שתף קטע נבחר

 

דרוזי ובדואי בחזית ההסברה הישראלית בארה"ב

רידא מנצור ואיסמעיל חלדי, שני דיפלומטים ישראלים המוצבים בארה"ב, עמדו בחוד החנית של ההסברה הישראלית במהלך מבצע "עופרת יצוקה". עכשיו כשהמבצע נגמר, התפנו השניים לסכם את תפקוד ההסברה הישראלית

בחזית מלחמת ההסברה בארה"ב ניצבו שני דיפלומטים ישראלים - רידא מנצור, הקונסול הכללי באטלנטה, ואיסמעיל חלדי, מספר 2 בקונסוליה הישראלית בסן פרנסיסקו. השניים הופיעו מסביב לשעון ברשתות טלוויזיה ורדיו, פרסמו מאמרים, הרצו בפני קהל ונאלצו לעמוד מול מפגינים מוסלמים - שהטיחו בהם האשמות וכינו אותם בוגדים.

 

מנצור, בן 43, משורר דרוזי מעוספיה, עשה פעמיים היסטוריה בישראל: פעם אחת בהיותו בן המיעוטים הראשון שנשלח לשליחות דיפלומטית כאיש מקצוע ולא כמינוי פוליטי, ופעם שנייה בהיותו השגריר הצעיר ביותר שישראל שיגרה מעולם לחו"ל. בגיל 35 הוא הפך לשגריר ישראל באקוודור.

 

המלחמה בעזה תפסה את מנצור במקום מצוין להסברה: כקונסול באטלנטה. הוא בילה ימים כלילות במטה העולמי של רשת CNN בעיר. הוא דילג בין ערוץ CNN האמריקני לערוץ הבינלאומי והערוץ בספרדית, ובין הראיונות החיים שהעניק בלי הרף, ניצל את הזמן הפנוי כדי להעניק תדרוכים אישים לעורכים, מפיקים וכתבים שביקשו להבין מה קורה.

 

"הם התלוצצו שצריך לסדר לי מיטה ב-CNN. זה היה בליץ. הכי אינטנסיביים היו שלושת הימים הראשונים. הייתי באולפן משש וחצי בבוקר עד שעות הערב המאוחרות", סיפר הקונסול מנצור. "היו שם סקרנות רבה וגם רצון לכסות בשידור חי ובזמן אמת. הרגשתי את הקושי שלהם והנוכחות שלנו באולפנים היתה טובה". לצפייה בהופעות של מנצור ברשת CNN הקליקו כאן וכאן .

 

CNN יותר מאוזנת מבעבר

למרות הטענות כי התקשורת הזרה, ו-CNN בפרט, מוטה נגד ישראל, החווייה של מנצור היתה אחרת. "בסך הכל CNN היא הרבה יותר מאוזנת ממה שהכרנו בעבר. בימים הראשונים של המבצע בעזה היתה לנו דומיננטיות מוחלטת. גם בבדיקות שלנו במשרד החוץ, התברר שהיחס של ההופעות היה שני שלישים דוברים מישראל - לעומת שליש אחד של דוברים פלסטינים".

 

מנצור סבור כי ב-CNN שוררת היום רגישות גדולה יותר לספק שידור מאוזן. "יש להם מחלקה שלמה שעובדת על הנושא, בודקת תלונות בדבר הטייה בחלוקת הזמן ועורכת בדיקה מדוקדקת, תקשורתית ומשפטית".

 

כשהוא נדרש לסכם את תפקודה של ההסברה הישראלית במהלך המבצע בעזה לעומת מלחמות קודמות - מנצור דווקא מרוצה. "במלחמה הזאת עשינו עבודה טובה יותר מאשר במלחמות אחרות. כבר בתחילת המלחמה כמות החומר שזרמה אלינו מהארץ היתה אדירה, מלאה בטקסטים ווידאו ובצילומים. כל יום זרם חומר הסברה בזמן אמת".

 

מותקף מכאן ומכאן

לעומת מנצור, שהתמודד עם האווירה הממוזגת באולפני CNN באטלנטה, נדרש איסמעיל חלדי, מספר שתיים בקונסוליה הישראלית בסן פרנסיסקו, להתמודד עם קהל עוין בהרבה: תושבי אזור צפון מדינת קליפורניה, הידוע כמעוז של השמאל האמריקני.  

 

חלדי, בן 36, הוא בדואי מהגליל התחתון, רועה צאן בנעוריו, המכהן בארבע השנים האחרונות כדיפלומט בשירות החוץ הישראלי. מיד לאחר סיום קורס הצוערים, נזרק איסמעיל למים ונדרש להסביר את ההתנתקות מעזה לתקשורת הערבית. המשימה שניצבה בפניו הפעם לא היתה קלה יותר.

 

"סן פרנסיסקו בכלל - ואוניברסיטת ברקלי בפרט - היא אחד האזורים הקשים ביותר להסברה בעולם. זהו אזור ליברלי, אנטי ממשלתי. כאן נולדו כל התנועות נגד מלחמת וייטנאם. אנחנו הישראלים נתפסים כאן כמי שגררו את אמריקה למלחמה בעיראק ומנסים לגרור אותה לתקיפה באיראן. הם רואים בנו מדינה גזענית. זה לא פשוט", נאנח חלדי.

 

חלדי מציין כי התפקיד של דיפלומט ערבי המייצג את ישראל בסן פרנסיסקו, הוא כמעט בלתי אפשרי. "האמריקנים לא יודעים את ההיסטוריה האמריקנית, וגם המשכילים שבהם לא מכירים את ההיסטוריה של ישראל. הם ניזונים מתקשורת שדיווחיה מוטים נגד ישראל. נכון שהיה הרס בעזה, אבל הם לא מבינים את הסיבה, ואנחנו נמצאים במגננה. בקמפוסים, בראיונות טלוויזיה ובתוכניות רדיו השאלות הן קשות".

 

עבודתו של חלדי מזמנת לו התנסויות קשות: אנשים שמסרבים ללחוץ את ידו, ומרואיינים בתוכניות רדיו שמכנים אותו בוגד. הוא ציין כי את התגובות הקשות ביותר שמע דווקא מיהודים. "במהלך המלחמה באתי פעמיים לאוניברסיטת ברקלי. היה לי עימות מול פרופסור שסרב ללחוץ לי את היד. הוא הסביר לי שזה לא עניין אישי, אבל שאני נציג של מדינה גזענית, רוצחת ילדים. יש כאן תופעה מוזרה של יהודים שמתנגדים לישראל וצועקים עלי איך לא יהודי יכול להיות בצד הזה", הוא מתאר.

 

ומה אתה משיב להם?

"אם יהודי קם, מציג את עצמו כיהודי, וחושב שבכך יש לו זכות לתקוף אותנו, אני משיב לו שאני ישראלי מוסלמי, שגדלתי בישראל, שירתתי בצבא ועכשיו אני דיפלומט ישראלי".

 

ואם לא מספיקה הביקורת הקשה שמטיחים בו היהודים האמריקנים - בראיונות שהוא מעניק ברדיו, מצלצלים מאזינים מוסלמים ותוקפים אותו על כך שהוא מצדד בעמדת ישראל. "זה מצב קשה. אני מקבל סטירות משני הצדדים - המוסלמים הפרו-פלסטינים והיהודים. אני עם אבטחה צמודה בכל אירוע, גם במוסד חינוכי. תאמין לי, לפעמים אני חושב שיותר קל היה להיות חייל בדיונות של עזה מאשר כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רידא מנצור. הצעיר ביותר
חלדי. זה לא פשוט
מומלצים