שתף קטע נבחר

 

מומחים על תביעות אחרי המבצע: "חשש מוצדק"

משפטנים מאוחדים בדעה כי יש מקום לחשש, לקראת גל תביעות נגד ישראלים בעקבות המבצע בעזה. עו"ד פלדמן: "כולם חשופים, החוק עומד לצד מי שרוצה לתבוע". סגן הפרקליט הצבאי לשעבר: "אפשר לתבוע גם את ראשי חמאס"

שרת החוץ, ציפי לבני, שביקורה בבריסל עמד בספק מחשש שתעמוד לדין על פשעי מלחמה, יכולה לפחות להתנחם בכך שהיא בחברה טובה. לובשי המדים וקובעי המדיניות בישראל כבר התרגלו להליך - מיד עם שוך הקרבות, מציף גל של קריאות בעולם להעמיד לדין בכירים בצה"ל ובמערכת הפוליטית בגין פשעי מלחמה. אריק שרון, האלוף במיל' דורון אלמוג, תא"ל יאיר כוכבי, כבר חוו זאת על בשרם.

 

"אני יכול להמליץ ללבני על כמה עורכי דין טובים בבלגיה אם היא רוצה", אומר ל-ynet עו"ד אביגדור פלדמן. "הלחימה בעזה הייתה דומה מדי לבוסניה, שם אנשים עמדו לדין על ירי לעבר אזרחים, עיתונאים, מוסדות או"ם ובתי ספר. לכן החששות שלה מוצדקים לגמרי", הסביר.

 

לדבריו, כל ישראלי שהיה מעורב במבצע, מהחייל הזוטר ביותר ועד להנהגה, חשופים לתביעות בכל רחבי העולם. "בפשעי מלחמה לא מעניקים שום חסינות, ואני יודע באופן אישי על גורמים שיושבים עכשיו בלונדון ואוספים כל בדל חומר אפשרי מסיבוב הלחימה הנוכחי כדי להעמיד בעזרתו ישראלים לדין.

 יכול להיות שיש להם אינטרס לפגוע, אבל החוק עומד לצדם. כל מפקד טנק וכל קצין חשוף לתביעות האלו, אז אם הם רוצים לראות תיאטרון בלונדון כדאי שיחשבו שנית. אני ממליץ להם להישאר בארץ, למה לנסוע לאנגליה?".

 

עו"ד פלדמן מסביר כי פעולות בזמן מלחמה הן לא עניין פרטי של המדינה, אלא עניין המוסדר בחקיקה בינלאומית. "כיום יש מספר מדינות שיכולות לעצור ולהגיש כתבי אישום נגד אנשים שעשו פשעי מלחמה - וטוב שכך. לא מדובר על מדינות עוינות כמו איראן וסוריה, אלא מדינות עם בתי משפט עניניים. אם לבני הייתה מודעת לכך שיורים לעבר בית מאוכלס באזרחים, היא צריכה להישפט. ישראל איננה אי בפני עצמו, שיכולים לעשות בו כל מה שרוצים בגלל שהפרקליטות הצבאית החליטה שהיא לא חוקרת מוות של אזרחים".

 

"אם שר הביטחון פושע מלחמה - שיילך לכלא"

עו"ד מיכאל ספרד, המתמחה במשפט הבינלאומי ובדיני מלחמה, מזכיר כי מנגנון בית המשפט הבינלאומי לפשעי מלחמה הוקם לאחר השואה בעקבות דרישת העם היהודי. "הרעיון שישנם פשעים שאסור לבצע גם בזמן מלחמה ושאסור שלפושעי מלחמה יהיה לאן לברוח הוא רעיון חשוב מאין כמותו. נכון להשתמש במנגנון הזה גם כנגד מדינת ישראל. אם אובאמה הורה לסגור את כלא גואנטנמו וארה"ב מתחילה עכשיו להתמודד עם הדברים הנוראים שהיא עשתה, אז גם אנחנו יכולים".

 

ספרד סבור כי במהלך המבצע בעזה הפרה ישראל באופן חמור ביותר את החוק הבינלאומי, וישנו חשד כבד כי אף ביצעה פשעי המלחמה. "השאיפה היא שאנחנו נחקור ונעמיד את האחראים לדין. אם זה לא מתבצע, נכון שיהיה גורם בינלאומי שיחקור זאת, אחרת נמשיך כנראה לבצע דברים נוראיים".

 

עם זאת, הוא אינו מודאג מהפגיעה שעלולה להיווצר במעמד ישראל אם יועמדו ראשיה לדין. "אם קצינים שלנו פושעים, אז הם צריכים להיות איפה שעושים צריכים להיות. אם הנשיא שלנו אנס אז בגלל היותו נשיא צריך לתת לו חסינות? שר אוצר גנב אז לא נכניס אותו לכלא? אז לא מכובד ולא יפה לחקור שר ביטחון, אבל אם הוא פושע מלחמה דינו צריך להיות בכלא.

 

"בתור אזרח ישראל הייתי רוצה לראות את המדינה חוקרת לעומק ומעמידה לדין פלילי בבתי המשפט שלה את פושעי המלחמה שלה. במידה ומדינת ישראל תסרב להעמיד לדין ואפילו לחקור, כמו שעשתה בעבר, אז אין ברירה – מישהו צריך לעשות את הדברים. אם זה מה שימנע פשעי מלחמה, דיינו".

 

לתבוע את חמאס על ירי הקסאם

לעומת פלדמן וספרד, סגן הפרקליט הצבאי לשעבר, אל"מ (מיל') עו"ד אילן כץ, חושב שהמנגנון הבינלאומי להעמדה לדין הוצא מהקשרו ומנוצל כיום לרעה על ידי גורמים פוליטיים. "יש מדינות שהחוק הפלילי שלהן מאפשר לבודדים ליזום העמדה לדין של חשודים בפשעי מלחמה, וארגונים פלסטיניים ושמאלנים קיצוניים משתמשים בכך כעוד כלי נגד מדינת ישראל".

 

כץ סבור שחמאס מנצל את הדין הבינלאומי כפי שניצל את האוכלוסייה האזרחית בעזה. "בפועל אני לא מאמין שאף מדינה נאורה תעצור את שרת החוץ של ישראל, אבל בהחלט הגיע הזמן לפעול באותו כלי. גם אנחנו יכולים להגיש באמצעות בודדים בחו"ל תביעות נגד ראשי חמאס על ירי של שמונה שנים לעבר אזרחי שדרות", הסביר.

 

זכות ההגנה מול הצורך בריסון

את עו"ד טליה ששון, לשעבר בכירה בפרקליטות והיום מועמדת ברשימת מרצ לכנסת, דווקא מטרידה מאוד התמונה האפשרית של נציג ישראל העומד לדין במשפט בינלאומי. "מעציב אותי שאנחנו נמצאים בכלל בסיטואציה, שבכלל הגענו לסכנה הזאת. אני לא רוצה ולא אשמח לראות אף חייל, קצין או נציג ציבור ישראלי נשפט על ידי בית הדין הבינלאומי". 

 

יחד עם זאת, מדגישה ששון שישראל צריכה להבין את מגבלות הכוח שלה.

"הריסון שלנו צריך לבוא מבפנים, מהקוד המוסרי שלנו. אנחנו לא זקוקים למישהו בעולם שישים לנו קווים. חובתנו היא להבדיל בין טוב לרע ולדעת כמה עוצמה מותר לנו להפעיל. התוצאות של המלחמה הזאת מדברות בעד עצמן והן איומות ונוראיות לאוכלוסייה אזרחית. אזרחי עזה הם בני אדם בדיוק כמונו, הם אוהבים את ילדיהם בדיוק כמונו".

 

"כולם מסכימים שיש לנו זכות להגן על עצמנו, השאלה היא בכמה כוח משתמשים. אז אפשר לטמון את הראש בחול, אבל אדם מפוכח צריך להתחשב בדעת הבינלאומית. אנחנו לא 'עם לבדו ישכון', אין דבר כזה במאה ה-21. ומי שחושב שהוא יכול להפעיל כמה כוח שהוא רוצה שיעיין בבקשה בנאומו של אובאמה מהשבוע על הפעלת כוח מידתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. איום משפטי
צילום: AFP
עו"ד פלדמן. ממליץ על עורכי דין
צילום: דודי ועקנין
צילום: אלכס קולומויסקי
עו"ד ספרד. העולם יעשה את העבודה?
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: זום 77
עו"ד ששון.
צילום: זום 77
צילום: ענת לברון
עו"ד כץ. לתבוע את חמאס
צילום: ענת לברון
מומלצים