אבטלה ומיתון בפתח - למה הבורסה עולה?
בנק ישראל פירסם אתמול הערכות שחורות להתכווצות המשק ב-2009, ושירות התעסוקה הודיע על מספר שיא של מפוטרים בדצמבר - אבל המשקיעים באחד העם דווקא גילו אופטימיות. צחי ליבוביץ', אנליסט בגאון בית השקעות, מסביר שהכל זה שאלה של עיתוי
מבול של חדשות רעות נחת אמש (א') על כתפי האזרח הישראלי. בנק ישראל פרסם תחזית להתכווצות המשק בשיעור של 0.2% ב-2009, ואף בנוגע ל-2010 נראה שהפסימיות שולטת. שעה קלה קודם לכן הודיע שירות התעסוקה כי בחודש דצמבר 2008 נרשמו בלשכות התעסוקה 17.5 אלף מפוטרים - שיא של כל הזמנים, ושנרשמה עליה של 3% במספר דורשי העבודה לעומת נובמבר.
למרות החדשות הרעות והתחזיות העגומות, המשקיעים באחד העם דווקא החזירו את הירוק למסכים, והבורסה סיימה את יום המסחר בעליות.
לאחרונה נדמה שלא מלחמה בדרום, לא טילים בצפון ולא ידיעות על פיטורים גורמים למשקיעים בבורסה לשקף את המצב בכלכלה, במשק, או במדינה.
פנינו למנהל תחום ניהול תיקים בגאון בית השקעות, צחי לייבוביץ', כדי שיסביר לקוראי ynet את פשר הניתוק בין מצב המשק למצב רוחם של המשקיעים. ליבוביץ' הסביר לנו שהכל עניין של עיתוי.
איך קורה שנתוני אבטלה וצמיחה שלילית חולפים למשקיעים מעל לראש?
"למרות שהערכת הצמיחה במשק ל-2009 של בנק ישראל היא גרועה מהערכות גופים אחרים - בעיניי המשקיעים היא בכל זאת נחשבת כאופטימית. בפועל בשוק היו מגולמות כבר הערכות למיתון ואף התכווצות המשק".
וזה לא אמור לגרום לחששות להחריף?
"ההודעה של בנק ישראל היא שלילית באופייה, העיתוי כאן הוא מה שחשוב. המשקיעים יודעים שמחר צפוייה החלטת ריבית, ותחזית בנק ישראל נדמית כמכינה את הקרקע לקיצוץ חד בריבית. ההערכות כעת נותנות סבירות גבוהה יותר לקיצוץ של 0.75% מאשר היה קודם לכן - זו גם הסיבה לעליות. בעוד נתוני המאקרו מגולמים בשוק - הורדת הריבית, בשיעור חד, לא הייתה מגולמת בשלמותה - והשוק מגיב בהתאם לצפי זה".
והורדת הריבית הופכת את התמונה?
"כמו הרבה דברים, התגובה של השוק היום היא נקודתית להחלטת הריבית - המשך השבוע יושפע מהמגמה העולמית. עם זאת, ההשפעה על האג"ח היא השפעה יותר ארוכת טווח - המאפשרת לחברות ולמדינה לגייס הון בעלויות נמוכות יותר. זו בעצם אחת המטרות של הורדת הריבית - הוזלה במחנק האשראי. בפועל לא בטוח שזה יעבוד אחד לאחד עקב התנהגות הבנקים".
אז מה הואילו חכמים בתקנתם?
"הורדת הריבית נועדה לעודד את הצמיחה, אך מדובר על הטווח הבינוני, כיוון שלתהליכים אלו לוקחיח זמן. הציבור יקבל פחות ריבית על חסכונותיו והוא יחפש אלטרנטיבות בצורת ביקושים למוצרים או אפיקי השקעה אלטרנטיבים".
בעיקרון, זה אמור גם להוזיל את לקיחת ההלוואות בכדי להעלות צריכה בעלות נמוכה מבחינת הצרכן - אבל הבנקים בארץ מסרבים להוזיל את האשראי. הם מעדיפים שלא להלוות - בשל חשש מיכולת החזר הלווים. כך במקום לגלגל את הורדת הריבית ללקוחותיהם הם גורפים את הרווח הנוצר מהפרשי הריביות שנוצרים מהוזלת האשראי להם על ידי בנק ישראל -לכיסם".
אבל בארה"ב כשמתפרסמים נתוני מאקרו שליליים - השוק מגיב בירידות.
"בארה"ב אין לריבית לאן לרדת, כך שנתוני מאקרו שליליים שמתפרסמים שם אינם מאפשרים הורדת ריבית ולמשקיעים אין סיבה, ולו רגעית - לשמוח. עם זאת, הורדת ריבית בישראל כן תתמוך בדולר לעומת השקל בשל פער הריביות המצטמצם".
בארה"ב הריבית ירדה ל-0%, מצב כזה יכול לקרות גם אצלנו?
"אני מניח שבכל מקרה הנגיד לא יוריד את הריבית מתחת ל-0.75%, גם בעתיד".