שתף קטע נבחר
 

סכרין ושאר חברים

הסוכרלוז לא לבד ובטח לא ראשון. הכירו את הממתיקים המלאכותיים, מהסכרין והציקלמאט ועד לאצסולפם K

סכרין: התגלה ב־1879 ופרץ לשוק במלחמת העולם הראשונה, כשהונהג הקיצוב בסוכר. ב־1969 הועלה במחקרים חשד כי הוא מסרטן, ובעקבות זאת הוציאה אותו ממשלת קנדה מחוץ לחוק, ומינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה־FDA, חקר את בטיחותו. ב־77’ הוחלט להוסיף למוצר תווית אזהרה, שלפיה השימוש עלול לסכן את הבריאות וגורם לסרטן בחיות מעבדה, אך בהמשך בוטלה ההחלטה. הסכרין מצוי במזונות רבים נטולי סוכר כמו דברי מאפה, דגני בוקר, קינוחים, ריבות ועוד, וכן כממתיק לשתייה.

 

ציקלמאט: התגלה ב־1937. בעקבות מחקרים שהעלו חשד שמדובר בחומר מסרטן הוחלט בארצות הברית ב־1970 להורידו מהמדפים, אך במדינות רבות אחרות, בהן ישראל, הוא עדיין מותר לשימוש. עם זאת, השימוש בו בארץ נדיר יחסית. נמצא בעיקר כממתיק שמכיל תערובת סכרין וציקלמאט.

 

אספרטיים: התגלה ב־1965, אך ה־FDA אישר את השימוש בו במשקאות מוגזים רק ב־1983, ובכל סוגי המזון רק ב־88’, לאחר שבמשך שנים סירב לעשות זאת בשל תופעות הלוואי הקשות שנצפו בחיות מעבדה, בהן עוויתות וגידולי מוח. באישור היו מעורבים ”כרישים” פוליטיים כמו דונאלד רמספלד, שהיה אז אחד ממנהלי חברת סירל, יצרנית האספרטיים. נמצא במשקאות דיאטתיים, במעדני חלב דיאטתיים, בריבות נטולות סוכר וגם כממתיק לקפה ותה. בגלל חוסר יציבותו בחום הוא אינו משמש לשימורים או לעוגות.

 

אצסולפם K: נתגלה ב־1967. נחשד במחקרים כמסרטן בחיות, אך למרות זאת אושר על־ידי ה־FDA ב־1988. נמצא בדברי מתיקה נטולי סוכר: מסטיקים, סוכריות, פודינגים, סירופים, מוצרי יוגורט דיאטתיים ובמשקאות דיאטתיים. בדרך כלל הוא משולב עם ממתיקים אחרים כדי להסתיר את טעם הלוואי שלו.


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים