מסע בין בתי הכנסת של טורקיה
בתי כנסת נבנו בטורקיה כבר במאה השלישית לפני הספירה, אבל עיקר הצמיחה של הקהילות היהודיות במדינה היתה עם הגעת הפליטים מגירוש ספרד. כיום נותרו בטורקיה כ-60 בתי כנסת, רבים מהם מוזנחים ונטושים. הצלם איזט קריבר תיעד את כולם
בדיחה ידועה גורסת כי יהודי שנמצא על אי בודד יקים שני בתי-כנסת - זה שהוא מחרים, וזה שהוא הולך להתפלל בו. כמו בכל בדיחה, גם בזו יש שמץ של אמת - ולא רק בעקיצה על אינספור הפילוגים שבין הדתיים. כמעט בכל מקום שבו ישנם יהודים - ישנם גם בתי כנסת, שמספרם הולך וגדל עם האוכלוסייה.
הגרסה הישראלית:
כך היה גם בטורקיה, שעיקר הצמיחה של הקהילות היהודיות בה אירעה כאשר יהודים רבים שנמלטו מהאינקוויזיציה בספרד בשנת 1492 מצאו מקלט בשטחה, בזמן האימפריה העות'מאנית. גם עשרות שנים קודם לכן הגיעו פליטים יהודים לטורקיה, ובחלקים מהמדינה אפילו חיו יהודים כבר במאה ה-3 לפני הספירה. אך טבעי שביישובים שבהם התרכזו היהודים, יוקם לפחות בית כנסת אחד לקהילה. (שימו לב - אם אינכם רואים שתי גלריות בעמוד, נסו לרענן. בגלריות התמונות מומלץ לצפות באמצעות דפדפן אקספלורר, גירסה 7).
בשנת 2005 פנה נשיא הקהילות היהודיות בטורקיה, סילביו עובדיה, אל איזט קריבר, צלם עטור בפרסים בינלאומיים, והציע לו לתעד את כל בתי הכנסת בטורקיה, במטרה לשמר את זכרם ולהנציחם. קריבר נענה לאתגר, וערך תחקיר מקיף בנושא. הוא יצר קשר עם מנהיגי קהילות באיסטנבול, אנקרה, בורסה, צ'נאקאלה, אדירנה ובערים אחרות בטורקיה, ומיפה את בתי הכנסת שבמדינה.
מהמחקר שערך הצלם עלה כי בטורקיה יש יותר מ-60 בתי כנסת - רבים מהם מוזנחים, מקצתם נטושים, ואחרים שימשו למטרות אחרות או נהרסו כליל.
קריבר השקיע מאמצים רבים לאיתור ולתיעוד בתי הכנסת, ובעבודתו הקפיד להדגיש את הפרטים הקטנים של אותם "מקדשי מעט", שהיו בעבר גאוותה וליבה של
הקהילה היהודית בטורקיה - לפני שפגעי הזמן והטבע יהרסו את תפארתם ועושרם.
התוצאה של פרויקט זה היא ספר צילומים ותוכן על בתי הכנסת בטורקיה ותערוכת צילומים שנקראת "בתי כנסת בטורקיה: מקדשים של סובלנות", הכוללת יותר מ-70 תצלומים, ונפתחה בשבוע שעבר בבית התפוצות בתל-אביב. התערוכה מתקיימת בחסות שגרירות טורקיה בישראל, לציון 85 שנה לרפובליקה התורכית.
- בית התפוצות - מוזיאון העם היהודי - מציין בימים אלה 30 שנה להקמתו. תערוכת בתי הכנסת היא השלישית במספר שנפתחה בחודש האחרון בקומת הלובי החדשה והמורחבת של המוזיאון.