שתף קטע נבחר
 

סוף עונת המסורבות

בתי הדין הרבניים מפרסמים השבוע כי הושגו גטין לכ-130 מסורבות גט ועגונות. יפה מאוד! זאת, לאחר ההצלחה המסחררת בשנה שעברה, בה הושגו גיטין ל-120 אחרות. אך מניין צצו מאות התיקים הללו? הרי בית הדין מכריז השכם והערב כי יש פחות ממאתיים מסורבות גט בישראל?

בית הדין הרבני כינס השבוע מסיבת עיתונאים לסיכום נתוני הגירושין בשנת 2008. לי יש מספר הערות על מה שיש בדו"ח, מה שאין בדו"ח ומה שביניהם.

 

קודם כל כדאי לשים לב למה שאין בדו"ח. אין כל נתונים שיכולים ללמד על הנושא הכאוב של סרבנות גט. אין לנו כל נתון על מספר הנשים והגברים בישראל אשר פתחו תיק לגירושין בחמש או עשר השנים האחרונות ועדיין לא מצליחים לקבל פסק דין לגירושין או לממש את פסק הדין אשר בידם. לכל מי שעוסק בנושא הכאוב של דיני משפחה, ובודאי למי שפעיל בארגונים חברתיים, אין ספק שישנו מספר גדול מאד של אנשים אשר פרודים מזה שנים רבות, כל ענייניהם נדונו ונפסקו בבית המשפט או בבית הדין עצמו, והם עדיין מהווים בני ערובה בידי הצד השני אשר ממאן למסור או לקבל גט (בעיקר למסור).

 

מה עוד אין בדו"ח? בין רשימת התיקים המרכזיים שנפתחו מצאנו תיקים לתביעות בענייני גירושין, אימוץ ילדים, ירושה, אישור יהדות וכיוצא בזה. לא מצאנו שום רמז לתיקי ממונות. אמנם מחד בידוע כי מאז פסק הדין של סימה אמיר בבג"ץ הובהר כי אין לבית הדין סמכות לדון בענייני ממונות, אולם מאידך ידוע כי בית הדין ממשיך בשלו, ונוהג שלא על פי חוק.

 

הנה בידי פסק דין מיולי 2008 בעניין תביעה כספית של מלמד בתלמוד תורה נגד מנהל המוסד לתשלום מלוא זכויותיו בהתאם לחוק. בית הדין פסק בעניינו ברוב דעות כי על התלמוד תורה לשלם למלמד דמי הבראה ודמי חופשת מחלה, אולם אין הוא מחויב לתשלום משכורת 13 ותשלום דמי פיצויים. פסק הדין מתפרס על פני למעלה מ-60 עמודים. מדוע שבית הדין לא ימסור לציבור נתונים בעניין כגון זה? האם אין לצבור זכות לדעת בכמה תיקים, אשר אין להם כל קשר לענייני נישואין וגירושין, דן בית הדין? ואם כבר יטרח בית הדין (והוא לא) להודיע לצבור בכמה תיקים הוא דן שלא על פי חוק, יתכבד ויודיע לנו כמה זמן אורך כל תיק ובכמה שעות עבודה של שלושה דיינים מדובר. האם אין זכות לצבור לדעת פרטים אודות העיסוקים של הדיינים אותם הוא מממן?

 

מה עוד לא מסר בית הדין בדו"ח? בית הדין לא מסר נתונים לגבי תיקים של ביטול גיור ותיקים של ביטולי גט. אמנם לזכותו של בית הדין ייאמר כי אין קטגוריה כזאת של תיק, ולכן מן הסתם אין סיבה לתת על כך דיווח. אבל מאחר והדברים הולכים ומתרבים כדאי אולי ליצור קטגוריה כזאת, וליידע את הציבור בעניין זה.

 

והנה תמיהה קטנה: מן הדו"ח עולה כי הכול פועל כל כך מהר ויעיל בבית הדין שעוד לפני שפותחים תיק כבר סוגרים אותו. על פי הנתונים מתברר כי 70% מהתיקים נסגרים תוך שלושה חודשים מיום היפתחם. אם כך - למה יש לי לקוחות שעדיין מחכות 8 שנים, ולא רואות רמז של פסק דין או סוף לסיפור שלהן?

 

מה שכן ניתן לומר הוא כי על פי הדו"ח הושגו גטין לכ-130 מסורבות גט ועגונות. יפה מאוד! זאת, לאחר ההצלחה המסחררת של השנה שעברה, בה הושגו גיטין לכ-120 מסורבות גט ועגונות. אולם נשאלת השאלה: מניין צצו כל העגונות ומסורבות הגט הללו? הרי בית הדין מכריז השכם והערב כי יש פחות ממאתיים מסורבות גט בישראל? אולי כשלא שמנו לב נפתרו כל הבעיות בבית הדין, אין יותר עגונות ומסורבות גט, ובית הדין בעצם מוציא פסקי דין וסנקציות לבובות ורובוטים שהושתלו על ידי ארגוני הנשים. 

 

רבקה לוביץ' היא טוענת רבנית, העובדת ב"מרכז צדק לנשים", טל': 02-5664390

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסיבת העיתונאים של בתי הדין
צילום: דודי ועקנין
צילום גבי מנשה
אילוסטרציה
צילום גבי מנשה
מומלצים