דרך השיזף ביער יד מרדכי
מדרום לאשקלון, בין קיבוץ יד מרדכי לחוף זיקים, מתפתלת לה דרך השיזף. טיול בפינה הדרום מערבית של המדינה, שמתחיל באנדרטה למפקד גטו ורשה, ממשיך בין עצי שקמה וכלניות, ומסתיים בחולות שעל שפת הים
נהוג לומר "כשהתותחים רועמים – המוזות שותקות", אולי עתה, כשקול התותחים נדם, תצצנה אלינו שוב המוזות דרך יופי הטבע, ופינות החמד של הדרום ותקראנה לנו המטיילים לבוא וליהנות מקסמן. אנו נטייל בצל עצי שיקמה עתיקים, איקליפטוסים, עצי אלה ושיזף, ונפגוש בכלניות האדומות בדרך השיזף העוברת ביער יד מרדכי.
תחילה נבקר בקיבוץ יד מרדכי, לאחר מכן נצא אל היער הסמוך לו ונסיים בשמורת החולות הטבעיים של כרמיה וזיקים ובמאגר שיקמה.
תעודת זהות
אזור גיאוגרפי: מישור החוף הדרומי – בין מושב מבקיעים לקיבוץ יד מרדכי.מתאים לטיולים: לכל המשפחה. הנסיעה במסלול מתאימה לכל סוגי הרכב.
עונה מתאימה: כל השנה.
אורך המסלול: דרך השיזף - 2.6 ק"מ, הדרך מסומנת בירוק.
משך המסלול: כחצי יום ובהתאם לעניין.
חניונים לנופש: חניון נבי מרעי - שולחנות לפיקניק, ברזיות מים ומתקנים למנגל. חניון ע"ש יורם וענונו - שולחנות לפיקניק ושלטי הסבר בוטניים על מחשוף הכורכר.
התאמה למוגבלים בתנועה: חניון נבי מרעי – מותאם למוגבלים בתנועה. חניון יורם וענונו - אינו מותאם.
מפת עזר: מפת טיולים וסימון שבילים מס' 13- מישור חוף הנגב.
פריחות ייחודיות: בשלהי החורף (פברואר) פריחת כלניות ונוריות.
מידע נוסף: קיבוץ יד מרדכי - מרכז מידע - 08-6720559.
אתרים נוספים בסביבה: יער גברעם ונחל שקמה.
חניון נבי מרעי ביער יד מרדכי (צילום: חוה בראון, קק"ל)
יוצאים לדרך
מסלולנו יתחיל בקיבוץ יד מרדכי (בכניסה שער חשמלי. ניתן להיכנס על ידי צלצול לטלפון בקיבוץ, או להמתין לפתיחת השער). נבקר במגוון אתרים ייחודיים המשלבים פעילות של לימוד והעשרה עם בילוי והנאה.
הקיבוץ, שהוקם בשנת 1943 בידי גרעין של חברי השומר הצעיר מפולין, נקרא על שמו של איש השומר הצעיר, מרדכי אנילביץ', מפקד גטו ורשה. לפיכך נפקוד את האנדרטה לזכרו. על גבעה נישאה בלב הקיבוץ ניצבים זה בצידו של זה שניים שהם סמל לעם אחד. אנדרטת הברונזה של מרדכי אנילביץ' המנציחה את מפקד מרד גטו ורשה (הפסל: נתן רפופורט) ומגדל המים הפגוע שהופגז במלחמת העצמאות. אל האתר עולים בשביל מדרגות המתפתל עד לראש הגבעה.
במרחק של 300 מטר מהאנדרטה, על גדת נחל שיקמה, נמצא אתר שחזור הקרב על יד מרדכי במלחמת העצמאות. נסייר באזור הקרבות שנשמר במראהו המקורי (הקיבוץ שכן על ציר הפלישה הראשי של צבא מצרים). במקום ישנה תצוגה חיה ומרשימה של שדה הקרב הכוללת עמדות וכלי הנשק של המגינים. מומלץ לבקר במוזיאון "משואה לתקומה" - אתר הנצחה ייחודי ומרשים המתעד את תולדות העם היהודי מתקופת השואה עד תקומת מדינת ישראל. התצוגה עשירה בתמונות, עדויות, צילומים, חפצים וכלים אותנטיים המעבירים את המבקר מסע היסטורי מרתק ומרגש.
אתר שחזור - הקרב עם המצרים (צילום: חן ליאופולד)
לכל אוהבי החי והתזונה הבריאה כדאי לבקר בבית הדבש והדבורה. מרכז המבקרים של מכוורת יד מרדכי מעניק הזדמנות להכיר מקרוב את חיי הדבורים ולצפות בעבודת הכוורן. במקום מוצגים כלי הכוורן, כוורת שדה וכוורת זכוכית, סרטים, תמונות ומבחר מוצרי מכוורת לטעימה ולרכישה. מכאן נצא לטייל בטבע הפתוח במסלול שהוכשר למטיילים המכונה - דרך השיזף - דרך העפר הנמצאת ביער יד מרדכי, שנמצא בסמוך לקיבוץ, בין המושב מבקיעים לקיבוץ.
היער שניטע בשנות ה-50 של המאה הקודמת, שוכן על גבי רכס כורכר, בשטח של כ-3,000 דונם שבו ישנם שטחי כורכר, חול ועמקים. היער בתכנית תמ"א 22 (תכנית מתאר ארצית ליער ולייעור) מוגדר כיער פארק חופי, לפיו יישמרו רצועות חופיות פתוחות אשר תיצורנה "אתנחתאות" ברצף האורבני-תעשייתי לאורך חופי הים, ואשר ישמש עורף של נופש ותיירות למרכזי האוכלוסייה בסביבה הקרובה.
ביער נטועים עצי איקליפטוסים, בעיקר מהמינים גומפצפלה, אוקסידנטליס ורוסטרטה. וגם עצי אורן ירושלים ואורן הגלעין, כמו כן ישנם מספר עצי חורש ארץ-ישראלי, שרידי בוסתנים ואזור של צמחייה חולית כמו רותם המדבר וכיוצ"ב. ביער קיימות גם חלקות ניסוי של מחקרים יערניים.
בכדי להגיע מקיבוץ יד מרדכי אל דרך השיזף, יש לשוב לכביש 4 ולפנות לכביש הפנימי שמספרו 3411 (כרמיה-זיקים). כעבור כחצי קילומטר נבחין בצד ימין בשלט המכוון ימינה אל הדרך ואל חניון ע"ש אל"מ נבי מרעי (השביל מסומן בצבע ירוק). ניסע ברכב בדרך העפר, מרחק של כקילומטר, עד לחניון ע"ש אל"מ נבי מרעי. בדרך נחלוף לצד שדות חקלאיים מעובדים. אל"מ נבי מרעי היה סגן מפקד אוגדת עזה. הוא נולד בכפר הדרוזי חורפיש שבגליל ונהרג מפגיעת צלף ברצועת עזה בשנת 1996. אתר הנצחה נוסף לזכרו נמצא לא הרחק מכאן, בגבעה הקרובה לגדר ההפרדה הצופה אל העיר עזה.
ננוח בצל עצי היער, נשביע את רעבוננו ונהנה מפריחה חורפית של כלניות. בחניון צומחים שני עצי שקמה גדולים ועתיקים שנוף צמרתם עבות ומצל, וגילם מוערך בכאלף שנים. במקום שילוט בוטני המספר על העצים הייחודיים.
פריחה חורפית של כלניות (צילום: ניב בראון)
מכאן נמשיך בדרך ונגיע עד לחניון פיקניק נוסף - חניון ע"ש יורם וענונו, לזכרו של חייל צה"ל שנפל בלבנון. בחניון שולחנות פיקניק ושלטי הסבר על מחשוף הכורכר, כאן יש גם סיכוי לפגוש בעדר צבאים מקומי. דרך השיזף מסתיימת כאמור בכביש 4. מכאן מומלץ לחובבי טבע לבקר בשמורת חולות זיקים ושפך נחל שקמה.
חוף זיקים הוא אחד מהיפים בחופי ארצנו. לפני שפך הנחל לים, לא הרחק מקיבוץ זיקים, נבנה סכר העוצר את שיטפונות נחל שקמה. כדי לראות את המאגר בתפארתו צריך למהר מיד לאחר השיטפונות, משום שמימיו נשאבים ממנו ומוזרמים לחולות להעשרת מאגרי מי התהום של מישור החוף (מומלץ להחנות את הרכב, לעלות ברגל ולסייר בסמוך למאגר).
המאגר נבנה בין השנים 1955-6. כשהוא מתמלא במים נוצר אגם ששטחו כ- 1.5 קמ"ר. מהמאגר ממשיך לזרום נחל שיקמה כ-1.5 ק"מ עד צאתו אל הים, כקילומטר מערבה מקיבוץ זיקים. המאגר מוקף חורשות איקליפטוס - פנינת טבע המושכת אליה עשרות מינים של ציפורים, דגים ובעלי חיים (מומלץ להצטייד במגדיר ציפורים). מכאן ניסע צפונה אל חולות שמורת חוף זיקים הגולשים אל הים. ילדים ומבוגרים כאחד בוודאי ייהנו לקפוץ, לרוץ ולהתפלש בחול הזהוב וכאן גם נסיים את מסלולנו.
כיצד מגיעים
אל דרך השיזף נוסעים בכביש 4 ופונים מערבה בכביש פנימי 3411 (לכיוון חוף הים) לכיוון היישובים כרמיה וזיקים. אחרי כמה מאות מטרים מהפנייה, נראה מימין שלט הכוונה ימינה (צפונה) אל הדרך ולחניון ע"ש אל"מ נבי מרעי.אל הסכר ומאגר שיקמה ושמורת חולות זיקים נגיע מכביש 3411 לכיוון חוף הים. המאגר נמצא במערב נחל שקמה, לפני השפך שלו לים. שמורת חולות זיקים נמצאת מצפון לנחל.