שתף קטע נבחר
 

"המצב הכלכלי מפחיד עובדים יותר מהמלחמה"

ההסתדרות פתחה מוקד לתלונות של עובדים מהדרום, ודיווחה לפיקוד העורף על יותר מ-100 עובדים החוששים שיפוטרו או לא יקבלו שכר בגלל שסירבו להגיע למקומות עבודה לא ממוגנים ולסכן את חייהם - בניגוד להוראות. יו"ר חדר המצב: "אנחנו באיום כפול

200 עובדים במרחב שבין יבנה לבאר-שבע פנו אמש (א') למוקד המיוחד שהקימה ההסתדרות והביעו חשש שיפוטרו, או לא יקבלו שכר, בגלל הבעיות הסבוכות שהתעוררו במקומות עבודתם עקב המלחמה בעזה. כך עולה מדו"ח שהכינה ההסתדרות, המתפרסם לראשונה ב-ynet.

 

הדו"ח מצביע, כמו במלחמת לבנון, על זלזול פושע של מעסיקים בדרום בחיי האדם של עובדיהם - אבל גם מראה כי מה שמטריד את העובדים יותר מכל הוא עדיין המצב הכלכלי ומכת הפיטורים הכללית במשק, בלא כל קשר למלחמה.

 

 

כ-80 עובדים ממקומות עבודה שאינם ממוגנים (42% מהפניות) התקשרו כדי לבדוק אם המעסיקים עלולים שלא לשלם להם שכר. כ-35 עובדים (18% מהפניות) התלוננו על ריחוק מהמרחב המוגן במקום העבודה וקושי להגיע אליו בזמן אזעקה.

 

כ-70 עובדים (33% מהפניות) הנאלצים להישאר בביתם כדי להשגיח על ילדיהם התקשרו כדי לדעת אם עלולים שלא לשלם להם או לפטר אותם. כ-10 עובדים התלוננו שקיבלו איום בפיטורים בגלל שנעדרו מעבודתם בשל המלחמה. מספר עובדים נוספים עומדים להתגייס למילואים והתקשרו כדי לשאול על זכויותיהם.

 

"יוצא מכל זה שביום אחד התקשרו אלינו יותר מ-100 אנשים להגיע למקום עבודתם ולסכן את חייהם כתוצאה מזה שאין מרחב מוגן במפעל, או שהוא אינו מגן עליהם", אמר ל-ynet יו"ר חדר המצב של ההסתדרות, ג'יהאד עאקל.

 

לפי נתוני התאחדות התעשיינים, זאת טיפה בים: התעשיינים מדווחים על 1,200 עובדים שהגיעו לעבודה במפעלים לא ממוגנים באשקלון לבדה, ואלפים נוספים בבאר-שבע. הם אומרים שהעובדה שכל המפעלים פתוחים היא חלק מהחוסן הלאומי שלנו, ושמי שמערער על כך יוצר פאניקה מיותרת. אתה לא חושב כך?

 

"אנחנו רוצים מאוד שאנשים במדינה ישמרו ככל האפשר על מהלך חייהם הרגיל. ציבור העובדים מגלה אחריות, ואם עובד בוחר מרצונו להגיע לעבודה אנחנו מעריכים זאת מאוד. אני רק מקווה שרוב העובדים הללו אכן פועלים מרצונם ולא מתוך פחד שיפוטרו או שילינו את שכרם. מעבר לכך, יש מקרים שההגעה לעבודה היא מיותרת. אם הגן סגור, והעירייה מכריחה את הסייעת להגיע בכל זאת, זה פשוט טמטום".

 

כיצד אתם עוזרים למי שפוגעים בזכויותיו?

 

"קודם כל, אנחנו אומרים להם את הזכויות שלהם. יש לנו צוות של עורכי דין שמסביר להם הכל. בנוסף, במקרה שהעובדים לא יודעים אם מקום עבודתם אמור לפעול, אנחנו מפנים אותם לפיקוד העורף לברר. בכל המקרים שבהם ברור כי המעסיק פועל בניגוד להנחיות פיקוד העורף, אנחנו מתלוננים לפיקוד העורף ומקווים שהעניין יטופל בהקדם".

 

"עד כה לא קיבלנו אף תלונה על עובד שפוטר, אבל לפי התקדים של הפיטורים ההמוניים במלחמת לבנון, אני חושש שזה יקרה גם הפעם - וברגע שזה יקרה אנחנו נפנה מיד עם כל תלונה ותלונה לבית הדין לעבודה".

 

התלונות הן אנונימיות, או שהעובדים מזדהים?

 

"גם אלה שמזדהים מבקשים שנשמור על חיסיון, כיוון שיש חשש  מאוד גדול מפיטורים".

 

מה מטריד את העובדים יותר מכל?

 

"אנשים בדרום מגיבים בלחץ ובחרדה. הם גם מפחדים על חייהם וגם על מקומות עבודתם. אבל להפתעתנו, אנחנו מוצפים בפניות של עובדים - מאות עובדים מכל הארץ - שמתקשרים מתוך חשש לביטחונם התעסוקתי בגלל המצב הכלכלי. אנשים מתקשרים בגלל המצב הכלכלי יותר מאשר בגלל המלחמה! מסתבר שהמצב הכלכלי מפחיד עובדים יותר מהמלחמה".

 

"אנחנו נמצאים תחת איום קיומי כפול, ואי אפשר להתעלם מזה. יש מצוקה יומיומית של אנשים, מפעלים שנסגרים ואנשים שמאבדים את הפנסיה שלהם. ומה שעוד יותר קשה, זה שמצוקה אחת מחמירה לאנשים את המצוקה השניה".

 

ההסתדרות הקימה "חמ"ל" משלה

בנוסף על מוקד החירום, מכנסת ההסתדרות מדי יום פורום הקרוי "מטה מלחמה", בראשותו של מנכ"ל הארגון גדי לוטן, המקבל מידע מפיקוד העורף על המצב במפעלים ומגיב בכל מקרה של פגיעה בעובדים.

 

עובדים, גימלאים וקרובים של מילואימניקים, מוזמנים להתקשר למוקד החירום בטלפון 1700-700-331


פורסם לראשונה 04/01/2009 17:15

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אשקלון: חיים תחת איום כפול
צילום: גיל יוחנן
צילום: תני גולדשטיין
יו"ר חדר המצב בהסתדרות, ג'יהאד עאקל: מתלוננים על כל בעיה בפיקוד העורף
צילום: תני גולדשטיין
מומלצים