שתף קטע נבחר

 

פשוט שריונר: תא"ל אורי בן-ארי נפטר בגיל 84

בן-ארי השתתף במרבית מלחמות ישראל, ויזכר בשל מהפכה שהוביל מחי"ר לשיריון - וגם בשל שערוריה שפגעה בדרכו לתפקיד הרמטכ"ל. בתו סיפרה שגם בימיו האחרונים התעדכן במבצע בעזה: "הצבא והמדינה היו חשובים לו כמו משפחה"

תא"ל במיל' אורי בן ארי, ממובילי המהפיכה בצה"ל מחי"ר לשיריון ומי שהיה סגנו של שמואל גונן (גורודיש) במלחמת יום כיפור, הלך אמש (יום ה') לעולמו בגיל 84. על פועלו הרב של בן ארי, שיועד לגדולות, העיבה פרשה בגינה הודח מצה"ל על ידי ראש הממשלה דוד בן גוריון. "מדינת ישראל הפסידה רמטכ"ל מעולה", אומר חברו, אל"מ במיל' צביקה דהב.

 

בן ארי נולד בגרמניה בשנת 1925. חודשים ספורים לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה עלה לישראל בגפו במסגרת עליית הנוער. משפחתו, שנותרה בגרמניה, נספתה כליל בשואה. בשנת 46' התגייס לפלמ"ח, ובמלחמת העצמאות לחם בגדוד הרביעי, והשתתף בשני הקרבות המרכזיים והקשים של חטיבת הראל - נבי סמואל וסן סימון.

 

במבצע קדש פיקד בן ארי על חטיבה 7 של חיל השיריון. לדברי ההיסטוריון ד"ר אורי מילשטיין, "לאחר מלחמת העצמאות היה ויכוח גדול בצה"ל האם לבסס את הלחימה הבאה על שיריון או חי"ר. ההכרעה לטובת השריון היתה למהפכה בצה"ל, אותו הוביל בן ארי. חטיבה 7 בפיקודו הכריעה את הקרב באום כתף, והיתה למהלך המנצח של המלחמה".

 

בן ארי סומן כקצין מבריק, אשר עתיד היה להתמודד על הרמטכ"לות - אלא שאז חלה תפנית שחרצה את עתידו בצה"ל בפרשה שזכתה לכינוי "פרשת שק הסוכר" - חייל שנשפט על גניבת רכוש טען במשפטו כי מפקדו בן ארי ידע על כך.

 

ראש הממשלה ושר הביטחון דאז, דוד בן גוריון, העמיד בפני בן ארי שתי אפשרויות - לעמוד למשפט או לפרוש מצה"ל. בן ארי סירב לעמוד למשפט, וסיים את דרכו בצבא. "הוא מעולם לא דיבר על הפרשה", מספר חברו, צביקה דהב. "על זה היה וטו מוחלט".

 

הודח - והוחזר לשירות

זמן קצר לפני מלחמת ששת הימים הוחזר בן ארי במפתיע לשירות צבאי כאיש מילואים על ידי שר הביטחון דאז, לוי אשכול. הוא מונה למפקד חטיבה 10, והוביל את החטיבה לפריצה לירושלים מצפון באחד המהלכים הגורליים במלחמה.

 

חודשים ספורים לפני פרוץ מלחמת יום כיפור, נקרא שוב לשירות מילואים - הפעם כסגן מפקד חזית הדרום תחת פיקודו של האלוף שמואל גונן (גורודיש). גורודיש עצמו הודח במהלך הלחימה, בשל כישלון פיקוד הדרום בימים הראשונים למלחמה.

 

את שירותו סיים בן ארי כמפקד גייסות שיריון במילואים, ובהמשך מונה כקונסול ישראל בניו יורק. לאחר פרישתו התפנה לכתיבת ספרים על שירותו הצבאי. "הוא היה סמל בשבילנו בחיל השריון", מספר דהב. "הוא האיש שהוביל את המפנה באסטרטגיה של צה"ל לטובת חיל השיריון". "בן ארי היה הבטחה גדולה שפוספסה", מוסיף מילשטיין.

 

טלי שני, בתו של בן ארי, סיפרה כי "אבי נהג להרים כוסית בכל אירוע משפחתי לחיי מדינת ישראל. הצבא ומדינת ישראל היו תמיד חשובים בשבילו

כמו משפחה".

 

למרות מחלתו, מספרת שני, עקב מקרוב אחר הלחימה בעזה. "הוא היה גאה בחיילים, והיה לו קשה שהוא לא מסוגל להביע דעתו על הלחימה. הוא אמר שהצבא עשה כברת דרך מאז מלחמת לבנון השנייה. 'הפעם הם פועלים בחכמה', הוא אמר לפני מותו". בעוד שבועיים היה אמור בן ארי לחגוג את יום הולדתו ה-84. הוא יובא למנוחות ביום ראשון בשעה 11:00 בקיבוץ שפיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אורי בן ארי ז"ל
צילום: מיכאל קרמר
בן ארי במלחמת יום כיפור
צילום: שלמה ערד, לע"מ
מומלצים