צה"ל והפלסטינים: לא "נופח" מספר המתים בעזה
עיתון איטלקי הביא מדבריו של רופא בבית החולים שיפא: "מספר ההרוגים עומד על לא יותר מ-500 או 600. רובם צעירים שגויסו לשורות החמאס". גורם רפואי בכיר בעזה דחה את הטענות - ובצה"ל דבקים בהערכה כי יש כ-1,200 הרוגים
מה באמת עומד מאחורי המספרים של הרג האזרחים ברצועת עזה? העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" דיווח היום (ה') כי רופא בבית החולים "שיפא" בעזה טען שחמאס הטעה במכוון והגדיל את מספר הקורבנות בימי הלחימה מול צה"ל ברצועה. בכיר במשרד הבריאות הפלסטיני בעזה הכחיש את הטענות. ההערכה בדבר כמות הנפגעים נותרה כשהיתה גם בצה"ל.
"מספר ההרוגים עומד על לא יותר מ-500 או 600. רובם צעירים בגילאי 17 עד 23 שגויסו לשורות החמאס, ששלח אותם אל הטבח". כך אמר לכתב העיתון הרופא, שסירב להזדהות בשמו, מחשש לחייו.
מבדיקה נוספת, לאחר פרסום הטענות, עולה כי ההערכה בצבא נותרה כשהיתה, ולפיה בימי הקרבות ברצועה נהרגו כ-1,100-1,200 בני אדם, מתוכם למעלה משני שלישים הם אנשי חמאס. בתחילה חשבו בצבא כי חלקם של האזרחים גדול יותר, מכיוון שרבים מאנשי חמאס הסתובבו מחוץ לבתיהם בלבוש אזרחי, בעוד הנשק נשאר בבית.
מנהל מחלקת החירום במשרד הבריאות הפלסטיני בעזה, ד"ר מועאוויה חסניין, הכחיש את הנתונים שהוצגו בעיתון האיטלקי. חסניין אמר ל-ynet כי הנתונים הפלסטינים נמסרו בזהירות, ללא כל רקע פוליטי - וייתכן שמספר הרוגים לא דווחו בגלל שגופותיהם נמצאות תחת ההריסות, או שלא נמסרו כלל לצוותי ההצלה ולגורמים הרפואיים המוסמכים.
תושב תל אל-הווה סיפר לכתב העיתון: "חמושי חמאס חיפשו עמדה טובה כדי להתגרות בישראלים. הם היו בעיקר נערים, בגילאי 16 או 17, חמושים. הם לא יכלו לעשות כלום נגד טנק או מטוס. הם ידעו שהם הרבה יותר חלשים. אך הם שירו על הבתים שלנו כדי שיוכלו להאשים את ישראל בפשעי מלחמה".
כתב העיתון האיטלקי מצטט גם עיתונאים ברצועה, שמספרים על ההגזמה בנתוני חמאס: "כבר אמרנו למפקדי חמאס - למה אתם מתעקשים לנפח את מספר הקורבנות?". אותם כתבים הזכירו כי האמת שתצא לאור עשויה להיות דומה להתרחשויות במבצע "חומת מגן" בג'נין. "אז דובר תחילה על 1,500 הרוגים. אחר כך התברר שהיו רק 54, בהם 45 חמושים".
טענות רבות, חלקן על בסיס רעוע
לטענות החדשות בדבר ניפוח הנתונים יש להתייחס בזהירות רבה, שכן מספרי ההרוגים נמסרו גם בידי גורמים רשמיים של האו"ם והצלב האדום בעזה. מהנתונים עד עתה עלה כי בשלושת שבועות הלחימה נהרגו למעלה מ-1,300 בני אדם וכ-5,000 נפצעו. החמאס, בעודו מתפאר בהרג עשרות חיילים ישראלים - מספר שהתברר כמופרז - טען כי בשורות הארגון נהרגו לא יותר מ-42 לוחמים.
בתוך כך, החל בעזה ביקורו של תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים,
ג'ון הולמס, שהגיע כדי לבחון את ממדי ההרס באזור. לדבריו, מספר הנפגעים ברצועה "מזעזע ביותר". הוא תבע מישראל לפתוח בחקירה יסודית של התקריות שבהן הופגזו בניינים של האו"ם ברצועה.
הולמס אמר כי בכנוותו לקדם סיוע הומניטרי מיידי לתושבים, כמו גם שיקום ארוך-טווח של הרצועה. דאגתו הגדולה ביותר, כך הסביר, היא לספק מים נקיים, תנאי תברואה, חשמל ומחסה לתושבים.