שתף קטע נבחר
 

הערכות: הריבית תרד בצל החששות ממיתון

מחר צפויה הריבית לרדת לשפל; כשההערכות הן לקיצוץ של בין 0.25% ל-0.75%. זאת בניסיון לאושש את המשק בצל שיא במספר המפוטרים בדצמבר, הערכות לקיפאון בצמיחה ברבעון האחרון, וירידת מחירים בחודשיים האחרונים

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צפוי לפרסם מחר (ב') את החלטתו על גובה הריבית במשק, והמגמה כבר ידועה: החל מאוקטובר 2008 ירדה הריבית לרמת שפל של 1.75%. מחר, לאחר ההחלטה, צפויה הריבית לרדת לרמתה הנמוכה ביותר מאז ומעולם - ולעמוד על בין 1% ל-1.5%. זאת, כשמרבית האנליסטים רואים הורדת ריבית בשיעור של 0.5%, לשיעור של 1.25%, כאפשרות הסבירה ביותר.

 

בין הגורמים התומכים בהורדת הריבית ניתן למצוא נתונים מאקרו-כלכליים רבים המעידים על הכיוון אליו צועד המשק, כפי שהתבטא במדד המשולב, הערכות למיתון בסקר החברות, נתונים קשים שמפרסמים התעשיינים על מצב הייצור והייצוא, ומכת הפיטורים במשק. זאת, בנוסף לצורך לספק תמיכה לענף הייצוא על ידי החלשת השקל מול הדולר וצמצום פער הריביות.

 

שני המדדים השליליים האחרונים מצביעים על התפוגגות החששות מהאינפלציה. תחת זאת, אנו עדים לירידת מחירים בשל צניחת מחירי הסחורות, כולל האנרגיה בתוכן ("האינפלציה המיובאת") - מאפשרים את המשך מגמת הורדות הריבית.

 

כלכלני ישיר בית השקעות מעריכים, בסבירות של 70% שפישר יקצץ את הריבית ב-0.5% ומקנים סבירות של 10% לקיצוץ של 0.75%. ב-UBS צופים שהבנק המרכזי יוריד את הריבית ב-0.5% - ויותיר את הדלת פתוחה לקיצוצים נוספים.  בהלמן-אלדובי צופים שהנגיד יקצץ 0.5% בריבית בהחלטה הנוכחית, אך שזו תרד ל-1% לפחות בתקופה הקרובה.

  

לקראת קיפאון בצמיחה?

הבנקים ובתי ההשקעות מניחים שהמשבר, המשתקף במחירי המוצרים והשירותים, ימשך גם בשנה הקרובה ושהאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים תסתכם ב-0.4% בלבד. המדד המשולב המצביע על רמת הפעילות הכלכלית במשק, ירד בדצמבר ב-1%. כל הנתונים הללו מעידים על החרפת ההאטה במשק ברבעון האחרון של 2008 - עד כדי קיפאון בצמיחה.

 

מוקדם יותר החודש אמר המשנה לנגיד בנק ישראל פרופסור צבי אקשטיין, ששיעור הצמיחה ברבעון האחרון של 2008 מסתכם ב-0%. נזכיר כי שני רבעונים רצופים של קיפאון, או התכווצות בהיקף הפעילות במשק - הם ההגדרה הרשמית למיתון. בנק ישראל לא שינה את תחזית הצמיחה ל-2009 - העומדת על 1.5%, אבל ישנן תחזיות עגומות יותר, כמו זאת של מריל לינץ', המדברות על קיפאון בצמיחה ב-2009. 

 

נתונים נוספים המעידים על מגמת הצמצום בפעילות היצרנית והמשך הפיטורים, מגיעים משירות התעסוקה. היום פורסם כי בחודש דצמבר 2008 נרשמו בלשכות התעסוקה 17.5 אלף מפוטרים - שיא של כל הזמנים, ונרשמה עליה של 3% במספרם של דורשי העבודה לעומת החודש הקודם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הערכות: ימשיך במגמת קיצוצי הריבית. פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים