נמצא אוצר ימי בן 264 שנה
חברה אמריקנית למחקר תת-ימי טוענת כי מצאה את הריסותיה של הספינה "ויקטורי", ששקעה למימי תעלת לה-מנש ב-1744. עתה נשאלת השאלה למי שייכים ארבעה טון של מטבעות זהב, שהיו בבטן האונייה, לחברה או לממשלת בריטניה?
חברה למחקר תת-ימי, שגילתה לפני שנתיים אוצר טבוע בשווי של 500 מיליון דולר, מצאה מטמון תת-ימי חדש. אוניית המלחמה האגדית "ויקטורי" (HMS Victory), ששקעה אל מצולות תעלת לה-מנש לפני 264 שנים. הריסות הספינה נמצאו בעומק של כ-100 מטרים מתחת לפני הים, ויתכן שהם מהווים אוצר יקר יותר מהאוצר שנתגלה לפני שנתיים. מקורות כתובים מהמאה ה-18, מעידים כי הספינה נשאה בבטנה ארבעה טון של מטבעות זהב.
עד כה טרם נמצאו מטבעות, אך הצוללנים של חברת "אודיסאה" לחקר תת-ימי (Odyssey Marine Exploration), שבסיסה בפלורידה, משו כבר מהמים שני תותחים כבדים. יחד עם התותחים והמטבעות, מקווים הצוללנים להוציא מיוון המצולה את הסודות האופפים את טביעתה של האונייה המפורסמת.
שישים מטרים באורכה ומצוידת ב-110 תותחים, הייתה ה"ויקטורי" גאוותו של הצי המלכותי, עד ל-4 באוקטובר 1744, היום בו התנתקה מאחיותיה לצי ושקעה על 900 מלחיה. שמה של הספינה הטבועה הוענק לאונייתו של האדמירל הורטיו נלסון, אשר הפכה בעקבות קרב טרפלגר לאחד מכלי השיט המפורסמים בתולדות הקרב הימי. ה"ויקטורי" הטבועה הפכה מצידה לאחת התעלומות הגדולות של הקרב הימי. יותר מ-250 שנה נותרו המיקום והנסיבות של טביעתה לא ברורים. הריסות של האונייה נסחפו אל חופי צרפת, ליד העיר שרבורג, ועוררו את החשד שהספינה התנפצה על הסלעים של חופי שרבורג. בול רשמי של ממשלת אנגליה מנציח אפילו את המאורע המשוער. השערות ההיסטוריונים הטילו את האשמה על מפקד הספינה, סר ג'ון בלקין, בטענה שריסק את הספינה על סלעי שרבורג בכוונת תחילה. היו גם שהאשימו את מפעיל המגדלור של שרבורג ברשלנות פושעת, וטענו כי אורות המגדלור היו כבויים ולכן לא השגיח הקפטן בחופי שרבורג מבשרי הרעות.
הצוללנים שגילו את הספינה סבורים שתגליתם מוכיחה את חפותו של מפקד הספינה, כמו גם את אי מעורבותו של מפעיל המגדלור. הם נמנעו מלמסור את מיקומה המדויק של הספינה, מחשש ששודדי אוצרות יקדימו אותם לאוסף המטבעות יקר הערך, אך ציינו כי הוא רחוק בהרבה מסלעי שרבורג ומפריך את הטענה כי הספינה התנגשה בהם.
אך לא רק בית המשפט של ההיסטוריה פועל בתיק הזה, גם בתי המשפט של ימינו. חברת "אודיסאה" מתמחה במציאת ספינות טבועות מן העבר, הנושאות בבטנן את הרווחים העצומים שגרפו סוחרים וממשלות באירופה מסחר עם המושבות שמעבר לים. ממשלות אירופה רואות עצמן שזכאיות לאותם אוצרות, גם כאשר חברת "אודיסאה" היא זו שמוצאת אותם. במאי 2007 מצאו צוללני החברה את הריסותיה של ספינה ספרדית שטבעה ב-1804. הצוללנים העלו 17 טון של מטבעות כסף מבטן האנייה, במהלך שממשלת ספרד הגדירה כ"שוד ימי נוסח המאה ה-21". תביעתה של ממשלת ספרד נגד החברה, שהוגשה לבית משפט בפלורידה, עדיין נידונה. בעקבות הסכסוך, נעצרו בשני מקרים שונים אוניות של החברה מול חופי ספרד, ואנשיהן נאסרו לפרקי זמן קצרים.
עם בריטניה מנהלת החברה דו-שיח מתון יותר, ככל הנראה בעקבות לקחים שהופקו מתקרית ספרד. במקרה של האנייה המלכותית "ססקס", שטבעה כשבבטנה אוצר של כ-1,700 מטבעות זהב, ניהלו נציגי החברה משא ומתן מוקדם עם ממשלת בריטניה והסדירו מראש את חלוקת הרווחים. הסכם דומה לא נחתם לגבי ה"ויקטורי" ונציג של משרד ההגנה כבר הודיע כי ממשלת בריטניה רואה באונייה וכל שבבטנה רכוש של הממלכה הבריטית. יש להניח שחברת "אודיסאה" תזכה לנתח נדיב מהאוצר, בתמורה להשבת האבידה ולסגירת אחד הפרקים הכאובים והעלומים בהיסטוריה המפוארת של הצי המלכותי.
הרובוט התת-ימי של "אודיסאה". חוקרים או שודדי ים?
צילום: AP