שב"כ: בעזה ובחו"ל, חמאס חש בסכנה קיומית
הרמטכ"ל עדכן את הממשלה: משלטון החמאס בעזה כבר לא נותר הרבה. ראש אמ"ן: הם מבינים ששבירת הרגיעה הייתה טעות אסטרטגית. המפכ"ל: יותר מ-600 נעצרו בהפרות סדר, 50 שוטרים נפצעו. לבני: כל תוצר מדיני שיחליש את החמאס, חיובי
בצהרי היום התשיעי של מלחמת עזה, במערכת הביטחון מביעים אופטימיות זהירה נוכח התקדמות המבצע - בים, באוויר, והחל מאמש - גם ביבשה. "ישנם סימנים ראשונים לכך שחמאס מגמיש את עמדותיו, ביחס להפסקת האש האפשרית", עדכן ראש שב"כ, יובל דיסקין, את הדרג המדיני. "ההנהגה שלהם נמצאת בלחץ כבד ומעוניינת בהפסקת הפעולה הישראלית, תוך שהיא מחפשת מוצא מכובד שלא ישפיל אותם".
"ישנה נכונות של חמאס להגיע להסדר", אמר ראש השב"כ לשרי הממשלה, שהתכנסו היום (א') במשרדי הקריה בתל-אביב, אך מיהר להזהיר: הירי צפוי להימשך. לדבריו, "הנהגת החמאס בחו"ל נמצאת בלחץ, פועלת להגיע להפסקת אש, מאוכזבת ממדינות ערב שאינן עומדות לצידה. מצב ההנהגה בעזה דומה. קיים היום איום אמיתי על מפעל החמאס ברצועת עזה. יש בקרב ההנהגות בעזה ובחו"ל תחושה של סכנה קיומית".
הרמטכ"ל אשכנזי עדכן כי יותר מ-400 פלסטינים נהרגו עד כה במבצע, מרביתם אנשי חמאס. "מבחינת השלטון של החמאס - לא נותר הרבה". לדבריו, הלחימה היא קשה ונעשית בעיקר מטווחים קצרים. "שוחחתי עם המח"טים והמג"דים בשטח, ואני מעודד מהנחישות והרצון להשלים את המשימה. החמאס מעדיף עימות בשטחים בנויים. ירי הרקטות עד עתה נמוך ממה שציפינו - אך לחמאס יש עדיין יכולת לירות רקטות. הפעילות לא יכולה להפסיק את הירי - ואנו צופים את המשכו".
הטעות האסטרטגית
לדברי ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין, "החמאס מבין ששבירת הרגיעה
הייתה טעות אסטרטגית. הוא ספג מכה קשה. נפגעו עשרות מפקדות, נהרסו מחסני התחמושת ותשתית הייצור. יכולת ההברחות במנהרות נפגעה. בכירי הארגון דואגים רק לעצמם. בקרב הפלסטינים - ביקורת חריפה. חמאס השניא את עצמו ומצאה עצמו מבודד בברית מצורעים עם איראן וסוריה".
שר הביטחון אמר שהחמאס ספג פגיעה קשה מאוד - "אך טרם הגענו למצב של שינוי המציאות בדרום הארץ". לדבריו, צה"ל "מוכן לכל שלב ולכל התפתחות". מפכ"ל המשטרה מסר על 600 עצורים בהפרות סדר בארץ בשבוע האחרון - 230 מהם עדיין כלואים. 50 שוטרים נפצעו בעימותים.
הממשלה הבהירה - כפי שנמסר בתדרוך של מזכירהּ, עובד יחזקאל, בתום הישיבה - כי אין זו מלחמה בעם הפלסטיני, ואין כל כוונה לשוב ולכבוש את רצועת עזה. לפי הידוע בישראל, גם אין כל משבר הומניטארי בצד השני. "המבצע עלול להיארך זמן, וייתכן שנכונו לנו עוד ימים קשים. עלולים להיות נפגעים לכוחותינו ואזרחינו, כולל המשך ירי על העורף. יחד עם זאת, חוסנם של תושבי הדרום ונחישותם יאפשרו לממשלה ולצה"ל להשיג את היעדים. עמידתו האיתנה של העורף היא הרוח הגבית של העורף בימים אלה. רוח הלחימה והאמונה בצדקת הדרך, יחד עם יכולת מקצועית, הן הערובה לעמידה ביעדים".
אין תוצר מדיני עם חמאס
הממשלה אישרה לגייס עוד עשרות-אלפי אנשי מילואים בצווי חירום - חלקם יגבו את המערך בגדה המערבית ובצפון הארץ, ויחליפו את חיילי הסדיר שירדו להילחם ברצועה.
שרת החוץ לבני סקרה את תמונת המצב המדינית - והתייחסה גם ליום
שאחרי: "עמדתי על הצורך בטווח הארוך להביא למיטוט שלטון החמאס ידועה - זה לא עניין למבצע בודד - וכל הסדר צריך לקדם את האינטרסים של מדינת ישראל אל מול החמאס".
"אין כאן כוונה לייצר תוצר מדיני עם החמאס", הבהירה לבני. "אנחנו צריכים תוצרים מדיניים נגד החמאס, וכל תוצר שיחליש אותו - חיובי בעינינו". לדבריה, החלק המדיני הקריטי ביום שאחרי, יהיה מענה לסוגיית הברחות הנשק לרצועה. "מעבר לכך, זו מלחמה בטרור ובמוטיבציה שלו לירות על אזרחי מדינת ישראל".
ראש הממשלה אולמרט פירט בישיבה את מטרות המבצע הקרקעי: "הפעולה נועדה לבסס את החתירה שלנו לשנות את המציאות הביטחונית בדרום. כוחות צה"ל יצאו לפגוע בתשתית הצבאית שהקים החמאס ולהשתלט על אזורי השיגור, מהם נורו רוב הטילים שפגעו בחודשים ובשבועות האחרונים בשדרות, באשקלון ובימים האחרונים גם באשדוד. במדינה אחראית ונחושה, לא ייתכן שהעורף יהיה יעד להתקפות, וצבא נועז, חזק ומאומן לא יגן עליו".