התזמורת האנדלוסית פיטרה את עובדיה
בעקבות השבתת התזמורת אחרי תשעה חודשים של סכסוך עבודה החליטה ההנהלה להפסיק את פעילותה לאלתר. יו"ר הוועד המנהל: "הגענו למבוי סתום"
נגני התזמורת האנדלוסית הישראלית ועובדיה השובתים עדיין לא קיבלו מכתבי פיטורים, אבל מהודעה לעיתונות שמיהרה הנהלת התזמורת לשחרר אמש (ג') עולה כי פעילות התזמורת מופסקת לאלתר וכי כל העובדים, כולל הנגנים השובתים, יפוטרו.
ההחלטה התקבלה בדיון חירום שהתקיים בנוכחות חברי האסיפה הכללית של העמותה המנהלת את התזמורת. 14 חברים הצביעו בעד פיטורי עובדים ונגנים והפסקת הפעילות. חבר אחד, שאת זהותו מעדיפים בתזמורת שלא לחשוף, התנגד. בהנהלה טוענים כי ההחלטה התקבלה על רקע סירובם לכאורה של ראשי ועד הנגנים בתמיכת ההסתדרות לנהל משא ומתן. מנהל התזמורת, מוטי מלכה, מאשים את ההסתדרות ב"חיפוש פרסום תקשורתי על גב העובדים ששילמו על כך במחיר איבוד מקור פרנסתם", אך אינו משיב על טענות העובדים בכל הנוגע לתנאי העסקתם.
על פי החלטת האסיפה הכללית של העמותה, יפוטרו כל העובדים והנגנים למעט מספר עובדי מנהלה שיישארו בינתיים בתפקידיהם בהתאם לצורך. בהנהלת התזמורת מדגישים כי ההחלטה התקבלה במקביל להנחיות היועץ המשפטי של העמותה ולאחר שחבריה קיבלו חוות דעת והערכות מקצועיות על מצבה הכלכלי.
"זו החלטה כואבת ועצובה שלא נעשתה בחפץ לב, במחי יד או בחוסר שיקול דעת", אומר יו"ר הוועד המנהל מיכאל בן ישי, "הגענו למבוי סתום וכאחראי על העמותה, איני יכול לקחת החלטה ניהולית שמשמעותה ניהול עסק שאי אפשר לנהל. ניסינו לקיים משא ומתן, אבל ההסתדרות דוחפת את העובדים להסכם קיבוצי שהעמותה לא תעמוד בו. אנחנו דיברנו על שיפור תנאי העובדים בהתאם לשכר שקיים בתזמורות מקבילות בארץ אבל יש כאן קרב של אגו. במציאות הכלכלית הנוכחית, הסכם קיבוצי יביא את התזמורת לפשיטת רגל".
הנגנים מפגינים. מפעל חיים שיורד לטימיון (צילום: דודו אזולאי)
"אני מנהל את העמותה הזו בהתנדבות והיא בדמי", מוסיף בן ישי. "אני בתזמורת כמעט מהיווסדה. לקבל את ההחלטה על עצירת הפעילות ופיטור העובדים זו ההחלטה הקשה ביותר שקיבלתי בחיי. ברור לי שאם ההסתדרות לא היתה נכנסת לזה והופכת את כל העניין למאבק אלים והזוי, מזמן היינו מסתדרים. אבל ההסתדרות מטפחת את האגו שלה והתזמורת הולכת כפרה. כשעובדים חותרים תחתי וקוראים למשרד התרבות להקפיא תקציבים ואחר כך מאשימים אותי בהקפאת שכר, מה עלי לעשות? כשעובדים מסרבים לעבוד, איך אפשר לנהל מוסד? הגולם קם על יוצרו וזה עצוב כיוון שמדובר בתזמורת ייחודית ומוזיקה שקיבלה לגיטימציה בחברה שלא תמיד היתה מוכנה לקבל אותה. זה מפעל חיים שיורד לטימיון, עבודה התנדבותית עם תחושת שליחות שנקטעת באמצע. אנחנו מצפים לנס".
בהסתדרות ובוועד העובדים אומרים כי עד כה אף אחד מעובדי התזמורת ונגניה לא קיבל הודעה רשמית על החלטת ההנהלה או מכתבי פיטורים. "שמענו על כל העניין דרך התקשורת ועד לקבלת הודעה רשמית אנחנו בוחרים שלא להגיב על שמועות", נאמר.
"ספק אם תהיה לתזמורת תקומה"
מאחורי הקלעים מתבר כי שני הצדדים רוקחים תוכניות מגירה. "גם העובדים וגם ההנהלה מבקשים להקים כל אחד תזמורת חדשה", אומרים מקורות בכירים בתזמורת, "זו למעשה סגירה לשם פתיחה".
בעיריית אשדוד מבקשים אחרי פירוק עמותת התזמורת להעבירה
לחסותה של החברה העירונית, על פי מודל שהתקיים בעבר בחיפה. שם, כאקט להצלת התזמורת החיפנית שסבלה מגרעונות כבדים, החליט לפני כשלוש שנים ראש העיר לסגור את עמותת התזמורת ולהעבירה לאחריותה של אתוס, החברה העירונית. מהלך זה נעשה בתיאום מלא עם משרד התרבות ומשרד המשפטים. ההבדל המהותי בין שני המקרים הוא כאמור הסכסוך החריף בין העובדים והנגנים להנהלת התזמורת האנדלוסית. "יתכן שההודעה על סגירת התזמורת היא צעד מקדים לקראת קליטת נגנים בחברה העירונית", אומרים אותם גורמים אך מתריעים, "אם הצדדים לא ישתפו פעולה, ספק אם תהיה לתזמורת תקומה".
גם לוועד עובדי התזמורת ונגניה המגובים בהסתדרות יש תוכנית מגירה. לפני שבועות ספורים העבירה ההסתדרות למשרד התרבות מכתב רשמי ובו היא מבקשת להעביר את התזמורת במלואה לעמותת "זכרון קדומים" הירושלמית, שבראשה עומד נגן העוד מאיר עטיה.
במשרד התרבות, שמתקצב את התזמורת ב-3 מיליון שקל בשנה, ניסו במהלך החודשים האחרונים, מאז הוכרז סכסוך עבודה בין העובדים להנהלת התזמורת, לגשר בין הצדדים. שלא לייחוס אומרים היום גורמים במשרד התרבות: "ספק אם המשרד יתמוך בעמותת מדף ירושלמית כדי להעביר כספים לתזמורת הייצוגית של אשדוד". יש להדגיש כי נתח מהותי מתקציבה הכולל של התזמורת, שעומד על כ-8 מיליון שקל בשנה, מעבירה הרשות המקומית. בשנה החולפת תקצבה עיריית אשדוד את התזמורת ב- 1.5 מיליון שקל. ללא כספים אלה יצומצמו משמעותית יכולותיה הכספיים של התזמורת.
במשרד התרבות אומרים בתגובה רשמית: "עד לרגע זה משרד התרבות לא קיבל הודעה רשמית על ההחלטה לסגור את התזמורת ולפטר את עובדיה ונגניה, לא מהמנכ"ל ולא מיו"ר ההנהלה של התזמורת. במשך החודשים האחרונים ניסינו לתווך בין הצדדים. אנחנו רואים חשיבות רבה בכך שהתזמורת תמשיך ותפעל. נכון לרגע זה, עד שיתברר לאן נושבת הרוח, כספי התקציב של התזמורת מוקפאים. מעבר לכך, משרד התרבות לא מתערב במאבק של האיגוד המקצועי מול ההנהלה והנושא נמצא בטיפול הממונה על סכסוכי עבודה במשרד העבודה. התזמורת האנדלוסית היא תזמורת חשובה מאוד בתוך מפת התזמורות בישראל. היא תורמת גוון נוסף לצד שלל התזמורות הקלאסיות בארץ. השקענו בה הרבה שעות וכסף ואנחנו באמת מקווים שהרוחות יירגעו ויימצא פתרון".