם סגור. בהמשך, יישמר הקשר עם הדגים החופשיים בים על ידי שידור תקופתי של האותות אליהם הורגלו, בכדי לשמר את זיכרון ההתניה. בהגיעם לגודל שיווק "יקראו" הדגים לתחנת האיסוף באמצעות האותות המוכרים להם וילכדו. "אלו בעצם 'כלובים וירטואליים' שיחליפו את הכלובים האמיתיים, בהם מגדלים דגי ים כיום".
כיום מוצבים הכלובים באזורים חופיים מוגנים. שיטה זו נפוצה בעולם, והיא מחייבת השקעה בכלובים, ברפסודות שירות ובכוח אדם הנדרש לביקורת מתמדת על תקינות הכלובים, הזנת הדגים ואיסופם. השיטה שנויה במחלוקת מבחינת הזיהום הסביבתי הנובע מהפרשות החנקניות של הדגים, ובאזורים שונים בעולם אף נאסר גידול דגים בכלובים באופן מוחלט, בשל החשש לפגיעה באיכות הסביבה. מטרת המחקר שנערך במכון להנדסה חקלאית במינהל המחקר החקלאי היא למצוא אפשרות טכנולוגית חדשה ויישומית לגידול דגים בים הפתוח, ללא פגיעה בסביבה ותוך שמירה על רווחיות למגדלים.
בעז ציון, אילן קרפלוס ואסף ברקי אשר הציגו את המחקר בכנס משותף לאגודה הישראלית למדעי הקרקע ולאגודה הישראלית להנדסה חקלאית, אמרו כי "לשיטה יתרונות רבים, הדגים גדלים בסביבתם הטבעית ללא שימוש בכלובים וללא זיהום סביבתי. ההזנה חסכונית ביותר ומבוססת בעיקר על המזון המצוי באופן טבעי במרחב המחיה של הדגים". החוקרים ציינו, עם זאת, כי השיטה נמצאת כרגע בשלב המחקרי ונותרו עוד מספר שאלות עליהן יש להשיב, לפני שתהפוך לישימה.