שתף קטע נבחר

האם מותר לקרוא ספרות חילונית?

שאלה:

 

האם מותר לקרוא ספרות חילונית? (רועי, תל-אביב)

 

תשובה:

 

רועי שלום,

 

הרב קוק שהיה בעצמו סופר ומשורר כתב בנושא הספרות: "הספרות, הציור... עומדים להוציא אל הפועל כל המושגים הרוחניים המוטבעים בעומק הנפש האנושית, וכל זמן שחסר גם שרטוט אחד הגנוז בעומק הנפש, שלא יצא אל הפועל, עוד יש חובה על עבודת האמנות להוציאו". (סידור עולת ראי"ה חלק ב עמ' ג) כלומר, לספרות (ולאומנות בכלל), יש תפקיד גדול, לבטא את נפשו של האדם.

 

הביטויים באמצעות הספרות והאמנות – מיוחדים, ואי אפשר לבטאם באופן אחר, ואם לא יבואו לידי ביטוי, יחסרו חיי האדם.

 

מכאן, החשיבות הגדולה ליצירה ספרותית, שתקדם את האדם, החברה והאנושות, על ידי נתינת ביטוי לצדדים המיוחדים שיכולים להתבטא רק דרך הספרות.

 

אולם, דווקא בגלל העצמה והחשיבות של הספרות צריך לנהוג בה זהירות, ככל דבר בעל עצמה רבה. מכיוון שהספרות משפיעה על נימים דקים ופנימיים שבנפש האדם, על הרצון והדמיון, הרי שספרות קלוקלת, ספרות העוסקת בצדדים השפלים שבנפש האדם עלולה להזיק.

 

"רק אלה האוצרות, שבהתפתחם הם מבסמים את אוויר המציאות, טוב ויפה לפַתֵחַ. אמנם, אותם הדברים הגנוזים, שקבורתם היא ביעורם.... אוי לו למי שמשתמש... לפעולה שכנגדה למען הרבות באשָה". (לכלוך וסרחון) (הרב קוק, שם) כלומר, רק ספרות שמועילה ומקדמת את הופעת הטוב, ראוי לפתח וליצור, אולם דברים העלולים להביא לידי קלקול ולכלוך במחשבה ובמעשה – אותם אין לכתוב, ואין לקרוא.

 

גם ספרים העוסקים באהבה

שהיא כל כך מרכזית וחשובה בחיים, "ראויים להתפרש על ידי הספרות, בכל הצדדים שבהם היא מוציאה אל הפועל את הגנוז, אבל רק בשמירה היותר מעולה, מנטות לצד הכישרון המכוער שיש באלה הרגשות, שמהפך אותם מטהרה טבעית לטומאה של זוהמה מנוולת". (שם)

 

לכן, צריך כל כך הרבה זהירות בקריאה וצריכה של ספרות. ספרות טובה, יפה וערכית המוסיפה לערכי החיים, חשובה ונצרכת. אולם, ספרות העוסקת בצדדים האפלים והזולים של אהבה, מין ואלימות, אין לקרוא בגלל השפעתה על נפש האדם.

 

המושג ספרות חילונית שבשאלתך הוא כללי ואינו מוגדר. ישנם ספרים שנכתבו על ידי סופרים שאינם מוגדרים כ"דתיים", אך הם מלאים בערכים ותיאורים חיוביים של המציאות – אותם מותר ורצוי לקרוא. הספרים האסורים, הם אלה העוסקים בדברים שליליים, ולא משנה מי כתבם. ובקיצור, אל תסתכל בקנקנן (הסופר), אלא במה שיש בו (התוכן). כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים