אונר"א: גוף עצמאי צריך לבחון האירועים בעזה
ראש סוכנות הסעד, ג'ון גינג, קרא לממשל האמריקני לפנות ל"דרך חדשה" ולשוחח עם "האזרחים הפלסטינים הרגילים ברצועה". לדבריו, פעולת צה"ל רק חיזקה את כוחם של הקיצונים בחברה הפלסטינית
ראש סוכנות הסעד אונר"א, ג'ון גינג, אמר הערב (יום ו') כי יש להטיל את חקירת אירועי מבצע "עופרת יצוקה" על גוף עצמאי. גינג בירך על מינויו של ג'ורג' מיטשל לשליח האמריקני החדש למזרח התיכון, וקרא לממשל לפנות ל"דרך חדשה" ולשוחח עם "האזרחים הפלסטינים הרגילים ברצועת עזה". לדבריו, פעולת צה"ל רק חיזקה את כוחם של הקיצונים בחברה הפלסטינית.
"בקשתי הראשונה מהממשל האמריקני היא לדבר עם האזרחים הרגילים ברצועת עזה. בואו ודברו עם אמהות, אבות ועם מנהיגי החברה האזרחית. דברו עם אנשים שאינם מעורבים בפוליטיקה, הם עדיין הלומים מהקרבות אך הזעם שלהם הולך וגדל", אמר גינג במסיבת עיתונאים במטה האו"ם בז'נבה.
"יש צורך דחוף לקבוע מי אשם למקרי המוות וההרס של התשתיות הפלסטיניות. לשם כך יש ליצור מנגנון שיוכל לתעל את הרגשות לאמון בהתאם לחוק. התוצר של העימות הוא שבעזה יש כעת יותר קיצונים ממה שהיו בתחילת העימות. החקירה צריכה לבדוק טענות לגיטימיות שעלו מצד שני הצדדים. אזרחים ישראלים סבלו גם הם במהלך הלחימה. זהו אתגר שאנו חייבים להשיגו, כי אם לא - ישיגו הקיצונים את סדר היום שהם מנסים להנחיל", הוסיף גינג.
לפני שלושה ימים פנו שמונה ארגוני זכויות אדם ישראליים ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה שיקים מנגנון עצמאי שיחקור הרג ופגיעה באזרחים במסגרת הלחימה ברצועת עזה. לדברי הארגונים, מאירועי המלחמה עולה חשד כבד להפרות דיני הלחימה בצה"ל.
כ-1,300 פלסטינים נהרגו ב-22 ימי הלחימה ברצועת עזה ואלפים נותרו ללא קורת גג. היום נכנסה לראשונה קבוצה מטעם "רופאים לזכויות אדם" וארגונים אחרים לרצועת עזה. הקבוצה, הכוללת רופאים ערבים-ישראלים, נכנסה ממעבר ארז על-מנת להעניק סיוע רפואי לפלסטינים שנפגעו בפעולת צה"ל. משעות הבוקר נכנסו לרצועה גם 102 עיתונאים זרים, אחרי מאבק בן כמה שבועות.
על-רקע הביקורת הקשה על פעילות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה", צפויה הממשלה להדגיש ביום ראשון את מחויבותה לעמוד לימין חיילי צה"ל ומפקדיו, ולספק להם הגנה משפטית בזירה הבינלאומית". בהצעת ההחלטה שיביא שר הביטחון, אהוד ברק, לשולחן הממשלה נכתב כי "ההחלטה נועדה לתת תמיכה וגיבוי מוסרי ומשפטי לקציני צה"ל וחייליו, אשר פעלו ברוח צה"ל תוך אמונה בצדקת הדרך. צה"ל צבא מוסרי וערכי... אין מקום להלקאה אוטומטית בעקבות כל מבצע", נכתב בהצעה.