ישבו בקרבת סועדים מעשנים - יפוצו ב-5,000 ש'
מסעדת פוקצ'טה בירושלים תפצה סועדים בגין עוגמת נפש שנגרמה להם מעשן סיגריות בעת שסעדו בה. ב-2007 נקבע כי המסעדה תפצה 4,000 סועדים ייצוגיים בגין עישון לידם, בהנחה שנאמדה ב-2.4 מיליון שקל
התובעים הגיעו למסעדת פוקצ'טה בירושלים ביולי 2006 כדי לחגוג יום הולדת, לאחר שהזמינו מקום בטלפון. לטענתם, הם ציינו בהזמנה כי ברצונם לשבת במקום ללא-עישון, ואף ציינו זאת בכניסה למסעדה. למרות זאת, ישבו בקרבתם סועדים מעשנים, דבר אשר גרם להם עוגמת נפש.
המסעדה טענה כי התובעים לא ביקשו לשבת באזור ללא עישון, וכי הוצע להם לעבור לקומת הגלריה במסעדה, שהינה אזור ללא עישון, אך הם סירבו. עוד טענה המסעדה, כי התובעים ידעו שמותר לעשן במסעדה, אך בחרו בה על מנת שתהיה להם עילת תביעה.
זהו אינו המקרה היחיד שבו נתבעה המסעדה בגין הפרת החוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים. באוקטובר 2007 הסכימה פוקצ'טה - כחלק מהליך גישור שהושג בעקבות תביעה ייצוגית שהוגשה נגדה - להעניק הנחות של 60% לסועדים שנפגעו מעישון של סועדים אחרים. אובדן ההכנסות של המסעדה בגין הפיצוי נאמד בזמנו ב-2.4 מיליון שקל.
לא מחויבים לעבור מקום
השופט מוריס בן עטר מבית-משפט השלום בירושלים דחה בתביעה הנוכחית את טענת המסעדה כי קומת הגלריה הינה אזור ללא-עישון, וקבע כי גם אם טענה זו נכונה, הרי שאין בכך כדי לענות על דרישות החוק, שכן קומת הכניסה וקומת הגלריה הינן חלל אחד, וקומת הכניסה תופסת יותר מרבע השטח הפתוח לציבור. נוסף על כך, הפרה המסעדה את הוראות החוק בכך שלא הציבה שלטים המורים על איסור לעשן.
לדברי השופט, לא ניתן לעקוף את הוראות החוק באמצעות הצבת שלט בולט בכניסה למסעדה, המודיע כי במסעדה אין מקיימים את הוראות החוק ומותר העישון בה, ו/או להודיע על כך לכל מי שמתקשר טלפונית על מנת להזמין מקום.
עוד נקבע כי התובעים לא היו מחויבים לעבור למקום אחר במסעדה. "מי שהעישון מפריע לו או מי שמתנגד לעישון אינו נדרש לנדוד ממקום למקום במסעדה על מנת להרחיק עצמו ממי שמעשנים בה שלא כדין", כתב השופט, ופסק כי המסעדה תפצה את הסועדים שתבעו ב-5,000 שקל בתוספת החזר הוצאות בסך 2,000 שקל, ובסך הכל 7,000 שקל.
לעיון בפסק הדין
לאתר המשפט הישראלי פסק דין