בהאג שוקלים: עזה לא בריבונות - אפשר לתבוע
התובע בבית הדין הבינלאומי הקבוע לפשעי מלחמה אמר לעיתון ה"טיימס" הלונדוני כי הוא שוקל לגבש תיק, שיתבסס על ההנחה ש"פשעי צה"ל בעופרת יצוקה" בוצעו בשטח אשר אינו בריבונות ישראלית
בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג שבהולנד בוחן דרכים לתבוע מפקדים ישראלים בגין פשעי מלחמה ברצועת עזה - כך דיווח היום (א') עיתון ה"טיימס" הלונדוני.
העיתון דיווח כי הפשעים המיוחסים לצה"ל כוללים שימוש בזרחן לבן קטלני
באזורים מאוכלסים בצפיפות. ישראל הכחישה תחילה כי היא משתמשת בכלי הנשק השנוי במחלוקת, הגורם לכוויות, אך מאוחר יותר הודתה בכך שנעשה בו שימוש ובצה"ל הורו לפתוח בחקירה בנושא.
לפי הדיווח, כשארגונים פלסטינים עתרו לבית הדין בהאג מוקדם יותר החודש, התובע בו אמר כי אינו יכול לגבש תיק נגד ישראל, משום שאינה חתומה על המסמך שהסדיר את הקמתו - אמנת רומא. ואולם כעת אמר לואיס מורנו-אוקמפו ל"טיימס" שהוא שוקל לגבש תיק שיתייחס לתחום השיפוט הפלסטיני בגין הפשעים לכאורה שבוצעו בעזה.
ארגונים פלסטינים עתרו לבית הדין בטענה כי הרשות הפלסטינית היא המדינה דה-פקטו בשטחים שבהם בוצעו הפשעים לכאורה. "המדינה הטריטוריאלית היא זו שצריכה לעתור לבית הדין. הם טוענים כי הרשות הפלסטינית היא, למעשה, המדינה הזו", אמר מורנו-אוקמפו ל"טיימס" בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שבשוויץ.
חלק מהטיעון הפלסטיני נשען על התעקשות ישראל כי לפי החוק הבינלאומי, היא אינה אחראית למצב ברצועת עזה, משום שנסוגה מהשטח. "זה מאוד מסובך", אמר
מורנו-אוקמפו, שציין כי עשוי לעבור זמן רב לפני שיוכל להכריע בבחינה שהוא עורך בנושא. לדבריו, הבחינה אינה משקפת בהכרח את אמונתו כי בוצעו פשעי מלחמה בעזה וקודם כל יש לקבוע את סמכות השיפוט. רק לאחר מכן ניתן יהיה להחליט אם לפתוח בחקירה בנושא.
עורכי דין פלסטינים טוענים כי יש להתיר לרשות הפלסטינית להעביר לבית הדין את הטיפול בתיקים בעניין עזה למרות שלא הוכרה כמדינה על-ידי הקהילה הבינלאומית. בעיתון הבריטי נכתב כי אם יותר לרשות לעשות כן, עשויות להיות לתקדים המשפטי השלכות מרחיקות לכת עבור הפלסטינים. אם בית הדין יסרב, יודגש החור השחור המשפטי שאליו נקלעו הפלסטינים.