שתף קטע נבחר

סקר המנכ"לים הבינלאומי: יהיה רע

מסקר שערכה רשת שירותי ראיית החשבון הגדולה בעולם, PwC, בקרב 1,124 מנכ"לים ב-50 מדינות ברבעון האחרון עולה שאמון המנכ"לים בשפל והתחזית ל-3 השנים הקרובות - לא מעודדת. הממצאים יוצגו בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס

מתברר שסקר החברות שנערך בישראל , משקף נאמנה אף את הלך הרוח בקרב מנכ"לי חברות בכל העולם. האמון של המנכ"לים בעולם בעסקיהם צנח בגלל המיתון; והמנהלים צופים התאוששות איטית הדרגתית במשך שלוש השנים הבאות, כך עולה מסקר המנכ"לים העולמי השנתי ה-12 של PricewaterhouseCoopers. תוצאות הסקר יפורסמו היום (ד') בפגישה השנתית של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ.

 

האמון של המנכ"לים צנח לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2003, השנה שבה PwC, רשת שרותי ראיית החשבון הגדולה בעולם, החלה לעקוב אחרי התחזיות של המנכ"לים. רק 21% מהמנכ"לים ברחבי העולם אמרו שהם מאוד בטוחים שההכנסות יגדלו בשנה הנוכחית - ירידה מ-50% בסקר של השנה שעברה. יותר מרבע מהמנכ"לים אמרו שהם פסימיים לגבי הסיכויים הצלחת עסקיהם בשנה הנוכחית.

 

הסקר נערך ברבעון האחרון של 2008, מאז הורידו מדינות רבות, ובינהן ישראל, את הערכות הצמיחה שלהן.

 לכך התווספו נתוני מאקרו מאכזים רבים בשבועות האחרונים וגל הפיטורים רק התעצם. יש לשער שלו נערך הסקר ברבעון הנוכחי, התוצאות היו עגומות אף יותר.

 

התאוששות איטית

לא מדובר רק בהערכות לטווח הקצר; רק 34% ממנהלי החברות אמרו שהם מאוד בטוחים בצמיחה בשלוש השנים הבאות. זו ירידה חדה מ-42% בשנה שעברה, כשהמנכ"לים רק החלו להבין את מלוא ההשפעה של משבר האשראי על הכלכלה העולמית. ניתן לראות שעם העמקת המשבר, הבנת היקפו והחשש שנקודת השפל עדיין לא הגיעה - גברה הפסימיות של המנכ"לים.

 

נראה שתיאוריית ה"די-קאפלינג", לפיה שהצמיחה בשווקים המתפתחים תחפה על ההאטה במדינות המופתחות ותמנע האטה בצמיחה הגלובלית - פשטה את הרגל באופן רישמי בעוד המשבר מכה ללא רחם גם בשווקים המתפתחים. הסקר, באופן לא מפתיע, מראה שאין הבדל של ממש בהרגשה העכורה ובחששות בין האזורים הגיאוגרפיים, המגזרים העסקיים ורמות ההתפתחות הכלכלית.

 

"המהירות והעוצמה של המיתון זעזעה את נפשם של המנכ"לים ויצרה משבר אמון גלובלי", אומר מנכ"ל PwC, סמואל א. דיפיאזה הבן. "עיקר הדאגה של המנכ"לים היא לגבי ההישרדות המיידית של החברות שלהם. אפילו בכלכלות שפעם צמחו במהירות, חברות מתמודדות היום עם בעיות כגון אי זמינות של אשראי, שוקי הון איטיים והתמוטטות של הביקוש". ניתן לשער שתשובות של מנכ"ל החברה, שערכה את הסקר, לא היו שונות בהרבה משל עמיתיו. 

 

מצוקת האשראי מכאיבה לעסקים

מקורות המימון החוץ בנקאי יבשו, וגם הבנקים, בארץ ובעולם, נמנעים מלתת אשראי או להוזילו - למרות מצבם המתדרדר של העסקים. המנכ"לים מעריכים שלמשבר הבנקאות העולמי תהיה השפעה רחבה על העסקים. כמעט 70% מהמנכ"לים אמרו שהחברות שלהם יושפעו ממשבר האשראי ו-80% מהם העריכו שעלויות המימון ימשיכו לעלות ורובם ידחו השקעות מתוכננות כתוצאה מכך.

 

מכת הפיטורים הגלובלית, והמקומית, מצביעה שלעיתים יד המעסיקים קלה מדיי על ההדק. עם זאת המנכ"לים אמרו שהם רואים באנשי מפתח מקצועיים מצרך חיוני בעיתות המשבר. רק 26% אמרו שהם מתכננים להפחית את כוח האדם בשנה הנוכחית, ו-35% אחוזים תכננו לשמור על רמות כוח האדם.

 

קרוב ל-70% אחוזים מהמשיבים ציינו שמחסור במועמדים עם מיומנויות חיוניות הוא אתגר מפתח. הם אף ציינו אסטרטגיות כגון יצירת סביבות עבודה גמישות יותר, הצבה מחדש של עובדי מפתח והשתתפות בפעלתנות חברתית כאמצעים להתגבר על אתגר אנשי המקצוע המוכשרים. נראה כי המנכ"לים מאמצים תפיסה של "מפטרים ובוכים", שכן קשה להבין כיצד נתון זה מתיישב עם נתוני הפיטורים, הן בארץ והן בעולם.

 

עלויות הנפט - עדיין מהוות דאגה

המיתון הוא הדאגה העיקרית של 85% מהמשתתפים בסקר ברחבי העולם. בין שאר גורמי הסיכון העיקריים היו שיבוש בשוקי ההון, (72%), רגולציית יתר (55%), והזמינות של אנשי מפתח מקצועיים (46%). עוד גורם מפתיע לדאגה בוא עלויות אנרגיה (50%), נראה כי המנכ"לים עדיין זוכרים את נסיקת הנפט ל-147 דולר לחבית, דבר שהגדיל מאוד את עלויות התפעול שלהם. זאת, על אף שלעת עתה נראה כי מחירי הנפט בשפל, והדעה הרווחת היא שהם ימשיכו לדשדש.

  

הם גם "סביבתיים". מתברר שהמנכ"לים ערים בעייתיות במשאבים מתכלים. 72% מהם מעריכים שהלחץ על המשאבים הטבעיים יורע בעתיד. המשיבים אמרו שההצלחה בטווח הארוך תושפע מהתלות באנרגיה מבוססת פחמן (61% ), שינויי אקלים (56%), צפיפות אוכלוסין (55%) והמחסור במים מתוקים (50%). עוד מתברר ש-80% אחוזים מהמנכ"לים העדיפו מדיניות ממשלתית ברורה ועקבית להתמודדות עם שינויי האקלים, אבל רק 28% חושבים שלממשלה שלהם יש מדיניות כזאת.

 

כ-75% מהמשיבים אמרו שהם כבר כעת מגיבים לחוסר במשאבים מתכלים על ידי פיתוח מוצרים ושירותים חדשים ועל ידי שינויים בפעילות שלהם. יותר מ-80% מהמנכ"לים אמרו שהם נוקטים בצעדים להפחתת עלויות האנרגיה על ידי ייעול הפעילות שלהם, ויותר ממחצית אמרו שהם מחפשים מקורות אנרגיה חליפיים. החברות גם השקיעו בטכנולוגיה כדי להפחית את התלות באנרגיה ומנסות להבטיח ספקי אנרגיה עתידיים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס
צילום: איי פי
מומלצים