הסתיים סכסוך הגז בין רוסיה לאוקראינה
ראשי חברות הגז הממשלתיות גזפרום ונפטוגז חתמו על הסכם שמחדש את משלוחי הגז לאוקראינה ולשאר אירופה. לדברי גורמים רשמיים, הגז יגיע לצרכנים באירופה עוד 36 שעות
הסתיים סכסוך הגז: חברות הגז הממשלתיות של רוסיה ואוקראינה - גזפרום ונפטוגז - חתמו על הסכם שמחדש את משלוחי הגז הטבעי לאוקראינה ודרכה לשאר אירופה, אחרי שהופסקו למשך כשבועיים.
- רוסיה נגד אוקראינה: מי בעצם הפסיק את הזרם? מאות אלפי אנשים באירופה ללא חימום גזפרום: ארה"ב מאחורי סכסוך הגז עם אוקראינה
ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, אמר שגזפרום קיבלה הוראה לחדש את משלוחי הגז לאירופה. לדברי גורמים רשמיים ברוסיה, ייקח לגז כ-36 שעות לחצות את אוקראינה ולהגיע לצרכנים באירופה. מנפטוגז נמסר כי ייקח לה יום וחצי להעביר את הגז לגבולה המערבי מרגע שרוסיה תחדש את המשלוחים.
ההסכם נחתם אתמול (ב') על ידי ראשי שתי חברות הגז הממשלתיות - גזפרום הרוסית ונפטוגז האוקראינית - בנוכחות פוטין וראש ממשלת אוקראינה יוליה טימושנקו. מדובר בהסכם לעשר שנים.
פוטין וטימושנקו הגיעו להסכם ראשוני בפגישה בסוף השבוע. לפי ההסכם הראשוני, אוקראינה תקבל 20% הנחה על הגז במהלך 2009. המחיר אחרי הנחה יהיה כפול מהמחיר ששילמה המדינה ב-2008, ויעמוד על כ-240 עד 250 דולר ל-1,000 מ"ק. ב-2010 תשלם אוקראינה מחיר מלא תמורת הגז, ורוסיה תשלם מחיר שוק תמורת העברת הגז בצינורות האוקראינים.
רוסיה הפסיקה להעביר גז לאוקראינה ב-1 בינואר. ב-7 בינואר עצרה רוסיה את כל משלוחי הגז שעוברים דרך אוקראינה ללקוחות באירופה, בטענה שאוקראינה גונבת גז שמיועד אליהם. אוקראינה הכחישה את הטענה, ואמרה שרוסיה אינה שולחת מספיק "גז טכני" שידחוף את שאר הגז מערבה.
בינתיים, בעיצומו של חורף קר, נותרו כ-15 מדינות ביבשת ללא אספקה חדשה של גז, ונאלצו לפנות לרזרבות שלהן או למקורות אנרגיה אחרים.
האיחוד מגיב בזהירות
אחרי שבועות של תסכול ותקוות נכזבות, האיחוד האירופי הגיב בזהירות לחדשות. "עד כה, הם לא הצליחו לעשות את זה, וכמובן שזה עורר חששות כבדים לגבי מהימנותם כשותפים", אמר נשיא הנציבות האירופית ז'וזה מנואל בארוסו. דובר האיחוד יוהנס ליטנברגר אמר: "ההוכחה לקיומו של הפודינג הוא האכילה, וההוכחה להסכם הגז הוא זרימת הגז".
מנהיג האופוזיציה האוקראינית ויקטור ינוקוביץ אמר שמחיר גז של יותר מ-250 דולר ל-1,000 מ"ק יוביל ל"קריסה" של כלכלת אוקראינה, שמתמודדת כיום עם קריסת המטבע המקומי, צניחה חדה בייצוא ומגזר בנקאי מעורער.