"ברגע שיהודים מעורבים, יש עניין עולמי"
השר לשעבר, פרופ' שלמה בן עמי סבור כי זה לא מקרי שהעולם סוער מהמלחמה בעזה וכלל לא מתעניין במצב בסרי לנקה, שם מניין ההרוגים גבוה פי כמה: "זו גם מלחמה על דעת הקהל"
כשכמעט כל מדינה - מצ'כיה דרך טורקיה ועד צרפת - מבקשת לטמון ידה בצלחת הישראלית ולפתור את הסכסוך המקומי, נשאלתה השאלה מדוע העולם כך כך סקרן לגבי ישראל? המושג "דעת הקהל הבינלאומי" נשמע פה רבות מפי קובעי המדיניות והציבור, אבל האם אנחנו באמת על המפה או שמא אנחנו שבויים בתדמית האור לגויים? האם האזרח הפשוט בנורבגיה או בקנדה באמת מתעניין בנעשה בין עזה לשדרות?
"זה אולי לא מעניין את האזרח עצמו", אומר ל-ynet שר החוץ לשעבר, פרופ' שלמה בן עמי. "אבל זה בהחלט מעניין את האליטות במדינה שלו, את האינטליגנציה העירונית: העיתונאים, הסופרים, המרצים. פחות בגלל תחושת הזעזוע הטבעית שתוקפת אדם שרואה בטלוויזיה אנשים שנהרגים - ויותר בגלל שישראל מעורבת בזה.
"תמיד שאלתי את הפלסטינים אם הם באמת חושבים שמישהו מתעניין בהם. הרי כשערבים הורגים ערבים זה לא מעורר אף הפגנה בעולם. אם אלו היו הירדנים או המצרים, מישהו בעולם המערבי היה מתקומם? רק ברגע שיהודים מעורבים העניין הציבורי מתגלה, וזה בגלל תסביך מאוד עמוק שיש כלפינו".
לדבריו, לא מדובר באנטישמיות, אלא ביחסים שורשיים שנרקמו בין העולם לעם היהודי במשך אלפיים שנה. "עד קום המדינה, התהלכנו בעולם עם מעין חסינות מוסרית בגלל כל העוולות שביצעו בנו. כאשר העולם רואה שאפילו אנחנו מסתבכים בסכסוך, עם פגיעה בחפים מפשע, יש איזה שחרור קיטור של 'הנה, גם להם זה קורה'.
הפגנה אלימה בנורווגיה נגד המבצע (צילום: רויטרס)
"הרצון הזה לתרופה לתסביך האשמה מצד העולם הוא כל כך עמוק עד שלא פעם קופצים למסקנות הרסניות", מדגיש פרופ' בן עמי. "מדוע הם כל כך ממהרים להשתמש במושג רצח עם בכזו קלות דעת? בגלל שהם רוצים להחזיר לנו באותה מטבע".
ציניות ושפה כפולה
שר החוץ לשעבר ציין שכאשר הגיע לג'נין חתן פרס נובל, ז'וז'ה סרמאגו, הוא כינה את "חומת מגן" בשם אושוויץ. "איך מישהו בכלל יכול לדבר במונחים כאלו?" הוא שואל. "במשבר בסרי לנקה נהרגו עד היום כ-70 אלף איש - יותר מכל ההרוגים במלחמות ישראל גם יחד. והעולם בכלל לא יודע על זה. יש המון ציניות והמון שפה כפולה כשזה נוגע אלינו".
ד"ר אלון ליאל, לשעבר שגריר ישראל בטורקיה ומנכ"ל משרד החוץ, אמר שהתעניינות העולם בנעשה בישראל נובעת מההבנה שלא מדובר בעוד סכסוך מקומי. "זה סכסוך ייחודי שאין שני לו. אי אפשר להשוות את זה בכלל לסכסוכים כמו בקפריסין או בין הכורדים לטורקים. כאן מדובר בסכסוך מערבי-ערבי, שתמיד יהיה במוקד כי הוא מאיים מאוד על שלוות המערב. תוסיף לכך הרבה הרוגים, הרבה זוועות פוטוגניות וחוסר איזון ביחסי הכוחות שיוצר אהדה לאנדרדוג - וקיבלת המון כותרות לעיתונים למחרת".
עשרות אלפי הרוגים בסרי לנקה והעולם שותק (צילום ארכיון: AP)
לדבריו, נהירת מדינות העולם לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא קודם כל מאבק על יוקרה. "מדינות שחרתו על דגלן מדיניות של יישוב סכסוכים או חילופי שבויים מרוויחות המון כבוד והמון כותרות. כל מלחמה במזרח התיכון, כולל המלחמה האחרונה, מגיעות לכותרות העיתונים בכל העולם, ולכן כל פוליטיקאי שפוצה פה זוכה לסיקור. כל אחד מחפש את חתיכת העוגה שלו".
ישראל, הפלסטינים - והעולם
ד"ר ליאל סבור כי שר החוץ של צ'כיה, שמייצג כעת את האיחוד האירופי, ונשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הם רק שתי דוגמאות לתופעה. "כל מדינה שהיתה
מאמינה שיש ביכולתה ליישב את הסכסוך הייתה מתערבת עכשיו בדיוק כמו צרפת. למזלנו, אין הרבה שחקנים בזירה הבינלאומית שזוכים לכבוד משני הצדדים".
ליאל טוען כי דעת הקהל הבינלאומית ממשיכה להוות שיקול ביציאה למלחמה. "היום כשאתה מתכנן מלחמה, אתה לא לוקח בחשבון רק את האויב. עליך לחשוב איך תראה בכותרות ובאיזה עיתוי אתה תופס את דעת הקהל הבינלאומית", הוא אומר ומתייחס לעובדה שמבצע "עופרת יצוקה" יצא לדרך במהלך חופשת חג המולד.
בן עמי מסכם: "צריך לקבל את העובדה שבסכסוכים שלנו תמיד יהיו מעורבים עוד גורמים. זה לעולם לא יהיה רק אנחנו מול הפלסטינים או הפלסטינים מולנו. זאת לא מלחמה רגילה, זאת מלחמה על דעת הקהל".