דו"ח: נבחנת לדיינות? חכה שנתיים לתוצאות
"איך אתה יכול להמשיך בחומר הלימוד למבחן הבא כשאתה לא יודע אם הקודם באמת מאחוריך? זה לא היה מתקבל על הדעת בשום מוסד לימודים נורמלי" - האברכים הלומדים לדיינות זועמים, ומה אומרת הרבנות הראשית בתגובה?
תארו לעצמכם מוסד אקדמי שבו נאלץ הסטודנט להמתין קרוב לשנתיים ממועד הבחינה ועד לקבלת התוצאות. ובכן, זה בדיוק מה שמחכה לאברכים בוגרי ישיבות הפונים ללימודי דיינות. דו"ח שמפרסמת התנועה להגינות שלטונית חושף סחבת מתמשכת בקצב בדיקת המבחנים והזנת הציונים עבור הלומדים לקראת סמיכה מטעם הרבנות הראשית לישראל. נציין כי על פי חוק מקבילה הסמיכה לרבנות לתואר ראשון והדיינות נחשבת כדוקטורט.
בטבלה שפרסמה התנועה על פי פרוטוקולים של מועצת הרבנות הראשית נמצא כי תוצאות המבחנים שהתקיימו במאי 2007 אושרו על ידי המועצה רק בחודש שעבר, לאחר עיכוב של 20 חודשים, ובחינות מאוגוסט אותה שנה לא נבדקו עד היום, יותר משנה וחצי אחרי שהתקיימו. בסך הכל מאז שנת 2003 ארך קצב הבדיקה, פרסום התוצאות ואישורן חצי שנה לכל הפחות (נובמבר 2003), ומאז עלה בהתמדה. במקרים רבים נרשם עיכוב של בין עשרה ל-15 חודשים, ובשנתיים האחרונות חלה כאמור החמרה במצב עם 18 חודשים ויותר.
אבי, אברך הלומד דיינות, טען בשיחה עם ynet: "זו פשוט שערוריה". לדבריו, "הרבנות הראשית היא גוף ממלכתי, לפני כל בחינה אנחנו משלמים אגרה ממשלתית, אבל היחס והנורמות הם חאפרים לגמרי. אני לא מכיר עוד גוף ציבורי שמתנהל ככה. איך אתה יכול להמשיך בחומר הלימוד למבחן הבא כשאתה לא יודע אם הקודם באמת מאחוריך? זה לא היה מתקבל על הדעת בשום מוסד לימודים נורמלי".
יו"ר התנועה להגינות שלטונית, עו"ד מרדכי אייזנברג, שלח מכתב בעניין לרבנים הראשיים ולמנהל מחלקת הבחינות ברבנות, והזכיר כי תפקידם, על פי חוק הרבנות הראשית, הוא "מתן כשירות לכהן כדיין לפי חוק הדיינים", וזאת "במהירות ראויה" כפי הפרשנות בחוק. לטענתו, "עיכוב זה לכאורה גובל ברשלנות עליה על הרשות המנהלית לתת את הדין".
הוא תקף בציניות את הסברי הרבנות לפיהם כל מבחן עובר חמש בדיקות, וכתב: "רק לאחרונה הומצאה מכונת הצילום המאפשרת העברת כל הבחינות לבדיקה מקבילה של כל חמשת הבודקים". על הטענה להיעדר תקציב ומכרז למינוי בודקים, השיב: "לא שמענו כי הרבנים הראשיים לישראל או מי מטעמם פעלו כנדרש למניעת חסמים שכאלו, משל היה מדובר בעניין הנוגע לשררתם או לתנאי שכרם".
אייזנברג ציין בשיחה עם ynet כי בכל מבחן משתתפים כ-100 אברכים וכמחציתם נכשלים ונאלצים לגשת למועד נוסף. עם זאת הוא טוען כי הפגיעה אינה רק בתלמידים, שאינם יודעים אם להמשיך לחומר של הבחינה הבאה, אלא גם באנשים עובדים שכבר סיימו את הלימודים.
"הרי אחוז קטן מאוד מאלה שהוסמכו אכן מתמנים לכהן כדיינים, וכל האחרים פונים לעיסוקים אחרים", הסביר, "עבור רבים מהם ההסמכה הזו, שמקבילה לדוקטורט, יכולה להיות מתורגמת לתוספת שכר בגין השכלה, אבל זה לא יקרה עד שהרבנות הראשית תסיים לבדוק את המבחנים ותאשר את הציונים. דוקטורנטים באוניברסיטאות מקבלים ציון תוך שלושה-ארבעה חודשים. אם היה שם זלזול בצרכנים
כמו שקורה ברבנות – פשוט היו הורגים אותם".
התגובות
חבר הוועדה למינוי דיינים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), אמר: "זאת שערוריה שאין כדוגמתה. כבר לפני זמן רב דרשנו ממועצת הרבנות הראשית לבדוק את הבחינות ולמסור את הציונים בטווח זמן סביר. לא יתכן שאדם ישקיע כל כך הרבה זמן בלימודים, ייגש לבחינה ולא יקבל תוצאות אחרי כמעט שנתיים. הדבר פוגע בלומדים ובעולם התורה, ובכנסת הבאה נפעל לתיקונו".
מנהל מחלקת בחינות והסמכה ברבנות הראשית, הרב רפאל מזרחי, מסר ל-ynet בתגובה כי הרבנות נדרשה על ידי נציבות המדינה ומשרד האוצר למנות את בודקי הבחינות במכרז ולא באופן אישי כפי שהיה נהוג עד היום, ועד שהדבר יתבצע אין גוף המוסמך מבחינה חוקית לעשות זאת. מזרחי מודה כי ההוראה ניתנה כבר לפני כשנתיים, אך מסביר כי היא בוצעה בשלבים - תחילה במינוי משגיחי הכשרות, לאחר מכן בבוחנים לרבנות, והוא מעריך כי בימים הקרובים יפורסם מכרז דומה לבודקי בחינות הדיינות.
"אני מקווה שתוך חודש וחצי כבר תקום ועדה של שמונה רבנים שתטפל בעניין, כך שכל נבחן יקבל את הציון בטווח זמן סביר ממועד הבחינה", הוסיף מזרחי, "עיכובים דומים היו בעבר גם במבחני הרבנות, ומאז הרפורמה שעשינו שם לאף אחד מאלפי הנבחנים בשנה אין עוד תלונות בנושא".