שתף קטע נבחר
 

חשיפה: למוסדות פיננסים אין ביטוח בידיעת הרשות

תחקיר ynet חושף: זה כמה שבועות שרבים מהגופים הפיננסים מתנהלים ללא ביטוח אחריות מקצועית - בניגוד לחוק, לכאורה, ובידיעתה של רשות ניירות ערך. במקרה של התנהלות לא אחראית, עלולים החוסכים שלא לקבל את כספם

תחקיר ynet חושף: ביטוח אחריות מקצועית הוא תנאי לקבלת הרישיון בקרב מוסדות פיננסיים המנהלים קרנות גמל, קופות הפנסיה וקרנות ההשתלמות. למרות זאת, מתברר שמזה כמה שבועות, מתנהלים 18 גופים פיננסיים בישראל ללא הרשיון הנדרש - בידיעת רשות ניירות ערך - עוד מאמצע חודש דצמבר - משום שאף אחד אינו מוכן לבטח אותם. ארבע חברות מתנהלות ללא ביטוח כבר יותר מחודש, ו-14 חברות נוספות אינן מבוטחות זה יותר משבועיים. 

 

מדובר בבעיה עולמית, שאינה ייחודית רק לישראל ונובעת מהמשבר הפיננסי הגלובלי: חברות ביטוח מפסיקות, בהתראה קצרה, את הביטוח הפיננסי שהן מעניקות לגופים השונים, .

 

חברת הביטוח מנורה, ששלטה בתחום זה ביד רמה, הפסיקה לבטח את הגופים הפיננסים בביטוח אחריות מקצועית החל מה-14 בינואר, בהתראה של שבועיים בלבד. זאת, משום שמבטח המשנה שלהם החליט להפסיק לעבוד איתם בצל מבול של תביעות אשתקד, כשהשטף המשיך וצפוי להמשיך אף השנה. אבל אין מדובר במנורה בלבד, אלא בכל חברות הביטוח. גם חברת הראל, לדוגמה, הודיעה שלא תבטח גופים פיננסים בגין אחריות מקצועית בהתראה של יום אחד בלבד. וכעת מנסות הן חברות הביטוח, והן הרשות לניירות ערך למצוא לכך פיתרון.

 

רשות ניירות ערך ניסתה להביא לכך שענבל , חברת הביטוח הממשלתית, תבטח את הגופים הפיננסים - אך הדבר לא יצא לפועל. עד כה מצאה הרשות פיתרון חלקי בלבד - התקשרות עם הפניקס. החברה תבטח, בעלות גבוהה הרבה יותר משהיה נהוג עד כה בצל עלייה בסיכון, את הגופים הפיננסים, ותעשה זאת רטרואקטיבית לתקופה בה נותרו ללא ביטוח. הביטוח של הפניקס היה אמור להיכנס לתוקף בראשון לפברואר, היום, במקרה הטוב בשל בירוקרטיה ובחינת החברות הנזקקות לביטוח.

 

תבעת את החברה? לא תקבל את הכסף

עם זאת, הקשחת התנאים לביטוח כנראה תגרור יציאה של כמה "חברות בעייתיות" מהתחום - גם כאלו כשהתנהלותן בשבועות האחרונים נעשתה ללא ביטוח, וגם כאלו שביטוחן עשוי לפוג ללא חידושו. העלאת הפרמיות עשויה אף היא להיות לא כדאית לכמה מהגופים הפיננסים ולהביא לאותה תוצאה בדיוק. כשהביטוח פג, והחברה מתנהלת בלעדיו - והוא אינו מחודש - הוא פג גם באופן רטרואקטיבי. זאת משום שכל ביטוח מבטח לתקופה מיום הקמת הגוף המבוטח.

 

המשמעות, מבחינת החוסכים, עלולה להיות כבדת משקל. עד עתה ידעו החוסכים שכספיהם מנוהלים כיאות, ובמידה ולא, הם יכלו לתבוע את החברה; ואילו החברות היו מגובות בביטוח אחריות מקצועית, כך שבמידה והתביעה נמצאת כמוצדקת - הביטוח היה משלם. עתה, במידה ולקוח יזכה בתביעה, הוא לא יקבל פיצויים אם החברה לא תהיה מסוגלת לשלם לו. חמור מכך: הדבר עשוי לגרום להתמוטטותם של אותם גופים פיננסים, עקב ריבוי תביעות ואי יכולת החזר ללקוחותיהן.

 

"יש פיתרון, אבל השוק מת"

גורמים בשוק הביטוח, סיפרו ל-ynet שנמנעו מלהתבטא בנושא, אך הדבר היה ידוע עוד לפני אמצע דצמבר אשתקד. אותם גורמים ספקו כפיים והודיעו כי "כעת אין לנו מה להציע לגופים הפיננסים. מבטחי המשנה יצאו מהשוק".

 

גורמים נוספים אמרו כי ידוע להם על פיתרון הנמצא בהתהוות עם חברת הפניקס, "אבל לעת עתה השוק מת". כשנשאלו לגבי המשמעות לחוסכים, יש שאמרו כי "לא בטוח שיהיה מי שישלם את סכומי התביעות", ויש שהעדיפו שלא להגיב.

 

מנהל מחלקת אחריות מקצועית באמנון גור סוכנות לביטוח, אמיר גולן, אמר ל-ynet "למיטב ידיעתי אין הצעות בשוק, מלבד זו שלנו, כשמבטח המשנה הוא לויידס. להערכתי הצטרפו בשבוע האחרון כ-20 חברות ללא ביטוח, ואנו נכונים לסייע להן. כמובן שהפרמיות החדשות ישקפו את הסיכון הגבוה בשוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר רשות ני"ע, זוהר גושן
צילום: מאיר אזולאי
הפניקס
מומלצים