מועצת הביטחון תקרא "להפסיק מיד" את האש
ארה"ב, בריטניה וצרפת הסירו את התנגדותן לאישור החלטה מחייבת ובה קריאה להפסקת אש מיידית במועצת הביטחון של האו"ם. דיפלומט מערבי: "ההחלטה תכלול קריאה להפסקת אש, הפסקת הברחות הנשק לחמאס ופתיחת מעברי הגבול"
מועצת הביטחון של האו"ם עומדת להצביע, כנראה כבר הערב (יום ה'), על החלטה מחייבת שתקרא ל"הפסקה מיידית" של האש ברצועת עזה. ארצות הברית מובילה לניסוח החלטה לא קיצונית ביחד עם בריטניה וצרפת, לאחר ששרי החוץ הערבים התנגדו להצהרה נשיאותית ודרשו החלטה מחייבת.
הדיון במועצת הביטחון של האו"ם, הערב (צילום: AP)
הלחימה ברצועת עזה - התפתחויות אחרונות:
- אונר"א השעתה פעילותה עקב הריגת עובד
- סרקוזי ומרקל: צריך ערבויות לביטחון ישראל
- אם ההרוג לנשיא: מחבקת את הכוח שירה בשוגג
- צה"ל חושף: מפות ותוכניות חמאס לפגיעה בחיילים
בבוקר התכנסו מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ושרי החוץ דיוויד מילבנד מבריטניה וברנאר קושנר מצרפת כדי לתאם עמדות. מהמהלכים הדיפלומטים של ארה"ב עולה כי היא אינה מעוניינת להיכנס לעימות חזיתי עם מדינות ערב ולהטיל וטו. כל המהלכים הדיפלומטים של רייס מיועדים להשיג מעין הסכמה, שתאפשר לה להמשיך במגעים להשגת הפסקת אש בתנאים שיהיו מקובלים על ישראל.
הפגישות הקודמות של שרי החוץ של שלוש המעצמות עם שרי החוץ הערבים הסתיימו במחלוקת, לאחר שהערבים דחו הצעה של ארה"ב, בריטניה וצרפת לנסח ביחד הצעת החלטה שתהפוך להצהרה נשיאותית.
נציגי המדינות הערביות חשו כי הם אינם יכולים לחזור לבירותיהם, ולדעת הקהל הסוערת בעקבות הצילומים של רשתות הטלוויזיה מעזה ועמדו בתוקף על סיום הדיונים בהצבעה של מועצת הביטחון על החלטה הקוראת להפסקה מיד את האש. שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, אמר "אם יהיה וטו אמריקני - שיהיה. אני מקווה שלא יהיה".
ארה"ב, צרפת ובריטניה החליטו שלא להתנגד לקבלת החלטה, אך הן נאבקות על הנוסח שלה כדי שלא יהיה קיצוני. הערב אמר מקור דיפלומטי מערבי: "אנחנו דנים בהחלטה שתכלול קריאה להפסקת אש
מיידית, הפסקת הברחת הנשק לחמאס ופתיחת מעברי הגבול". הנוסח הזה תואם בקווים כלליים את העמדה האמריקנית להפסקת אש, אך מדובר בנוסח כללי ולא ברור אם יוקם מנגנון להפסקת הברחות הנשק ולשליטה על מעברי הגבול.
לקראת כתיבת הטיוטה האחרונה של החלטת מועצת הביטחון, הציגו הלובים, שהם נציגי מדינות ערב במועצת הביטחון, נוסח שבו יש אזכור מפורש של ירי הרקטות לעבר ישראל מצד חמאס וארגוני טרור אחרים ושל הברחות הנשק לרצועת עזה. בתוך כך, הסנאט האמריקני אישר פה אחד את ההחלטה לתמוך בישראל במלחמתה בחמאס. בית הנבחרים האמריקני צפוי לאשר בהמשך גם הוא את החלטת התמיכה בישראל ובפעולותיה להגנה על תושבי הדרום.