עתירה: יתומי צה"ל הבוגרים נגד משרד הביטחון
משרד הביטחון לא מכיר בארגון המייצג כ-9,000 יתומים שעברו את גיל 21. העותרים: "יש לתקן את העוול - ליתומים הבוגרים צרכים מיוחדים וקשיים לא פשוטים"
עמותת יתומי מערכות ישראל וצה"ל עתרה הבוקר (יום ה') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בדרישה שבית המשפט יורה למשרד הביטחון ושר הביטחון להכיר בה כארגון רשמי. לטענת העמותה מדינת ישראל לא מכירה ביתומי צה"ל שמלאו להם 21 כקבוצה במשפחת השכול, עובדה שגורמת לאפליה ביחס לקבוצה זו.
בעתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין אילן יונש וערן לאופמן בשם העמותה, נטען כי המצב נכון להיום הוא שחוק התגמולים מגדיר יתום כמי שטרם מלאו לו 21 וארגון האלמנות מקבל לשורותיו רק יתומים כהגדרתם בחוק זה - וכפועל יוצא כל אוכלוסיית יתומי צה"ל שגילם עולה על 21 אינה מיוצגת כלל במסגרת הארגונים המוכרים במשרד הביטחון. בסך הכל מדובר ב-9,000 יתומים.
העמותה פנתה לבית המשפט בבקשה לאפשר לה לייצג באופן רשמי את היתומים, שאינם מיוצגים, מבלי לפגוע במצב הקיים: "המחסור באב מלווה את היתום לאורך כל חייו. זהו פצע שלא נרפא לעולם. בנקודות שונות בחייו של יתום מוכרים משברים מיוחדים כגון בטקס הנישואים, בהולדת ילדי היתום, במועד בו היתום עובר את גילו של אביו ובמקרים נוספים".
עוד נכתב בעתירה כי "למעשה, החוסר בדמות אב מביא למשברים בעיקר בחייו הבוגרים של אדם ולאו דווקא בינקותו. לבד ממשברים נפשיים אלה, לא מעטים המקרים בהם אנשים בוגרים נקלעו לתסבוכות כאלה ואחרות וזוכים לסיוע מהוריהם. במקרים אלה, ליתום לא תמיד תהיה כתובת לעזרה. ברור כי אוכלוסיית היתומים הבוגרים זקוקה לארגון גג מוכר שיסייע לה וירכז את ענייניה".
עוד נטען בעתירה, כי הורים שכולים ואלמנות זכאים לשורה של הטבות הכוללות לימודים, טיפול פסיכולוגי, הכשרה מקצועית וקצבאות שונות לכל אורך חייהם, זכות שמוגבלת ליתומי צה"ל עד גיל 30 בלבד.
עו"ד אילן יונש: "מדובר במעין תקלה מערכתית שלא טופלה לאורך כל השנים. אנחנו בסך הכול מבקשים לתקן את העוול ולתת לעמותה הכרה, כדי שתוכל לייצג את היתומים הבוגרים שיש להם צרכים מיוחדים וקשיים לא פשוטים".
עדי כספי, העומד בראש העמותה, אמר כי בשנה האחרונה היתה תמיכה נרחבת משרי הממשלה להכיר בארגון כרשמי, אולם לטענתו משרד הביטחון מסרב להכיר בעמותה.
- רוצים לדבר על הנושא - היכנסו לפורום יתומי צה"ל ב-ynet
.