שתף קטע נבחר
 

מצב חירום בסלובקיה בגלל מחסור בגז

סכסוך הגז בין רוסיה לאוקראינה מחריף: גזפרום קיצצה את האספקה באותה כמות שלטענתה אוקראינה גנבה. אוקראינה מכחישה את ההאשמות. הונגריה, בולגריה ורומניה מרגישות מחסור בגז. העברת הגז לטורקיה, יוון ומקדוניה הופסקה לחלוטין. מקור איראני אמר כי איראן תגדיל את אספקת הגז לטורקיה אם יווצר מחסור

סלובקיה תכריז מצב חירום בגלל צניחה באספקת הגז הטבעי מרוסיה. על כך דיווחה היום (ג') סוכנות הידיעות הצ'כית CTK, שציטטה דברים שאמר שר האוצר הסלובקי לובומיר יאהנאטק. לפי הסוכנות הצ'כית, אספקת הגז ללקוחות לא תקוצץ. הטמפרטורות בסלובקיה צפויות להגיע השבוע עד לשפל של -12 מעלות צלזיוס.

 

חברת הגז האוקראינית נאפטוגז הודיעה הבוקר כי גזפרום קיצצה את אספקת הגז הטבעי לאירופה בכשני שליש. דובר נאפטוגז ואלנטין זמליאנסקי אמר שענקית הגז הממשלתית הרוסית שלחה רק 92 מיליון מטר מעוקב של גז ללקוחותיה באירופה היום, לעומת 221 מיליון מ"ק אתמול וכ-300 מיליון מ"ק בימים קודמים. "זה כל מה שהם שולחים. בתוך כמה שעות אירופה תרגיש את זה", אמר זמליאנסקי לסוכנות הידיעות AP.

 

נשיא אוקראינה, ויקטור יושנקו, העריך כי רוסיה תפסיק את כל משלוחי הגז לאירופה, שעוברים דרך אוקראינה. כך נכתב במכתב שהעביר יושנקו למנהיגי האיחוד האירופי. במקביל, הודיע דובר חברת גזפרום כי יהיה מוכן לחדש את השיחות עם אוקראינה "בכל רגע נתון".

 

מגזפרום נמסר אתמול כי החברה תקצץ את כמות הגז שהיא מעבירה לאירופה דרך אוקראינה ב-65.3 מיליון מ"ק. גזפרום מסרה כי היא מקצצת את משלוחי הגז באותה כמות שלפי האשמות החברה אוקראינה גנבה. אוקראינה הכחישה את ההאשמות, ואמרה כי רוסיה אשמה בשיבושי האספקה. לאוקראינה יש מספיק רזרבות כדי להסתדר בלי העברות מרוסיה במשך מספר שבועות. הטמפרטורות באוקראינה היום עומדות על מינוס 16 מעלות.

 

מחסור באספקה באירופה

חלק ממדינות אירופה חוות כבר חוסרים באספקה מאז שרוסיה הפסיקה את העברת הגז לאוקראינה עצמה ב-1 בינואר, בעקבות סכסוך על חובות. הונגריה, רומניה ובולגריה אמרו כי האספקה מהצינורות האוקראינים ירדה בשיעור משמעותי, כאשר במקרה של רומניה מדובר בכ-30%.

 

חברת הגז הממשלתית הבולגרית מסרה לסוכנות הידיעות רויטרס ש"זרימת הגז צנחה באופן חד", וכי המדינה מתכוננת להפעלת צעדי חירום. עוד נמסר כי צינורות הגז לטורקיה, יוון ומקדוניה נסגרו.

 

משלחת מטעם האיחוד האירופי אמורה להיפגש היום עם גורמים בכירים בממשל האוקראיני כדי לדון במשבר. רוסיה היא יצואנית הגז הגדולה בעולם ויצואנית הנפט השניה בגודלה. היא מספקת כרבע מצורכי הגז הטבעי של אירופה, כאשר 80% מהגז המגיע מרוסיה עובר דרך צינורות שנמצאים בשטח אוקראינה.

 

בסיבוב החדש של המו"מ בין רוסיה לאוקראינה, גזפרום הקשיחה את עמדתה השבוע, והודיעה כי היא מעוניינת לגבות מאוקראינה עד 450 דולר ל-1,000 מ"ק בינואר, לעומת הצעה קודמת שעמדה על 250 דולר למ"ק, שאוקראינה דחתה. גזפרום טוענת שאוקראינה חייבת לה יותר מ-2 מיליארד דולר על גז. אוקראינה מצידה טוענת שרוסיה חייבת לה דמי שימוש במערכת הצינורות.

 

גם בתחילת 2006 סגרה רוסיה את הגז לאוקראינה. בעקבות כך, נערכו מדינות רבות באירופה והקימו רזרבות אסטרטגיות גדולות של גז טבעי.

 

איראן: נגדיל את אספקת הגז לטורקיה

מקור איראני אמר היום לסוכנות הידיעות רויטרס כי איראן עשויה להגדיל את אספקת הגז הטבעי לטורקיה, אם יווצר מחסור בגלל הפסקת העברת הגז מרוסיה. שר האנרגיה הטורקי הילמי גולר אמר לעיתונאים כי רוסיה הפסיקה את האספקה למדינה דרך הצינור המערבי שעובר בשטח אוקראינה. איראן מספקת כשליש מצורכי הגז הטבעי של  טורקיה.


פורסם לראשונה 06/01/2009 09:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים