"אם לא יוארך הזיכיון נחשיך את המסך"
אנשי הערוץ נוקטים צעדים למניעת סגירתו, לאחר החלטת ועדת הכלכלה להוציאו למכרז. גורמים לא רשמיים: "עוד לא נאמרה המילה הראשונה במאבק". מנגד, בכיר בתעשייה אומר כי ח"כ ארדן פעל לאחר שבערוץ "שיקרו לו ולא עמדו בהתחייבויות"
אם הרשות השנייה תיישם את החלטת ועדת הכלכלה ותודיע ביום שני הקרוב על יציאתו של ערוץ 10 למכרז חדש, עלול הערוץ להחשיך את מסכו ביוזמתו. כך נודע הערב (ד') ל-ynet על ידי גורמים לא רשמיים בערוץ.
גורם בכיר בשוק התקשורת, המעורה בנעשה במסדרונות הערוץ, אמר הערב: "ערוץ 10 מגבש מהלך אסטרטגי שלא הולך לעבור בשקט תקשורתי. העובדים יילחמו על פרנסתם בכל מחיר וגם בכל ענף התקשורת יצטרפו מעגלים משניים ללחימה. עוד לא נאמרה אפילו המילה הראשונה במאבק".
"הישרדות". ההישרדות האמיתית לא מתרחשת על אי (צילום: גיא קרן)
לדברי אותו גורם, במידה והרשות השנייה לא תאריך את זיכיון ערוץ 10 ולא תדחה את החלטתה בנושא, יינקטו צעדים קשים שבראשם כאמור הפסקת השידורים באופן מיידי. "בעלי המניות בערוץ, שהפסידו עד עתה 1.3 מיליארד שקל, לא מעוניינים להרוויח אבל כן מעוניינים להגיע להסדר שבסופו ההפסדים לא יימשכו ולשם כך מוכרחים לשמור על הזיכיון בידיהם".
גורם בכיר בערוץ חיזק את הדברים ובשיחה עם ynet הוסיף: "יום שני הוא יום הדין מבחינתנו. אם תיפול הגזירה הערוץ ייסגר והעובדים פשוט ילכו הביתה". באשר למהלך האסטרטגי בו ינקטו אנשי ערוץ 10 עד אז, אמר: "נתראיין תחת כל עץ רענן כדי להשמיע את קולנו".
לא שמחים לאידם
בניגוד למה שניתן אולי לחשוב באופן אינסטינקטיבי, בערוץ 2, המתחרה הישיר של 10, לא שמחים לאידם לאור המצב וההחלטה להוציא את הערוץ למכרז. ביום שאחרי, חנוך דאום, סמנכ"ל אסטרטגיה ב"רשת" שעבד בעבר לא מעט זמן גם בערוץ 10, מצר על ההחלטה.
"אני לא בטוח שאנשים מבינים את ההשלכות של ההחלטה", אמר דאום ל-ynet. "אני לא יודע אם היוצרים שבירכו על סגירת ערוץ 10 מבינים באמת איזו מכה תקבל במהלך הזה תעשיית הטלוויזיה, ולצערי אם הרגולטור ימשיך להיות כה נוקשה ולא מעודכן, אנחנו נמצא עצמנו במצב שבו גם 'קשת' ו'רשת' עשויות לעמוד מול שוקת שבורה. יש פה כשל שוק עמוק וצריך רפורמה מהותית כדי לפתור את זה".
מה הפתרון שלך?
"יש דרך אחת שמחולקת לכמה וכמה אקטים. אם הם ייעשו בנחישות, התעשייה תחזור למסלול. אם לא, הכאוס יימשך. התאמת הדרישות לגודל השוק, מיקוד הרגולציה והתאמת התקנות לטלוויזיה בעידן הנוכחי, הורדה מהירה ודרמטית של דמי הזיכיון והפחתת התמלוגים בדומה למה שנעשה לסלולאר".
הבטחות צריך לקיים
אבל למטבע שני צדדים וגורם בכיר בתעשיית הטלוויזיה בישראל יודע לספר גם על הצד השני בסיפור, זה של ח"כ גלעד ארדן. בניגוד לדמוניזציה שעבר על ידי מספר גורמים המקורבים לערוץ מאז מתן ההחלטה על היציאה למכרז, אותו גורם טוען שארדן פעל רבות למניעת המהלך.
"ארדן עבד הכי קשה, שינה את החוק ולקח באופן אישי את זה ששיקרו לו בפרצוף. הוא אישית שינה את החוק פעמיים כדי לא לסגור את ערוץ 10 והבטיחו לו ישירות - 'תשנה את החוק ונעמוד בהתחייבויות'. אין לו אג'נדה אישית נגד ערוץ 10.
ארדן. "לקח באופן אישי את זה ששיקרו לו בפרצוף" (צילום: ירון ברנר)
"הערוץ לא הגיע לסכנת סגירה במפתיע. אם זה לא היה עובר בוועדת הכלכלה זה היה עומד בפני אותו מצב בעוד חודש או חודשיים. האם בעלי המניות מוכנים לשלם מיליוני שקלים ולהמשיך להפסיד כסף? כשהגיע המשבר הכלכלי, הבעלים לא הסכימו לשלם ולא האמינו שהרשות תמצמץ. פעם אחת לא מצמצה, והערוץ ביקש הארכה. גם בפעם השנייה הם חשבו שלא ימצמצו שם. בסך הכל מה שנעשה פה זה קיצור התהליך".
גם ערוץ 2, לדברי אותו גורם בכיר, יכול למצוא עצמו במצב דומה בסמוך להארכת זכיונו בבוא היום, תחזית לא אופטימית כלל. "ערוץ 10 עומד כרגע בפני הארכת הזיכיון ולכן הוא על הפרק. זה לא ששוללים אותו ממנו. פשוט תוהים למה להאריך לו. אין ספק שאם זה יימשך ככה, יצטרכו בסופו של דבר לסגור גם את ערוץ 2, ואנשים עוד ישתגעו פה בלי ערוצים מסחריים".