שתף קטע נבחר
 

"מחטף" בכנסת: תנאי פנסיית הגמלאים שונו

הממשלה העבירה בקריאה ראשונה - בזמן הפגרה ובשולי כינוס מיוחד לרגל המבצע בעזה - הצעת חוק המשנה את תנאי הפנסיה של גמלאים עובדי מדינה לשעבר. ההסתדרות: "הגמלאים ירוויחו". האוצר: "ההצעה מטיבה עם הגמלאים"

הממשלה ניצלה את המצב הביטחוני כדי להעביר בכנסת בשבוע שעבר הצעת חוק, המשנה את תנאי הפנסיה התקציבית של הגמלאים עובדי המדינה לשעבר, שינוי שעלול לפגוע בעשרות אלפי גמלאים. החוק עבר בקריאה ראשונה, למרות פגרת הבחירות, בשולי כינוס מיוחד של המליאה לרגל מבצע "עופרת יצוקה", וללא כל הד ציבורי.

 

במליאה נותרו רק חמישה חברי כנסת, והחוק לא הוגש על ידי שר האוצר, אלא על ידי השר משולם נהרי מש"ס, המסופח למשרד האוצר. הצעד בוצע ככל הנראה כדי להימנע מלמשוך תשומת לב. הצעת החוק שהוגשה מציעה לבטל את ההצמדה הקיימת של הפנסיה לשינויים בשכר עובדי המדינה הפעילים, בהתאם לדרגת הגמלאי ערב פרישתו. לפי ההצעה, עדכון הפנסיה החל מ-2009 יתבצע רק פעם בשנה, בהתאם לעליית המדד. ביטול ההצמדה לא יחול בשלב זה על גמלאי צבא הקבע, כוחות הביטחון, המשטרה והסוהרים הנהנים מפנסיה תקציבית.

 

החוק נשלח לאישור ועדת העבודה והרווחה, אבל טרם נקבע מועד לדיון. השר נהרי הודיע כי השינוי בתנאי הפנסיה "מבוסס על הבנות שהושגו בין המדינה לבין ההסתדרות". הוא ציין כי בהתאם לאותן הבנות יינתן לגמלאים פיצוי מסוים בתמורה לביטול ההצמדה, אבל מדבריו השתמע כי השינוי נועד יותר לנוחיות התקציבית של האוצר. בינתיים, ההסתדרות והאוצר מפעילים על הוועדה לחצים כבדים לאשר את החוק לפני הבחירות. בוועדה טוענים כי הלחץ של ההסתדרות להעביר את החוק אף חזק יותר מלחץ האוצר

 

נהרי טען "השינוי יאפשר את שיפור פני השירות הציבורי בלי הצורך לבחון דרך שגרה כיצד תשפיע כל החלטת שכר על החוב האקטוארי של המדינה בשל הסדרי הפנסיה התקציבית", אמר נהרי.

 

הגמלאים יהיו תלויים בחסדי האוצר

באשר לתוכן ההבנות עם ההסתדרות אמר השר כי מדובר ב"תוספת שחיקה" לפנסיה, אבל רק לגמלאים שפרשו מראשית שנת 2000 עד סוף 2007. התוספת גם איננה אחידה אלא בשיעור גמיש של 5%-12%, בהתאם לדרגת הגמלאי ומועד פרישתו, והיא לא תשולם מיד אלא "בפריסה על פני מספר שנים". בנוסף יקבלו כל הגמלאים תוספת בשיעור עליית המדד ב-2008 (כ-4% בלבד).

 

התוספת נקבעה מאחר שהשינוי בהצמדה תוכנן במקור מראשית 2008 ונדחה בשנה. באשר לעדכון הפנסיות - על פי הסכמי השכר החדשים שנחתמו בשירות המדינה במהלך 2008 עם ההסתדרות הכללית והסתדרות המורים - הגמלאים יהיו תלויים בחסדי שר האוצר. 

 

ח"כ חנין: התותחים רועמים - הזכויות נשחקות

הצעת החוק החדשה עברה ברוב של 4:1. המתנגד היחיד היה ח"כ דב חנין (חד"ש). שטען כי "זו דוגמה לכך שכאשר רועמים התותחים, גם הזכויות של העובדים נשחקות ונפגעות, ולצערי בהסכמת ההסתדרות", אמר חנין.

 

לדבריו, "הצמדת הפנסיה לגמלאים לשכר העובדים הפעילים חשובה מבחינה ערכית וגם כלכלית. ציבור עובדים שנאבק על זכויותיו, יכול בטווח הארוך להתקדם מעבר לעליית המדד. לכן הצמדת הפנסיה למדד היא בפועל סוג של שחיקה בתנאי הגמלאים".

 

חנין הוסיף כי הצעת החוק כוללת גם מנגנונים שראויים לבחינה רצינית ומקיפה. על כן ימשיך את מאבקו בדיון הצפוי על החוק בוועדת העבודה, בתקווה שיצליח לשכנע אותה לתקן מספר דברים בהצעת האוצר, לפחות "כדי לצמצם את פגיעתה בגמלאים".

 

יו"ר הוועדה: קודם בדיקה, אחר כך דיון

יו"ר הוועדה ח"כ יצחק גלנטי מסיעת הגמלאים, אמר הבוקר ל-ynet כי לא יקיים את הדיון לפני קבלת ממצאי הבדיקה של השלכות החוק על הגמלאים אותה הזמין מהמרכז למידע ומחקר של הכנסת. 

 

 להערכת מרכז המחקר של הכנסת השינוי טוב בעיקר לתקופת משבר במשק. ההצמדה למדד אמנם תשמור על רמת הפנסיה בהתאם לעליית המחירים. אבל אם יחזרו הגאות והשגשוג, הגמלאים לא ייהנו ממנה.

 

מההסתדרות נמסר בתגובה: "המנגנון החדש של תוספת השכר לגימלאים הזכאים לפנסיה תקציבית, כפי שנקבע בהסכם השכר במגזר הציבורי בין ההסתדרות לאוצר, שנחתם במרס 2008, רק מיטיב עם הגימלאים. הגימלה של אוכלוסיה זו היתה, עד שנחתם הסכם, צמודה להסכמי השכר במשק. כתוצאה מכך עודכנה הגימלה רק בפרקי זמן ארוכים ובצורה שאינה משקפת את השחיקה לאורך השנים.

 

"המנגנון החדש שנקבע, המצמיד את הגימלה למדד, נותן לגימלאים את מה שהיה נדרש במשך שנים והוא מנגנון עדכון קבוע מידי שנה. חוץ מזה חישובים כלכליים מראים שכך יקבלו הגימלאים יותר. דבר נוסף, הגימלאים אף תוספת חד-פעמית של 5-12% ובנוסף קרן רווחה שבה המדינה מעמידה כ- 350 שקלים בשנה לכל גימלאי. לכן הטענה כאילו ההסדר פוגע בגימלאים הינה מופרכת."

 

מהאוצר נמסר כי "הטענות על 'מחטף' כביכול מופרכות מיסודן. המדינה הגיעה להסכם עם ההסתדרות כי הצעת החוק תוגש עד תחילת דצמבר 2008 ולכן אם כבר, אזי מדובר באיחור בהגשתה. יש להבין כי אין מדובר כאן בהחלטה רגעית אלא תוצאה של דיונים מקצועיים בין ההסתדרות לאוצר שנמשכו חודשים ארוכים. זאת ועוד, הצעת החוק באה להטיב עם ציבור הגמלאים, והיא מפצה אותם על שחיקת שכר של שנים ואף דואגת לכך ששכרם יעודכן בגובה המדד באופן קבוע."


פורסם לראשונה 06/01/2009 13:07

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 33
חמישה ח"כים נכחו באולם
צילום: ערוץ 33
מומלצים