שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: אנו בדרך למלחמה עם דרום קוריאה

המשטר הקומוניסטי הזהיר שההידרדרות ביחסים עם השכנה הקפיטליסטית מדרום עלולה להוביל לחידוש המלחמה. פרשנים: ההסלמה ברטוריקה נועדה לחולל שינוי במדיניות נשיא דרום קוריאה, ולמשוך את תשומת לבו של ברק אובמה

צפון קוריאה הזהירה היום (א') כי ההידרדרות ביחסיה עם שכנתה מדרום העלתה מחדש את הסיכון למלחמה בחצי האי. ההצהרה באה ימים ספורים אחרי שפיונגיאנג הודיעה כי כל ההסכמים עם דרום קוריאה בטלים.

 

"מדיניות העימות עם צפון קוריאה, שאותה מקדמת הקבוצה הדרום קוריאנית, היא המקור לסכסוכים הצבאיים ולמלחמה בין הצפון לדרום", נכתב במאמר דעות שפורסם בסוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הרשמית. "בקוריאה מצב של שביתת נשק משמעו הסלמת המתיחות, באופן שיכול להוביל לעימות לא מבוקר ולמלחמה".

 

פרשנים סבורים כי ההסלמה ברטוריקה נועדה להביא לשינוי מדיניותו הנוקשה של נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-בק, ולמשוך את תשומת לבו של הנשיא האמריקני החדש, ברק אובמה. לפי הפרשנים, המנגנון הביורוקרטי של צפון קוריאה פועל באיטיות בכל הנוגע לעדכון מדיניותו, ואולי מכיוון שטרם גיבש עמדה ברורה כלפי הממשל החדש, הוחלט להפנות את הכעס בינתיים לבעלת בריתה של וושינגטון.

 

דרום קוריאה וצפון קוריאה עדיין נמצאות מבחינה טכנית במצב של מלחמה, משום שהעימות בן שלוש השנים ביניהן הסתיים ב-1953 בהפסקת אש, ולא בהסכם שלום. חצי-האי שבו הן שוכנות נותר מחולק על ידי שטח מפורז ומבוצר היטב, שמשני צדי הגבול המתפרש לאורכו יש נוכחות צבאית ערה.

 

בעשור שעבר חלה התחממות משמעותית ביחסים בין השתיים, ומנהיג הצפון, קים ג'ונג-איל, אף נפגש בשנת 2000 לפסגה היסטורית עם נשיא דרום קוריאה דאז, קים דה-ג'ונג.

עם זאת, היחסים האלה הלכו והידרדרו מאז התמנה לי לנשיא דרום קוריאה לפני כשנה, והקשיח את עמדת הדרום כלפי הצפון. מאז הצהירה צפון קוריאה מספר פעמים כי בכוונתה להרוס את ממשלתו השמרנית של לי.  

 

"ההסלמה באיומים של צפון קוריאה לא מאותתת על כך שחידוש פעולות האיבה קרוב", אמר מומחה לענייני קוריאה בקרן למורשת בוושינגטון, ברוס קלינגנר. "עם זאת, הם עלולים בקלות להוביל לסבב חדש של עימותים טקטיים ימיים עם דרום קוריאה". שני עימותים ימיים עקובים מדם שכאלה אירעו ב-1999 ו-2002. בשבוע שעבר הודיעה צפון קוריאה על ביטול הסכמים בין המדינות, בהם אלה הנוגעים לגבול הימי השנוי במלוקת בין השתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג איל. ארכיון
צילום: רויטרס
נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-בק. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים