למרות הכל: המבצע לא ידרוש הגדלת תקציב
החדשות הרעות: הלחימה בעזה עולה למדינה 200 מיליון שקלים ביום, כלומר כשני מיליארד שקלים עד כה, והפיצויים לתושבים יעלו כמה עשרות מיליוני שקלים נוספים. החדשות המעודדות: מרבית הכסף יילקח מהרזרבות שבתקציב המדינה
פתיחת המבצע הקרקעי במוצאי שבת לא שינתה באופן משמעותי את עלות המלחמה בעזה, אבל שינתה את אופן המימון של הפעולה: עלות הדלק והתחמושת, שימומנו בעתיד מתקציב הרכש הביטחוני, ירדה השבוע ביחס לשבוע שעבר, בעוד שעלות ימי המילואים, שתשולם מקופת הביטוח הלאומי, עלתה באופן משמעותי.
עופרת יצוקה:
- עופרת יצוקה: רקטה התפוצצה ליד גן ילדים באשקלון
מחישובים גסים של גורמים המעורים בשוק העבודה עולה כי עלות אחזקת הגיוס ההמוני של חיילי המילואים שהחל אתמול (א') עומדת על כ-20 מיליון שקלים ליום. זאת, לעומת מיליונים ספורים ליום בשבוע שעבר. לעומת זאת עלות הדלק והתחמושת, שעמדה בשבוע שעבר על כ-200 מיליון שקלים ביום, ירדה מעט בשל הירידה בהיקף הפעילות האווירית - למרות העלייה בהיקף הירי האלטילרי ותנועת הטנקים. זאת, מאחר שעלות הדלק הסילוני והתחמושת למטוסים גבוהה בהרבה מעלות הדלק והתחמושת של חילות היבשה.
בסיכום כולל, העלות של כ-200 מיליון שקלים לכל יום לחימה נותרה בעינה. בתום 10 ימים לתחילת המבצע, מסתכמת עד כה עלותו בכשני מיליארד שקלים.
לאלה יש להוסיף את עלות הפיצויים שמס רכוש אמור לשלם לנפגעי הטילים עצמם - שהגיעה עד כה לכמה עשרות מיליון שקלים. בנוסף, תצטרך רשות המסים לפצות את העסקים בדרום על הנזק העקיף שנגרם להם מהיעדרותם של העובדים - נזק שהיקפו עדיין לא ברור, אך הוא עומד על כמה מאות מיליוני שקלים. מרבית הכסף יילקח מקרן הפיצויים של מס רכוש, שכיום יש בה למעלה מחצי מיליארד שקלים.
ומאין יבוא הכסף? הוצאות הדלק והחימוש עדיין נלקחות מהרשאות להתחייב הרשומות בתקציב משרד הביטחון - כסף שהוקצה למשרד הביטחון בעבר למצבי מלחמה, כמו המצב הנוכחי. ואילו עלות המילואים תילקח מהרזרבות התקציביות של הביטוח הלאומי. השורה התחתונה, איפוא, היא המעודדת ביותר: לפי שעה, בהנחה שהמבצע לא יארך עוד זמן רב, הוא נלקח מהרזרבות שבתקציב המדינה ואינו כרוך בהגדלת התקציב לשנת 2009.