שתף קטע נבחר

אגדת יער חורפית ביער אודם

יער האלונים הקסום שבצפון רמת הגולן מתהדר בעונת החורף בנופי החרמון המושלג ובשלל פריחות צבעוניות. נטייל בין סלעי הבזלת והמכתשים הוולקניים, ונצפה אל פסגות ההרים שמסביב

במרחק נגיעה מהכנרת מתנשאים הרי גולן. מיזוג של יופי קסום, מרחב פתוח ואוויר הרים צלול. בימי החורף, מתהדר היער בקסם מיוחד: לובן השלג בחרמון, שחור סלעי הבזלת, פריחה בשלל גוונים וצבע ועצי אלון התולע עטורים במטפסים ונמצאים בשלכת. אנו נטייל הפעם ביער אודם, בלב אזור של מכתשים וולקניים המכונים ג'ובות.

 

 

תעודת זהות

אזור גיאוגרפי: צפון רמת הגולן (על כביש 978 בין המסעדה לצומת אמיר).

 

מתאים לטיולים: לכל המשפחה.

 

עונה מומלצת: כל השנה. מומלץ בעיקר בסתיו בה עלי שלכת מרהיבים. בחורף ובאביב יש שלל פריחות של צמחי בר, ובקיץ האזור קריר ומוצל.

 

אזהרה: בעונת החורף הערפל שכיח, לכן יש להקפיד ללכת בשבילים המסומנים בלבד.

 

ציוד מתאים: נעליים סגורות, ביגוד חם, מים ומגדיר צמחים.

 

אורך המסלול: 2 ק"מ של מסלול מעגלי למכתש (הג'ובה הגדולה). 2 ק"מ של מסלול מעגלי מסומן בכחול, ביער אודם.  

 

משך הסיור: שעתיים-שלוש בהתאם להתעניינות. 

 

פריחות: בסתיו ובחורף פורחים: רקפת יוונית, אירוס הלבנון, כרכום נאה, כרכום צהוב, מיני פטריות ועצבונית החורש. באביב - סחלבים, בעיקר מירונית סרגלית ובן חורש רחב עלים. בשל הקרירות היחסית של האזור נמשכת פריחת האביב עד לחודשי הקיץ.

 

חניונים לנופש: ביער האיילים יש שולחנות לפיקניק (כניסה למקום בתשלום).

 

התאמה למוגבלים בתנועה: שולחנות הפיקניק ושבילי הגישה ביער האיילים מותאמים למוגבלים בתנועה.

 

מפת עזר: טיולים וסימון שבילים מס' 1 - החרמון, הגולן ואצבע הגליל.

 

אטרקציות באזור: יער האיילים - מושב אודם 04-6837771 (כניסה בתשלום).

 

אתרים נוספים בסביבה: ברכת רם, עין תאופיק ביער מבוא חמה, ופארק קצרין.


יער אודם. אווירה קסומה (צילום: אבי הירשפלד)

 

יוצאים לדרך

יער אודם, הנקרא גם יער מסעדה, מזוהה עם יער אלוני הבשן הנזכר בתנ"ך. ביער צומחים שפע של עצי אלון מצוי, תבור והתולע, בעל העלים הרחבים והמפורצים, אלה ארצישראלית, ליבנה רפואי ועוזרר חד גלעיני. גזעי העצים עטורים במטפסים, ובהם היערה האיטלקית, קיסוסית ועוד. זהו יער טבעי, שריד ליער שכיסה את רוב שטחי רמת הגולן.

 

בחודשי הסתיו המקום נצבע בצבעי שלכת מרהיבים: צהוב של עלי הליבנה הרפואי, מעורבב עם הכתום של האלות וצהוב של האגס. העצים כאמור משירים את עליהם כדי למנוע את פגיעת הכפור בהם. קרחות היער מתמלאות בכרי דשא ירוקים ורעננים, ובפינות המוצלות שבין העצים ניתן גם לגלות פטריות וטחבים. בעונת החורף כדאי להתבשם מריח האדמה הרטובה, ומומלץ לבקר ביער כשהוא מכוסה בשלג.

 

שטחו של היער כ-11 קמ"ר והוא משתרע מכביש 98 ברמת הגולן, בין קיבוץ אל-רום לבין הכפר הדרוזי מסעדה. היער נמצא על קרקע בזלתית ברום גובה של 1100-900 מטר מעל פני הים. במקומות רבים ביער ישנם מכתשים (בורות געש הנקראים ג'ובות).

 

הגולן היה מיושב לסרוגין, ולעיתים עברו מאות שנים בין תקופת יישוב לרעותה. באותן שנים היה הגולן שטח מרעה, ונוודים נעו בו עם עדריהם, בלי שיקימו בו יישוב קבע. בזכות זה ניצלו עצים רבים מכריתה. בזמן שהמקום יושב, שטחי יער רבים נכרתו לצרכי עיבוד חקלאי. בין הגבולות של אותן חלקות חקלאיות נותרו עצים רבים. משננטשו השדות שב האזור להיות חלקת יער. הקרחות הרבות שמופיעות בין עצי היער, מוסברות בכך שעמדו כאן צריפים של הצבא הסורי. מאז שנת 1967 מוגן היער מפני כריתה וגם שרפות לא פגעו בו. הרכב העצים שונה מחלקה לחלקה בתוך היער. ברוב שטחו שולטים בו אלון מצוי ואלון תולע במעורב.

 

הכניסה לשביל המוביל אל הג'ובה הגדולה נמצאת כאמור על כביש 978 ממסעדה לצומת זיוון, כ-300 מטר מצפון לכביש הכניסה למושב אודם. אנו ניכנס לשביל מעגלי המסומן בשחור. לאחר הליכה של כ-500 מטר נגיע אל מכתש וולקני המכונה הג'ובה הגדולה (ג'ובת אל כבירה). זהו מכתש (שוחה, בור) אחד מבין למעלה מעשרים מכתשים שהתגלו באזור. קוטר המכתש 250 מטר ועומקו 60 מטר. הבור נראה כמו עמק קטן מלא בעצים וצמחייה בעקבות אגן הניקוז שלה. אפשר לרדת בזהירות את המכתש, אך שימו לב הירידה והעלייה לא קלים.


מכתש קטן ביער אודם (צילום: אבי הירשפלד)

 

המכתש (הג'ובה) נוצר כתוצאה מפליטת גז וולקני ממעמקי האדמה. גרסה נוספת טוענת כי המכתש היה למעשה מאגר מים גדול, שעקב החום הרב מהקרקע, המים הפכו לגז ויצרו חלל גדול שנשבר והתמוטט.

 

נחזור לנקודת המוצא אל האוטו וניסע אל תל א-קסעה, שנמצא בקצה המזרחי של יער אודם. ניסע בכביש 978 צפונה אל תוך מסעדה, ובצומת אודם נפנה דרומה (ימינה) אל כביש 98. כעבור כ-1.5 ק"מ מדרום לצומת, במקום שהכביש מתעקל שמאלה, נרד לטייל ברגל בשביל המסומן בכחול. השביל מוביל אותנו ביינות עצי אלון ומטעי עצי תפוח, אל תל הגעש תל אל-קסעה. לאחר הליכה של כ-800 מטר נפגש השביל הכחול עם האדום, בדיוק מול גדר האבנים של מטע התפוחים, המוביל אותנו במרחק של כקילומטר לפסגת הר אודם שממנה נשקף נוף מרהיב של הרי חרמונית, ורדה וכרמים. הר אודם נמצא בגובה של 1,200 מטר מעל פני הים, ובעונת החורף מנשבות בהר רוחות עזות. בדרך נבחין בסימני פעילות צבאית כמו שרידי בונקרים נטושים, דרכים סלולות וכדומה. משם נרד עד למפגש עם הכביש הראשי, ממש סמוך לנקודה שבה התחלנו את הטיול.

 

פעילות מומלצת עם ילדים היא ביקור ביער האיילים, הנמצא בכניסה ליישוב אודם (כביש 978). במקום ריכוז של בעלי חיים ואיילים שאינם חיי-בר בארץ, כמו גם פעילויות שונות לכל המשפחה. מומלץ לבקר גם בברכת רם - בריכה דמוית מכתש ובה מים מתוקים שמקורם מנביעות תת קרקעיות ומי גשם. מקובל לחשוב שהבריכה היא תוצאה של פעילות געשית שכתוצאה ממנה עף ראשו של הר הגעש והוא הותיר את המכתש תחתיו.

 

פריחה ייחודית 

רקפת יוונית - רקפת הקטנה מאחותה הרקפת המצויה. צבעה ורוד עז, עליה קטנים ועגולים ועל פניהם כתמים בהירים היוצרים לפעמים צורת לב. אונות הכותרת של הפרח הן בצורת ביצה ובבסיס כל אחת מהן יש כתם כהה בצבע ארגמן. לכל צמח יש פקעת קטנה שצורתה כדורית-פחוסה, וממנה יוצאים פרחים רבים. כל פרח חי ימים אחדים, ומדי יום מצטרפים פרחים חדשים והקודמים נובלים. הצמח נדיר ופורח רק באזורים גבוהים וקרים כמו רמת הגולן, הר מירון ולמרגלות החרמון.

 

כרכומים - בסתיו בחודשים נובמבר-דצמבר יש ביער ריכוז גדול של כרכומים. אחרי רדת הגשמים הראשונים מתכסים שדות הבזלת של המקום במרבדי כרכומים: כרכום נאה, הצהוב, השבכה (פרח סגול), הצהבהב והגיירדו שפרחיו לבנים. הכרכומים כמו כל הפרחים "המבשרים" את הסתיו צמודים לקרקע.


פריחת הכרכום החורפי (צילום: שרה גולד) 

 

עצבונית החורש - שיח נמוך, ירוק עד, בעל עלים ירוקים קטנים ודוקרניים. הוא גדל מתחת לעצים. בערבית הו נקרא "עס". הפרי שלו בצורת כדור אדום ומבריק הצומח לכאורה מאמצע העלה ולא מן הגבעול. הפרי האדום בולט במיוחד כדי שהציפורים תראינה אותו בסבך האפלולי של החורש ותבואנה אליו. הציפורים אינן מסוגלות לעכל את הזרע שלו בעל הקליפה הקשה, ולכן מתיזות אותו בשלמותו עם הלשלשת שלהן, וכך מפיצות אותו.

 

אירוס הלבנון - מופיע בראשית החורף וגדל רק בצפון הארץ. עליו צרים, חתך הרוחב שלהם כריבוע או צלב, הפרח כחול, מקושט בעורקים ונקודות כהים, עם מעט לבן, צהוב וארגמן. צינור העטיף נראה כגבעול, ומיתר הפרח ארוך.

 

כיצד מגיעים 

אל המכתש (הג'ובה הגדולה) - נוסעים בכביש קריית שמונה-רמת הגולן (כביש 99) עד צומת הבניאס. משם ממשיכים בכביש 99 עד מסעדה. פונים מערבה לכביש 978 לעבר המושב אודם. לאחר כ-3 ק"מ, לפני הפנייה ליישוב, נראה במערב שביל היוצא מהכביש המסומן בשחור. מכאן נתחיל ללכת ברגל אל תוך היער ואל הג'ובה הגדולה.

 

אל יער אודם ולהר אודם - בסמוך ליישוב נפנה ימינה (דרומה), לאחר נסיעה של כ-1.5 ק"מ בכביש המתעקל, נרד לדרך עפר סימון שבילים כחול. שם נחנה את הרכב ונצא לטייל במסלול המוביל להר אודם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
פריחה ביער אודם
צילום:דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
צילום: שמעון תמיר
יער טבעי
צילום: שמעון תמיר
צילום: רינה נגילה
בעונת החורף הערפל שכיח
צילום: רינה נגילה
הג'ובות ביער
צילום: אבי הירשפלד
מומלצים