אין לך אקס מיתולוגי? יש לך סיכוי לאושר!
בעולם אידיאלי היינו מתעוררים ישר למערכת היחסים השנייה. אם מערכת היחסים הראשונה שלך היתה מלאת תשוקה ואיפשרת לרגש הזה להיות המודל שלך - בלתי נמנע שיחסים עתידיים, בוגרים יותר, ייראו לך משעממים ומאכזבים
שוב ושוב מגיעים מחקרים מדעיים שמוכיחים לנו את מה שידענו ממילא. האחרון שהגיע לידיי הוא מחקר בו נטען שזכרונות מהאהבה הראשונה עלולים לקלקל את היחסים העתידיים. כאילו דא? מי מאיתנו לא נתקע על אהבה מיתולוגית בלי יכולת להפסיק להשוות אליה את כל האהבות הבאות?
אבל הנה, זה רשמי. סוציולוגים גילו שהתרוממות הרוח של האהבה הראשונה עלולה להפוך מודל. הדרך הטובה ביותר להבטיח אושר ארוך-טווח ביחסים היא לשכוח את ההתאהבות הראשונה.
גלוריפיקציה של אהבה ראשונה
קל לומר. נראה אותם שוכחים את האני אוהב אותך הראשון, את הנשיקה האמיתית הראשונה, את הסקס הראשון... למעשה, את כל הדברים שעשינו בהתרגשות, בחיל וברעדה בפעם הראשונה. זה לא חייב להיות סקס על שפת הים, זה יכול להיות במיטת נוער בבית ההורים, או במושב האחורי של מכונית, או במחנה קיץ של תנועת הנוער. איפה שזה לא יהיה, ובין אם זה היה מוצלח להפליא או רע לתפארת, אין הרבה סיכוי שהאהבה הראשונה תימחק לנו מהזיכרון.
אין ספק שהגלוריפקציה של אהבה ראשונה או "מיתולוגית", גם אם אכלנו הרבה קש בגללה, היא בעוכרינו. הרי ברור שאם הקשר הראשון ההוא היה בעייתי, מוטב לנו לא לשחזר אותו במערכות היחסים הבאות - גם אם זה על חשבון אותה תשוקה מטלטלת. כלומר זה ברור תיאורטית, אבל מעשית זה לפעמים קשה לביצוע. אנחנו "מוחתמים" על ידי האהבה הראשונה ונצמדים אליה כמו ברווזונים לאמא ברווזה.
ד"ר מלקולם בריינין מהמכון למחקר חברתי וכלכלי באוניברסיטת אסקס באנגליה ערך אוסף של מחקרים בנושא זה, שראה אור בספר חדש הנקרא "יחסים משתנים" (Changing Relationships). עיתוני בריטניה חגגו השבוע עם כותרת הנובעת ממחקרים אלה: "למרבה הפלא, נראה שהסוד לאושר ארוך טווח ביחסים הוא לדלג על מערכת-יחסים ראשונה".
לדברי ד"ר בריינין, "בעולם אידיאלי היינו מתעוררים ישר למערכת היחסים השנייה. אם מערכת היחסים הראשונה שלך היתה מלאת תשוקה ואיפשרת לרגש הזה להיות המודל שלך - בלתי נמנע שיחסים עתידיים, בוגרים יותר, ייראו לך משעממים ומאכזבים. הבעיות מתחילות כשמנסים להשיג לא רק את כל מה שאנחנו זקוקים לו ביחסים בוגרים, אלא גם את שיאי הריגוש והאינטנסיביות של חוויית האהבה הראשונה".
מה הפתרון, אם כן?
"הפתרון ברור: אם תגוננו על עצמכם מפני תשוקה עזה במערכת היחסים הראשונה, תהיו מאושרים יותר במערכות היחסים הבאות שלכם", אומר בריינין.
הספר של בריינין עורר מחלוקת בקרב אנשי אקדמיה. פרופ' הלן פישר, אנתרופולוגית ידועה מאוניברסיטת ראטגרס בניו-ג'רזי, אומרת שדווקא המאמץ להשיג את עוצמת הרגשות הראשונית הזאת יכול לסייע להישרדותה של מערכת היחסים. פרופ' פישר השתמשה בסריקות MRI וזיהתה פעילות מוחית דומה בקרב אנשים נשואים באושר במשך יותר מ-20 שנה לבין אלה שנמצאים במערכת יחסים טרייה (פחות משישה חודשים). "מצאתי ראיות פיזיולוגיות בלתי ניתנות לערעור לכך שהאהבה הרומנטית יכולה להחזיק מעמד".
אין כמו ג'וני
העיתון הבריטי המקוון "מייל אונליין" מביא כדוגמה את הדוגמנית קייט מוס, שפגשה את ג'וני דפ כשהיתה בת 21 וניהלה איתו רומן שנמשך ארבע שנים. כעבור שנים, כששאלו את מוס לגבי הגברים בחייה, השיבה: "פשוט לא מצאתי מישהו שאני רוצה להעביר במחיצתו זמן ממושך. אני לא חושבת שהתגברתי לגמרי על היחסים שלי עם ג'וני דפ".
- כותבי ערוץ יחסים מספרים על אהבה ראשונה
איך אפשר לשכוח אותו? (שרית פרקול)
מומלצים