הטיפ היומי: 7 עצות להפגת החרדה והמתח
בימים בהם מפלס החרדה הפרטי והציבורי נמצא בעלייה, כדאי להכיר מספר כלים שיעזרו להפחית את המתח והלחץ
מתח הינו מושג נפוץ בחברה הישראלית המודרנית: קצב חיים מהיר, דרישות חיי היום יום, לחצים בעבודה, ויכוחים משפחתיים, לחץ כלכלי ועוד. אך היום, מעבר למתח היומיומי, המצב הביטחוני והשהייה הממושכת במקלטים ובחדרים הממוגנים מגבירים את תחושת הלחץ ומהווים גורם מתח מכריע.
באופן כללי, לבני אדם יש מנגנוני פיקוח בסיסיים לנטרול ואיזון מצבי מתח, אך במצבי מתח קיצוניים או ארוכים במיוחד, רצוי ומומלץ לתת גיבוי וחיזוק נוסף. במצב הנתון והרגיש הקיים אצלנו היום בארץ, במלחמה, יש לא מעט מתח, אי שקט וחוסר וודאות. במצב זה, הגוף, הנפש והרוח גם כן נכנסים למגננה ומגיבים. למרות הקלישאה, החשוב מכל הינו הלך הרוח ומחשבה באופן התגובה למצב וההערכות אליו. הנטורופתית שמחה עזריאל דגן מחברת מורז צמחי מרפא מביאה מספר דרכים להורדת מפלס המתח והחרדה.
1. פעילות גופנית. על מנת לפרוק מתחים מהגוף מומלץ, איפה שניתן, לבצע קצת ספורט. זה מקטין הפרשת אדרנלין ונוירואדרנלין בתגובה למתח פסיכולוגי, משפר מצב רוח ומעלה רמת אנרגיה.
2. מתיחות. ניתן לבצע טכניקה פשוטה להרפיה הדרגתית שמטרתה להרפות מתח, חרדה ושרירים תפוסים: מכווצים בכוח כל שריר בנפרד 3 שניות ומרפים. עוברים בהדרגתיות על כל שרירי הגוף מלמעלה למטה. מתחילים בשרירי הפנים, הצוואר,הזרועות, חזה, ידיים, בטן, ישבן, אגן, ירכיים, ברכיים, רגליים - עד קצות האצבעות. חוזרים על התרגיל לפחות פעם ביום, רצוי פעמיים-שלוש.
3. נשימה. נשימה פשוטה ורגועה גורמת להרפיה עצומה ומעניקה לנו כוח להתמודד טוב יותר עם המצב. למרות 'הרעש החיצוני", הכניסו נשימות מלאות פנימה. כדאי לבצע פעולה זו גם עם הילדים, ולשלב פעולה זו עם דמיון מודרך. לדוגמא: בקשו מהם לבחור צבע שמח ולצבוע איתו את הנשימה פנימה. אפשרות נוספת לביצוע פעולת הנשימה העמוקה עם ילדים היא ניפוח בלונים או ניפוח בלוני סבון. פעולה זו משנה את האווירה הסביבתית לאווירה כייפית של משחק ואף גורמת לנו לנשום עמוק ולהרגע.
4. תוספי מזון. קיימים מספר תוספי מזון המומלצים להורדת רמות מתח. אם לא קיימות בעיות של לחץ דם,הריון או מחלות מיוחדות, מומלץ לקחת מולטי וויטמין מאוזן העשיר בקבוצת וויטמיני B ,C וחומצות שומן חיוניות. השילוב של רכיבים אלו מקל על מערכת העצבים ומרגיע אותה.
5. תמציות פרחי באך מצוינות ובטוחות להרגעת הלחץ. אם קיימת אפשרות להכנת תרכובת בהתאמה אישית זה אידיאלי, אך בהנחה שלא מתאפשר, תמצית הצלה תתן מענה לזמן ביניים.
6. שתייה. מזג האוויר הקריר המשולב עם שהייה בבית, בחדרים המוגנים או במקלטים משכיחים מאיתנו את הצורך בשתייה. מעבר לשתיית מים, החשובה תמיד, מומלץ להכין קומקום תה חם ולהעשירו בטעמי צמחי מרפא מרגיעים ומחזקים, כגון נענע, שיבה, לימונית, מליסה, קמומיל, למון גראס, ג'ינג'ר, אניס, תערובת פירות יער, פיגם, בזיליקום, מרווה, ציטרה - לבחירתכם ולפי טעמכם האישי.
7. ולבסוף - חיבוקים אהבה וסבלנות תמיד עוזרים להפגת המתח.