שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

קצין בעזה: "מחבלים קופצים מתוך האדמה"

סרן מיקי שרביט, מפקד בפלוגה מבצעית בגדוד שריון העביר חמישה ימים בתוך רצועת עזה הבוערת עד שנפצע באורח קל. רגע לפני שחזר לשדה הקרב הוא סיפר ל-ynet על הלחימה: "לא רואים אויב בעין, הכל מתנהל מתחת לאדמה, כמו עיר תחתית". על התקרית בה נהרגו שלושה לוחמים: "פתאום שמענו פיצוץ עז. הבנתי שיש הרבה נפגעים"

עדות אישית מתוך הסמטאות של עזה. הפחד מההתקלות הראשונה, התנועה הזהירה בין מלכודות חמאס וחילוץ הפצועים תחת אש, אלה רק חלק מהחוויות המורכבות שאתן התמודד בימים האחרונים סרן מיקי שרביט, מפקד בפלוגה מבצעית בגדוד שריון. רגע לפני שחזר לפקודיו בתוך רצועת עזה, הוא סיפר ל-ynet על חוויותיו ועל החלום להחזיר את גלעד שליט הביתה.

 

שרביט הסביר כי הפעם הפעילות הצבאית התחילה הרבה לפני הכניסה הממשית לרצועת עזה: "התכוננו היטב לפעולה הזאת, ולפני הכניסה הייתה מוטיבציית שיא, ממש ויכוחים עם חיילים שביקשו להיכנס פנימה".

 

ביום הראשון למבצע הופיעו גם הפחדים הטבעיים, "היה חשש טבעי אצל החיילים, אבל היה ברור שזה ייעלם עם ההתקלות הראשונה. וככה זה היה, אחרי ההתקלות הראשונה, הלחץ השתחרר".


פועלים בעומק הרצועה (צילום: AP)

 

כוח הטנקים שאותו הוביל שרביט פעל בצמוד למפקד חטיבת גולני, אבי פלד, שנפצע מאוחר יותר. "הלחימה מאופיינת בזה שכמעט לא רואים אויב בעין, הכל מתנהל מתחת לאדמה, מחבלים פשוט קופצים מתוך האדמה, כמו עיר תחתית, וזה מחייב אותנו לתנועה זהירה", הסביר שרביט על מה שראה בעזה.

 

"בכל תפיסת בית, כוח טנקים והנדסה נע קדימה לבדוק שאין מלכודות. באחד המקרים התקרבנו לבית וגילינו 40 בלוני גז או מבנה אחר עם מנהרה מתחתיו שנועדה לסייע לחטיפת חיילים".

 

סרן שרביט שפעל בגזרת אל עטטרה, עוד הספיק להיכנס לתוך המבנה שבו היו מפקדי גולני ביום שני שעבר - שם תוכננה המשך הלחימה. לאחר מכן הוא שב לטנק שלו שהיה בסמוך למבנה. "פתאום שמענו פיצוץ עז. היה ברור שהמבנה נפגע, לא ידענו את הסיבה", הוא סיפר, "הבנתי שיש הרבה נפגעים".


הטנקים בדרך לעזה (צילום: רויטרס) 

 

שרביט שהזעיק עזרה החל לכוון למקום את כוחות הסיוע והחילוץ. "במקביל זיהינו גם חוליית מחבלים לא הרחק משם. אחד הטנקים טיפל בחולייה, אני התקדמתי לתוך המבנה והתחלתי לחלץ את הנפגעים קשה". בתוך זמן קצר החלו שרביט ואנשיו להוציא חלק מהנפגעים ולהביאם למקום מבטחים סמוך לגדר המערכת, "זאת הייתה נסיעה מתוחה, עם כמה שפחות טלטולים כדי שלא לגרום נזק לפצוע".

 

הוא מספר כי המתח המבצעי שומר על ערנות גבוהה בקרב צוות הטנק. באחת הנסיעות עלה טנק מהפלוגה על מטען גחון רב עוצמה, אבל המיגון הכבד הציל את החיילים שלא נפגעו. במקרה אחר זיהו אנשיו טיל אר.פי.גי שנורה לעבר דחפור, "ירינו פגזים לעבר המקום, הפגז פגע בטיל במעופו והשמיד אותו שני מטר לפני הפגיעה בדחפור", הוא משחזר.

 

"חששנו מניסיון חטיפה"

יום לאחר התקרית הקשה בה נהרגו שלושה חיילים, סרן שרביט ואנשיו ליוו כוחות של גולני והנדסה. החיילים הגיעו למבנה ונתקלו בחוליית מחבלים. "הבנתי שמדובר באירוע מורכב שבו פגעו המחבלים בחיילים, מאוחר יותר התברר כי אלכס (אלכס משביצקי - ח.ג.) נהרג. המטרה שלנו הייתה לבודד את הבית. בקומה השנייה היו באותו רגע שני מחבלים. היה חשש שייעשה ניסיון חטיפה".

 

טנק נוסף של הכוח ירה לעבר המבנה ופגע במחבלים, אבל בכך לא תם האירוע. "שלושה מחבלים נוספים זוהו מאחורי הבית בין עצים צפופים. ביצענו ירי ארוך לעבר האזור ואז הסתערנו לעברם תוך השלכת רימונים, לא נשאר להם סיכוי".

 

ביום החמישי ללחימה נפצע מפקד הפלוגה בידו במהלך נסיעה בטנק ופונה לקבלת טיפול בבית חולים. אמש, לאחר שסיים את הטיפול הרפואי, הוא התעקש לשוב לחייליו ברצועה. "ברור שישיבה ארוכה בטנק אינה פשוטה,

לפעמים אפילו נגרמים זיהומים ברגליים כתוצאה מהמצב הזה ויש את העייפות המצטברת, אבל גם נוצר הווי מיוחד במינו, קשר אינטימי ממש בין הלוחמים, כולם מספרים על החברות, מזהים אפילו את הריחות אחד של השני".

 

אחד מלוחמי הפלוגה של שרביט, סמל עמית רובינזון ז"ל, נהרג בשבוע שעבר מירי צלפים. "חמאס משתמש לא מעט בירי צלפים", מסביר שרביט, "זה איום נסתר שלא קל להתמודד איתו".

 

חיילי הגדוד של שרביט זכו בשבחים רבים על פעילותם בעזה כשאחד החלומות שלהם הוא לשחרר את שליט, שנמצא אי שם בעזה. "זה חלום של כולנו. זה עולה בשיחות, כולם חולמים שבצורה כזאת או אחרת הוא יחזור איתנו", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרן שרביט. חזר להילחם
צילום: רועי עידן
מומלצים