4 ימים של ראלי באג"ח הטייקונים
האג"ח הקונצרניות משנות כיוון: איגרות החוב של יצחק תשובה, לב לבייב, ואליעזר פישמן זינקו 25% ל-46%. תל בונד-40 הוסיף 15%
התאוששות דרמטית נרשמה בשבוע האחרון, ובייחוד בארבעת ימי המסחר האחרונים, בשוק איגרות החוב הקונצרניות. המגזר, שב-2008 הפך לשק חבטות של המשקיעים, רשם עליות של עשרות אחוזים באיגרות החוב של חברות גדולות וקטנות, והיה בעצם זרז מרכזי לעליות האחרונות גם בשוק המניות. בארבעת ימי המסחר האחרונים זינק מדד תל בונד־40 ב־14.9%.
ההתאוששות בלטה במיוחד באג"ח של קבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, באג"ח של כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן, ובאג"ח של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. שלוש חברות האחזקה הגדולות היו מקור עיקרי לפחד המשקיעים מפני האפשרות של פשיטת רגל.
בחודש שעבר:
השוק צונח - כלכלית ירושלים קונה אג"ח שלה
גיל קול
הערך הנקוב של אגרות החוב, אותן רכשה במישרין ובאמצעות חברת בת בבעלות מלאה - מסתכם ב-85.3 מיליון שקלים. החברה רכשה אותן עבור 36.5 מיליון שקלים - בנצלה את צניחת ערכן בשוק האג"ח הקונצרני
הספקולציות הללו לא נעלמו והן ישנן גם היום. התשואות של איגרות החוב של שלוש החברות אמנם ירדו בשיעור חד, אבל הן עדיין נסחרות לפי תשואות דו־ספרתיות גבוהות. אלא שלדברי גורמים מוסדיים, החשש כיום הוא קטן יותר מאשר בעבר. למשל אג"ח מסדרה ה' של כלכלית ירושלים טיפסה בארבעת ימי המסחר האחרונים ב־30%, ונסחרת כעת לפי תשואה שנתית לפדיון של 48%.
אג"ח מסדרה י"ג של קבוצת דלק אג"ח זינקה באותה תקופה ב־39% לתשואה של 15.5%. ואילו אג"ח מסדרה כ"ב של אפריקה ישראל רשמה זינוק של 41% ונסחרת כעת בתשואה של 38.4%. גם התשואה על אג"ח מסדרה ד' של דלק נדל"ן התכווצה בתוך ארבעה ימים מ־130% ל־92.7%, בעקבות זינוק של 46% במחיר האג"ח.
לא כל החברות זכאיות לתמיכה לאג"ח
לדברי גורם מוסדי בכיר: "שלושה גורמים הובילו למהלך: התפוגגות אפקט סוף השנה, הציפייה להשקת קרנות המנוף של האוצר, והעליות בבורסות העולם. אמנם היו הרבה מכירות של ניירות ערך שבוצעו על ידי משקיעים כדי לקזז רווחים לצורך מיסוי, אבל אותם מוכרים חזרו מהר מאוד לקנות".באשר למהלך של משרד האוצר להשקעת קרנות המנוף להשקעה באג"ח הקונצרניות, אמר אותו גורם שכלל לא בטוח שהקרנות יוכלו לרכוש את כל האיגרות שרשמו עליות בתקופה האחרונה. "כרגע ההנחיה אומרת ש־50% מכספי התאגיד והכנסותיו צריכים להיות בארץ, וכלל לא בטוח שחברה כדוגמת כלכלית ירושלים עומדת בתנאי זה", הוסיף.
ההסבר השלישי למצב הוא שבימים האחרונים שולטת אווירה חיובית בשוקי ההון בעולם. "יכול להיות שתירשם בימים הקרובים ירידה, כי המלחמה עצרה את
המהלך החיובי של הבורסה בישראל. אבל בגדול, הכיוון חיובי. צריך להבין שהיה כאן מצב שמשקיעים מכרו אג"ח בלי לנתח את המצב העסקי של החברות. היה 'עליהום' גדול על האג"ח הקונצרניות, מתוך חשש שבעלי שליטה ינצלו את המצב כדי לא להחזיר חובות. אבל לדעתי, עם הזמן נראה יותר גורמים כמו קרנות המנוף וקבוצות השקעה אחרות שלא יתנו לאיגרות החוב ליפול. רוב בעלי האג"ח ישלמו את החוב, כי מי שלא ישלם, יאבד את החברה שלו".
יצחק תשובה ועידת הנשיא שמעון פרס
צילום: לואיז גרין
מומלצים