שתף קטע נבחר

 

כיצד קובעים את מועדי כניסת ויציאת השבת?

שאלה:

 

כיצד נקבעים מועדי כניסת ויציאת השבת? מדוע אינם חופפים לאורכו של היום המשתנה במשך השנה, ומדוע זמני השבת שונים במקומות שקרובים זה לזה פיזית? (אברהם, דרום)

 

תשובה:

 

אברהם שלום.

 

היום היהודי מתחיל מהערב ואחריו היום, כמו שנאמר בבריאת העולם: "ויהי ערב ויהי בוקר" (בראשית א). לכן, גם שבת מתחילה מהערב. מתי מתחיל הערב? בצאת הכוכבים מתחיל הלילה. אולם הזמן משקיעת השמש ועד צאת הכוכבים הוא זמן מסופק המוגדר כ"בין השמשות".

 

ההלכה מחייבת להוסיף גם על זמן זה, זמן המוגדר כ"תוספת שבת". תוספת זו, צריך להוסיף בין בכניסת שבת ובין ביציאת שבת. הדבר נלמד מיום הכיפורים. בתורה נאמר: " שַׁבַּת שַׁבָּתוֹן הוּא לָכֶם וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם בְּתִשְׁעָה לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב תִּשְׁבְּתוּ שַׁבַּתְּכֶם" (ויקרא פרק כג פסוק לב). פסוק זה נראה תמוה, וכי צריך לצום בתשעה בתשרי, והלוא הצום הוא בעשירי?! וכלשון הגמרא: "יכול בתשעה? תלמוד לומר 'בערב' - אם בערב יכול משתחשך? תלמוד לומר בתשעה. הא כיצד? מתחיל ומתענה מבעוד יום. מלמד שמוסיפין מחול על קדש. אין לי אלא בכניסתו, ביציאתו מנין? תלמוד לומר (ויקרא כג) 'מערב עד ערב'. אין לי אלא יום הכפורים, שבתות מנין? תלמוד לומר 'תשבתו'. ימים טובים מנין? - תלמוד לומר 'שבתכם'. הא כיצד? כל מקום שיש בו שבות - מוסיפין מחול על קדש". (תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף ט עמוד א )

 

הפוסקים כותבים כי התוספת לפני השקיעה אינה מוגדרת במדויק,

 וכל תוספת מועילה, אולם "לכתחלה אין להמתין עד הרגע האחרון, רק (אלא) יקדים הדלקתם משעה שהשמש בראשי האילנות ... ומי שמחמיר על עצמו ופורש עצמו ממלאכה חצי שעה או על כל פנים שליש שעה, קודם שקיעה - אשרי לו"... (משנה ברורה סימן רסא ס"ק כג).

 

מכאן, השינוי בין המקומות. ברוב המקומות בארץ, נוהגים כפי שנזכר כאן – שליש שעה, והיינו כעשרים דקות לפני השקיעה. אולם יש מקומות שנהגו להחמיר ולהוסיף 30 דקות (חיפה), ויש מוסיפים עוד יותר – 40 דקות (ירושלים).

 

בנוסף, יש הבדלים קטנים התלויים במיקום הגיאוגרפי בהתאם לקווי האורך; ככל שהיישוב מזרחית יותר – זמנו מוקדם יותר.

 

זו גם הסיבה להבדלים בזמני יציאת השבת. מוסיפים כ–35 דקות אחרי השקיעה. במקרה זה, ההפרשים קטנים מאד בין המקומות, כי אורך התוספת שווה, וההפרשים נובעים רק מהמיקום הגיאוגרפי. כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים