המשבר הגיע גם לפלפלים: המגדלים בקשיים
דודי אוביץ ממושב עמי עוז, מגדל הפלפלים הגדול בישראל, נקלע לחוב של 50 מיליון שקל. "הממשלה מקשה עלינו מכל כיוון, לא רואים אותנו ממטר", אומר אוביץ, "כל הערבה תקרוס"
המשבר הכלכלי מכה גם בחקלאות. מגדל הפלפלים הגדול בישראל ובמזרח התיכון, דודי אוביץ, שבבעלותו בית אריזה לאריזת פלפלים ועגבניות שרי במושב עין הבשור, נקלע לקשיים. בין הסיבות לכך: השקעות ענק שביצעו אוביץ ושותפיו בהקמת בית אריזה חדש ומשוכלל שנחנך לאחרונה.
אוביץ, חקלאי ממושב עמי עוז, ושותפיו הם בעלי חברת ד.ע.ר המגדלת פלפלים בחממות על שטח של 1,300 דונם. לפני פחות משנה חנכו בית אריזה משוכלל במושב עין הבשור, שאמור היה למיין ולארוז כ-10 אלף טון פלפלים בשנה. כיום חובותיה של החברה מוערכים ביותר מ-50 מיליון שקל, בעיקר לספקים כמו חברת עמיר וגניגר.
בית האריזה הוקם בתקופה שבה מחיר הפלפלים צנחו בעשרות אחוזים בשל ירידה בביקושים. המחירים הנמוכים, 4.5 שקל לק"ג לחקלאי בהשוואה ל-10 שקל לק"ג בשנות השיא, לא מאפשרים את החזר ההשקעות הגדולות שביצעה החברה.
ענף היצוא מספר 1
ענף הפלפלים נחשב עד לפני כשנה ללהיט הרווחי של גידולי השדה בישראל ולענף היצוא מספר 1 לפני נתוני אגרקסקו. בשנת 2007 ייצאה ישראל כ-95 אלף טון פלפלים בשווי של 140 מיליון אירו. אולם מאז הביקושים פחתו והמחירים צנחו.
מחיר הפלפלים בשנות השיא (2006 ו-2007) היה 3,200 אירו לטון בעוד שכיום ירד המחיר ל-1,200 אירו לטון. בשנות השיא נהנה הפלפל הישראלי מביקושים מוגברים בגלל איכותו ובגלל שהאיחוד האירופאי סילק מהשוק את הפלפלים הספרדים לאחר שנמצאו בהם שאריות חומרי הדברה מעל התקן המותר. אולם מאז השתנו הדברים.
"40 שנה אני חקלאי, ואני המגדל הכי גדול של פלפלים במזרח התיכון", אמר דודי אוביץ ל"ידיעות אחרונות." "אכן נקלעתי לקשיים, אבל כל מגדלי הפלפלים סובלים בגלל שילוב קטלני של מחירי פלפלים נמוכים מאוד ושער מטבע נמוך. לכך מתווסף חרם סמוי על תוצרת ישראלית באירופה.
"ואם זה לא מספיק, נפגעתי גם מהמלחמה. זאת הייתה בדיוק תקופת השיא, אבל הפועלים פחדו לעבוד בגלל ההפגזות, והתוצאה היא שחלק גדול מהיבול נזרק. כמויות גדולות של פלפלים הגיעו לרפתות באזור. היחידות שנהנו מהמצב היו הפרות שאכלו את הפרי האבוד. לא האמנתי שאגיע למצב כזה. תמיד אומרים שהחקלאות היא כמו רולטה רוסית: פעם יש מזיקים, פעם נפגעים מקרה. אבל הפעם זה כבר לא רולטה. הפעם הכדורים פוגעים בראש".
"עוד חקלאים יקרסו"
אוביץ הזהיר כי אם הממשלה לא תתערב, חקלאים רבים נוספים יקרסו אף הם. "לצערי, שלא כמו בספרד או במדינות אחרות באירופה שמסבסדות את החקלאים שלהן, אצלנו דורסים את החקלאים. מקשים עלינו מכל כיוון: מחיר המים, הגבלות על העסקת עובדים זרים, מחירי התשומות.
"ממשלת ישראל לא רואה אותנו ממטר. שוכחים שהרבה משפחות בערבה חיות מהגידולים האלה. כל הערבה תקרוס ומשפחות יברחו מחבל ארץ זה. המדינה רוצה שיישבו את הערבה, אבל לא מוכנה לעזור ולא מתחשבת במגדלים.
באשר לחובות שאליהם נקלע אמר אוביץ: "כעת הנושים תומכים בנו ואני תקווה שתוך שנתיים נוכיח שהיה כדאי".
הכתבה המלאה מתפרסמת היום במגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות"