שתף קטע נבחר

אל רכס הרי יודפת

טיול בנופי הגליל התחתון, המתחיל בשרידי יודפת העתיקה וממשיך אל הר עצמון ממנו ישנה תצפית על מצוקי הגליל העליון, חבל תפן ובקעת בית הכרם

גבעות עגולות וביניהן בקעות פוריות, ערוצי נחלים ושפע של אתרים היסטוריים - זהו סוד קסמו של רכס יודפת בגליל התחתון. ייחוד המקום נמצא גם בתושביו, בעלי אמונות ודעות רבות ושונות, היוצרים פסיפס של דו קיום. אנו נטייל ביודפת העתיקה, ונספר את הסיפור ההירואי של הגנה וביצור העיר בימי המרד הגדול (73-66 לספירה). ומשם נמשיך ונטפס אל שמורת הר עצמון.

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: רכס יודפת - גליל תחתון (צפונית-מערבית לבקעת בית נטופה).

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה. הליכה ברמה בינונית בשילוב קטעי נסיעה.

 

עונה מומלצת: כל השנה.

 

פריחות מיוחדות: חצבים (בעונת הסתיו), דמומית ארצישראלית (בחודשים פברואר-מרץ), מיני סחלבים, דבורניות ותלתן (בחודשים מרץ-אפריל), צבעוני ההרים (באביב - מסוף מרץ עד תחילת אפריל), נוריות, שיחי לוטם ועוד.

 

אורך המסלול: עלייה ליודפת העתיקה, ירידה אל אפיק הנחל וטיפוס על הר עצמון - כ-4 ק"מ. לנחל אבליים כדאי להשאיר מכונית בקבר שיח' אבו אל-היג'א. (הכניסה ליודפת העתיקה אינה כרוכה בתשלום).

 

משך הסיור: שעתיים-שלוש, בהתאם להתעניינות. העלייה להר עצמון אורכת כחצי שעה.

 

חניוני נופש: חניון ותצפית נוף הר אחים - נמצא במדרון הדרומי של הרי יודפת וצופה אל בקעת בית נטופה.

 

התאמה למוגבלים בתנועה: אין.

 

מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 3: גליל תחתון, עמקים וגלבוע.

 

אתרים נוספים בסביבה: דרך נוף הר תורעאן, טיילת שכניה, דרך נוף יער שגב.


תל יודפת (צילום: יעקב שקולניק)

 

יוצאים לדרך

מסלולנו, שאורכו 3 ק"מ, מתחיל מרחבת החנייה של יודפת העתיקה. אנו נעלה אל התל בשביל הכחול ונערוך סיור, לאחר מכן נרד לאפיק הנחל שלמרגלותיו, ונטפס אל שמורת הר עצמון.

 

מרחבת החנייה, שבה מוצבת מפה של האתר, עולה שביל לראש הגבעה. כיום אין רואים במקום שרידים רבים, אך הסיור בשביל המסומן בתל בהחלט מרגש. השביל עובר ליד שרידי החומה שהקיפה את העיר, מערות ובורות מים קדומים והוא מעניק תצפיות יפות על הסביבה.

 

העיירה יודפת בוצרה עם פרוץ המרד הגדול נגד הרומאים והייתה אחת המרכזיות והחזקות בביצוריו של יוסף בן מתתיהו, שהכין את הגליל לקראת המרד. בשנת 67 לספירה עמדה יודפת במצור בן 47 ימים ורק אז היא נכבשה. בחפירות שערך מרדכי אביעם בשנים  1997-1992 נמצאו ממצאים השופכים אור על הקרב הקשה, ביניהם אבני בליסטראות וראשי חצים שירו הרומאים וממצאים רבים מחיי היומיום של יהודי הגליל בשלהי ימי הבית השני. על פי תיאורו של יוסף בן מתתיהו, מפקד המרד בגליל וביודפת, תקף המצביא הרומאי אספסיאנוס את העיר ב-160 מכונות קלע.

 

בסיום הסיור נחזור לרחבת החנייה. המעוניינים להמשיך יכולים לרדת אל הנחל ולהעפיל משם לשמורת הר עצמון. העלייה להר נמשכת כחצי שעה. מסביבו ניתן לצפות במצוקי הגליל העליון, חבל תפן ובקעת בית הכרם הרחוקים. ואל רכס שגור, בקעת סח'נין וגוש שגב הקרובים יותר. ניתן אפילו להבחין ביישובים הקהילתיים של משגב.

 

הר עצמון הוא הר הנישא ברום של 547 מטר מעל פני הים. כיום ההר הינו שמורת טבע מוכרזת. לפסגתו עולה שביל תלול למדי, המסומן בצבע כחול. מראש ההר יש תצפית נפלאה - מהים ועד הגולן, ומהרי נצרת והדרום עד הרי הגליל העליון. כמו כן נמצאים בראשו שרידי מצודה קטנה מהתקופה ההלניסטית בעלת חומה כפולה, אשר במרכזה ישנו בור מים ומצפון לחומה שוכנת מערת קברים.


היטוריה - הר עצמון ויער שגב (ארכיון צילומי קק"ל)

 

ההר קשור גם הוא לפרשת המרד הגדול. בראש ההר התבצרו יהודים שמרדו ברומאים. תחילה עלה מאבקם יפה, אך בסופו של דבר, כך מספר יוסף בן מתתיהו, נהרגו יותר מאלפיים מהם. בספרו "מלחמות היהודים", כרך ב', מספר יוסף בן מתתיהו על הר עצמון: "וכל המורדים והשודדים אשר בגליל שרדו אל ההר הנמצא בטבור הארץ והנשקף על פני ציפורי והוא נקרא הר עצמון... וכל העם אשר נמצאו המורדים במרומי ההר, נקל להם לעמוד על נפשם בפני הרומאים העולים עליהם, וגם המיתו כמאתיים נפש...".

 

במורדות הצפוניים של ההר צומח חורש של עצי אלון מצוי, אלה ארצישראלית, כליל החורש, ואלון התבור. וגם: מיני סחלבים, ובהם הסחלב המצויר, שהוא מין סחלב נדיר.

 

מהר עצמון אפשר לחזור לנקודת המוצא, או להמשיך בשביל המסומן בכחול אל מעיינות נחל אבליים. השביל עולה לקבר שיח' אבו אל-היג'א, שם רצוי להשאיר רכב מאסף.

 

המעיינות של הנחל הם: עין אל ווסטא ועין אל קזיזה. האגדה מספרת על המעיינות, שבימות צלאח א-דין במאה ה-12 לספירה, חי באזור זה לוחם מוסלמי גיבור, ושמו אל חוסם אבו אל-היג'א, המכונה גם "השמן", כשרכב על סוסו הייתה בטנו מתחככת ברצפה. כאשר הוא חנה יחד עם חייליו ליד המעיינות, באה אישה הרה, וביקשה לשתות מהמים. חייליו סרבו לתת לה, ומשכעס מאוד אל היג'א, הוא העניש אותם, וקבע כי גם הם לא ישתו ממי המעיין, ואכן לפתע, פסקו מי המעיין לנבוע. כשהבינו כי טעו, הם השיבו את האישה אל המעיין, והמים שבו לנבוע בנקבות.


מביטים אל היער (צילום: כליל אדר)

 

כיצד מגיעים 

יודפת העתיקה - נוסעים על כביש 784 לכיוון צומת יודפת. יש לשים לב, לכאורה הכביש מסתיים בצומת יובלים, אך לא כך, ביובלים יש לפנות מערבה ולאחר כמה עשרות מטרים, בצומת משגב, שוב לפנות דרומה להמשכו של כביש 784. בצומת יודפת פונים שמאלה (מזרחה) בכביש 7955, כ-600 מטר מהצומת, מסתעפת דרומה דרך עפר המסומנת בירוק. לאחר כ-1.2 ק"מ מגיעים לדרך המסומנת באדום. פונים מזרחה (שמאלה) ממשיכים קילומטר, ומחנים ברחבת החנייה למרגלות התל. הכניסה לתל אינה כרוכה בתשלום.

 

 

שמורת הר עצמון - מצומת יודפת פונים מזרחה, בכביש 7955. כ-600 מטרים מהצומת, מסתעפת דרומה דרך עפר המסומנת בצבע ירוק. אל יודפת העתיקה נוסעים כ-1.2 ק"מ, חוברים לדרך האדומה ופונים שמאלה (מזרחה) כקילומטר נסיעה עד לחניון. כדי להעפיל להר עצמון יש לנסוע בדרך המסומנת בירוק לכיוון מערב (ימינה).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון קק"ל
יער שגב מפה
ארכיון קק"ל
צילום דפנה מרוז החברה להגנת נטבע
רכס הרי יודפת
צילום דפנה מרוז החברה להגנת נטבע
מומלצים