אלי ויזל נגד האפיפיור: "נתן אישור לאנטישמיות"
ניצול השואה וחתן פרס נובל זועם על החזרת הבישוף, שהכחיש את השמדת היהודים בגז. האפיפיור ממשיך לנסות לפייס, והיום הדגיש שוב: אנו לא תומכים בהכחשת שואה
הכס הקדוש אמנם מנסה להתכחש לעמדותיו של מכחיש השואה - אך הסערה סביב החזרתו לשורות הכנסייה של הבישוף שטען כי "לא היו תאי גז ורק 300 אלף יהודים הושמדו", מסרבת לגווע. היום (ד') פורסם בסוכנות הידיעות "רויטרס" ראיון עם אלי ויזל, שמותח ביקורת חריפה על הוותיקן.
לדבריו, האפיפיור בנדיקטוס ה-16 אישר למעשה "את הפן הגס ביותר של האנטישמיות", בכך שביטל את החרם על ארבעה כמרים מפלג קתולי מסורתי, בהם אחד שנוי במיוחד במחלוקת - הבריטי ריצ'רד וויליאמסון. "לא יכול להיות שהוותיקן לא ידעו על דעותיו. זה מאוד מטריד, לחשוב שהאפיפיור קיבל החלטה כזו", אמר ויזל.
ויזל בן ה-80, ששרד את אושוויץ ובוכנוואלד, שהקדיש עצמו לשימור זכר הנספים. הוא זכה ב-1986 בפרס נובל לשלום על פועלו נגד אנטישמיות ונגד גילויי גזענות כלפי קבוצות מיעוט בחברה, ועל תרומתו לקידום זכויות האדם ולחיזוק ערכי הצדק השוויון והסובלנות בחברה. הוא כתב 47 ספרים.
"הלם, תדהמה ועצב עמוק", תיאר ויזל את תחושותיו למשמע הצעד האחרון של הוותיקן. "הם יודעים מה הם עושים, וזה בכוונה. מהי אותה כוונה אינני יודע, אבל דבר אחד בטוח - זה בטח לא יעזור להילחם באנטישמיות. רק להיפך".
בנדיקטוס כבר זכה לביקורת מצד יהודים - על שינוי נוסח המיסה הלטינית העתיקה, שכללה תפילה שקראה להמרת דתם, וויכוח סביב שתיקתו של האפיפיור בזמן השואה, פיוס ה-12. לדבר ויזל על הצעד הנוכחי, "זה מאוד חבל, כי היחסים בין היהודים לקתולים מעולם לא היו טובים יותר כמו בתקופת האפיפיורים הקודמים".
למחרת ציון היום הבינלאומי לזיכרון השואה, בוותיקן נמשכו הנסיונות למתן את גלי המחאה - אך הצעד שבמחלוקת לא בוטל. היום הדגיש בנדיקטוס בפני מאמיניו את "הסולידריות המלאה והבלתי מעורערת עם היהודים.
הוא הוסיף שהניסיון להשמיד את היהודים בשואה צריך להישאר כאות אזהרה לכל העמים, והביע התנגדות נחרצת למכחישי השואה.
מוקדם יותר השבוע הכריזה הכנסייה שהתבטאויותיו של וויליאמסון, שבראיון לטלוויזיה השבדית הכחיש את ההשמדה, הן "חמורות, מטרידות ובלתי מקובלות". גם המממונה על הבישוף במסגרת אותו פלג קתולי, התנצל פומבית על האמירות ואמר שוויליאמסון הונחה שלא לבטא דעותיו בנושאים פוליטיים או היסטוריים.