שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

רייס: מרוצה מיוזמת מובארק להפסקת אש

אחרי שנשיא מצרים הציג את יוזמתו, התכנסה מועצת הביטחון באו"ם לדיון מיוחד - שלא הניב החלטה רשמית. רייס הדגישה את הצורך בהחזרת השליטה במעברים לרשות הפלסטינית. אבו מאזן אמר: "נכבה שנייה בעזה"

אחרי עוד יום קשה והרוגים ישראלים ופלסטינים - הקהילה הבינלאומית מעבירה הילוך לקידום הסדר הפסקת האש ברצועת עזה. בדיון מיוחד הלילה (יום ג') במועצת הביטחון ניכרה תמיכה ביוזמה שהציג אמש נשיא מצרים, חוסני מובארק. צרפת וטורקיה אף הביעו הסכמה להציב משקיפים בינלאומיים מטעמן בעזה, כחלק מהסכם. ישראל תחליט רק בבוקר האם לפנות כעת לכיוון המדיני, או להרחיב את המבצע הצבאי ולהכניס כוחות מילואים לעזה.


דיון מועצת הבטחון, אמש (צילום: רויטרס)

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הביעה שביעות רצון מיוזמת הפסקת האש שהציג מובארק אחרי פגישתו עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אותה ליוותה בדיונים מאחורי הקלעים.

עם זאת, היא הדגישה את עמדת ארצות הברית התומכת בישראל - לפי "אין חזרה למצב הקודם. מאות אלפי ישראלים חיים תחת התקפות טילים יומיות ושום מדינה לא היתה סלחנית במצב זה".

 

רייס הבהירה כי צריכה להיות תקופת רגיעה שבה יופסק ירי הרקטות לעבר ישראל, שמצדה תפסיק את הפעילות הצבאית. השלב הבא, לדבריה, צריך להיות פתיחת המעברים תחת ניהול הרשות הפלסטינית ו"שיתוף פעולה של ממשלות למנוע העברת ציוד צבאי לעזה לחימוש החמאס. זה צריך להיות פתרון שלא יאפשר לחמאס להשתמש בעזה כבסיס לשיגור רקטות על ישראל".


ירי ארטילרי של צה"ל לרצועת עזה (צילום: רויטרס)

 

מזכירת המדינה הדגישה את הצורך ב"החזרת הלגיטימיות של הרשות הפלסטינית ופתיחת המעברים". לגבי המצב ההומניטרי, הזכירה את החלטת ראש הממשלה אולמרט לפתוח היום "מסדרון הומניטרי" להעברת סיוע לתושבי הרצועה. "הבעיה היא שגם אם סחורות נכנסות לעזה, אי אפשר לחלק אותן", טענה רייס.

 

אבו מאזן: ההתקפה בעזה - עוד נכבה

נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו-מאזן) היה הדובר הראשון, ובהמשך לתמיכה ביוזמת מצרים קרא למועצת הביטחון לפעול מיד ל"הפסקת התוקפנות הישראלית". הוא הוסיף: "הטבח היום בבית הספר של אונר"א הוא ההוכחה נוספת לפשעים הנתעבים שמבוצעים נגדנו. עזה היום חיה 'נכבה' חדשה. מכונת ההרס הישראלית ממשיכה להרוג, למרות אחדות דעים בינלאומית".

 

שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר, שניהל את הישיבה מתוקף תפקידו כנשיא התורן של המועצה, הזכיר גם הוא את יוזמת מובארק ואמר שתשובת ישראל טרם התקבלה. "אנו מקווים שתשובתם תהיה חיובית", אמר קושנר, והדגיש שארצו תהיה מוכנה לשלוח משקיפים במסגרת כוח בינלאומי שיישלח לעזה.


הריסות לאחר הפצצה בעזה (צילום: AFP)

 

הדיון הסתיים ללא החלטה, והנאומים צפויים להתחדש מחר בחמש אחר הצהריים שעון ישראל. קבוצת המדינות הערביות הגישה למזכירות מועצת הביטחון את טיוטת ההצעה שלה, שהיא חד צדדית, אך היא לא צפויה להתקבל. חלק מהחברות הקבועות במועצה הביעו נכונות לקדם את יוזמת מובארק להפסקת האש מחוץ למועצה. 

   

שגרירת ישראל, פרופסור גבריאלה שלו, הזכירה את האיום המתמשך על תושבי דרום הארץ והדגישה כי עמדת ישראל היא ש"אין הפסקת אש כשמדובר במאבק מול ארגון טרור. יש כאן עניין של סיום הטרור המגיע מתוך עזה וסיום הברחות הנשק מעזה, הפסקת אש תקרה כאשר הקהילה הבינלאומית תהיה נחושה ומאוחדת נגד הטרור. פחות מזה, רק ישחק לידי החמאס ולידי איראן".

 

לאחר מכן שוחחה שלו עם עיתונאים ואמרה כי ישראל לוקחת "מאוד ברצינות" את יוזמת מובארק להפסקת אש מיידית. "אני בטוחה שההצעה תישקל ואתם תדעו אם היא תתקבל", אמרה, "אבל אנחנו לוקחים אותה מאוד מאוד ברצינות". 

 

מזכ"ל האו"ם באן קי מון גינה את תקיפת מבנה בית הספר וכינה אותו "בלתי מקובל לחלוטין". הוא הודיע כי יגיע בשבוע הבא לביקור בישראל וברשות

הפלסטינית, אך האיץ בישראל ובחמאס להגיע להפסקת אש עוד לפני כן. "אני לא מאמין שאנחנו יכולים לחכות עד אז להפסקת האלימות", אמר באן.

 

שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, אמר בדיון כי "התוקפנות" הישראלית יצרה גיהנום בעזה ומחה על "השתיקה מחרישת האוזניים" של מועצת הביטחון. "ההרס מתפשט בצורה שאי אפשר להצדיק בשום אופן. את מה שקורה עכשיו בעזה אפשר להגדיר כפשע נוראי", אמר.

 

לפני הדיון אמר שר החוץ הטורקי, עלי בבג'אן, כי גם ארצו תסכים להציב משקיפים באזור אם תתבקש לעשות כן. שר החוץ הבריטי, דייויד מיליבנד, הצהיר אף הוא בנאומו על תמיכה בהצעת מובארק.


פורסם לראשונה 07/01/2009 01:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן בדיון
צילום: רויטרס
שלו. אין הפסקת אש מול טרור
צילום: רויטרס
רייס. שום מדינה לא היתה סלחנית
צילום: רויטרס
מובארק וסרקוזי, אמש
צילום: AFP
מומלצים