עוד רמת שפל נשברה: הריבית קוצצה ל-1%
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, קיצץ את הריבית במשק ב-0.75%. הקיצוץ בריבית הגיע לאחר שבנק ישראל פרסם תחזית עגומה של התכווצות המשק ב-0.2% ב-2009 ועלייה חדה בשיעור האבטלה
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, קיצץ אמש (ב') את הריבית במשק ב-0.75% ל-1%, רמת שפל חדשה. בכך מקווה הנגיד לצמצם את הפגיעה בפעילות היצרנית ובצריכה במשק ולתמוך בייצוא.
הקיצוץ בריבית רחוק מלהיות מפתיע: בנק ישראל פרסם שלשום תחזית מעודכנת ועגומה לתוצר הלאומי הגולמי הצפוי ב-2009, שהיוותה הכנה להמשך מגמת הקיצוצים בריבית.
בנק ישראל מעריך כעת שהמשק יתכווץ ב-2009 ב-0.2%, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 1.5%. מדובר בירידה של כ-2% בצמיחה לנפש, על רקע הריבוי הטבעי העומד על כ-1.8% בשנה. אתמול, בכנס לשכת רואי החשבון השנתי אמר פישר כי הייצור במשק הצטמצם ברבעון האחרון ב-7%-6% - נתון המשקף צמצום ייצור של 30% בחישוב שנתי. ואם המשק מייצר פחות - הצורך בעובדים יורד, וכך גם רמת התעסוקה.
אתמול פורסם כי כ-90 אלף איש פוטרו מעבודתם בשני הרבעונים האחרונים של 2008; בחודש דצמבר לבדו נרשם שיא של 17.5 אלף מפוטרים בלשכות התעסוקה. וזו, לפי הערכת בנק ישראל, כנראה רק ההתחלה. הבנק המרכזי צופה ששיעור האבטלה הממוצע ב-2009 יגיע ל-7.6%. זאת, לעומת 5.9% כיום ו-7% בתחזית הקודמת לשנה הנוכחית.
הדפלציה מאפשרת טווח פעולה לנגיד
אחד הגורמים המאפשרים את הורדת הריבית הוא הסביבה הדפלציונית (ירידת המחירים). שני המדדים השליליים האחרונים מצביעים על התפוגגות החששות מעליות מחירים. זאת, בעיקר בגלל צניחת מחירי הסחורות בחודשים האחרונים, ובעיקר הצניחה החדה במחירי האנרגיה ("האינפלציה המיובאת").
בין השיקולים התומכים בהורדת הריבית ניתן למנות את צמצום פער הריביות בין הדולר לבין השקל. צמצום הפער צפוי להפחית את כדאיות ההשקעה בשקל
ולהחליש אותו מול הדולר, ובכך לצמצם את הפגיעה בייצואנים. זו מתרחשת בצל ירידה בביקושים בעולם, ובשל חוזקו של השקל. לעת עתה ממשיך בנק ישראל ברכישות הדולרים היומיות, על מנת להגדיל את יתרות המט"ח שברשותו ולתמוך בייצואנים, וזאת למרות שכמות הדולרים שרכש כבר נמצאת בתוך טווח היעד שהגדיר מראש.
שלשום דיבר הנגיד על הצורך לגרום למשקי הבית לצרוך ולעודד את הביקושים במשק, גם על חשבון החיסכון. לדבריו, אף אם זה לא בהכרח משתלם ברמה של משקי הבית - זה חיובי ברמה הלאומית. הורדת הריבית מעודדת את הצריכה במשק, וכן מעודדת פנייה לאפיקי השקעה ופרויקטים שמניבים יותר מהריבית, האפסית כיום, המובטחת על ידי הבנקים; זאת, בין השאר, על ידי השקעה בשוק ההון ובאג"ח קונצרני.
התאחדות התעשיינים מברכת
יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, מסר בתגובה כי הוא מברך על החלטת הנגיד להמשיך במגמת הורדת הריבית. לדבריו, לנוכח
התקרבות שערי הריבית בעולם לרמה של 0.5%-0%, על הנגיד להתאים את מדיניותו המוניטארית, ולהאיץ את הפחתות הריבית, כדי להוזיל את עלות האשראי ולחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם המשבר העולמי. יהודאי הוסיף כי אין די בהפחתת הריבית, ועל בנק ישראל לוודא שההפחתה מגיעה למגזר העסקי.
הערכות האנליסטים - טרם ההחלטה
שלשום, טרם עדכון תחזית הצמיחה של בנק ישראל, העריכו מרבית הכלכלנים שהנגיד יקצץ את הריבית כ-0.5%. כלכלני ישיר בית השקעות העריכו בסבירות של 70% שפישר יקצץ את הריבית ב-0.5%, והקנו סבירות של 10% לקיצוץ של 0.75%. ב-UBS צפו שהבנק המרכזי יוריד את הריבית ב-0.5% - ויותיר את הדלת פתוחה לקיצוצים נוספים. בהלמן-אלדובי העריכו שהנגיד יקצץ 0.5% בריבית. עם זאת, הודעת הבנק הגדילה את הסבירות לקיצוץ חד יותר.